İzmir'de depremin ardından kurulan Afet Koordinasyon Merkezi'nde açıklamalarda bulunan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un açıklamaları şu şekilde;

Toplamda 484 artçı sarsıntı yaşandı. Sarsıntılar daha çok İzmir, Bayraklı, Bornova ve Karşıyaka’da hissedildi. Bütün arama kurtarma faaliyetleri afet koordinasyon merkezinde yürütülüyor.

Şu an sahada fiilen yaklaşık 5 bin arama kurtarma personeli bulunuyor. İzmir’in ihtiyacı neyse çalışmalar fiilen yürütülüyor. Arama kurtarma faaliyetleri 8 binada sürüyor, 9 binada sona erdi.

Arama kurtarma çalışanlarımızın güvenliği için tarama faaliyetleri yürütülüyor. AFAD, Kızılay, belediye bölgeye çadır, battaniye ve yiyecek dağıtılıyor. Yiyecek dağıtımları Kızılay’ın koordinasyonunda yapılıyor.

Dün kamu binalarını inceledik. Hasar tespit çalışmalarında bugün ise vatandaşların yaşadıkları konutlarda yapılacak. Vatandaşların hasar tespit çalışmalarından sonra binalarına girmelerini rica ediyoruz. Ağır hasarlı binaların olduğu düşüncesindeyiz.

Mobil laboratuvarlarımız binalardan numune alarak fiilen hasar tespitlerini yapacak ve en kısa sürede bunu bitireceğiz. Arama kurtarma faaliyetlerini çok hassas bir şekilde yürütmeliyiz. AFAD ve sivil toplum kuruluşları ile bunları yürütüyoruz.

Şu ana kadar 100 vatandaşımızı sağ olarak kurtardık. Faaliyetleri bu titizlikle sürdüreceğiz. Gece boyunca ekiplerimiz büyük bir özveriyle yürüttüler. Tüm ekiplerimize huzurlarınızda teşekkür etmek istiyorum.

Emine Eren hanımefendiyi Barış Sitesi’nde yıkımdan 14 saat sonra canlı olarak kurtardık. Yine 15 saat sonra Yılmaz Erbek apartmanı apartmanından Fadime Tolu hanımefendiyi sağ sağlim çıkarmayı ekiplerimiz başardı. 17 saat sonra Rıza Bey apartmanından 16 yaşındaki İnci kızımız kurtuldu.

Yılmaz Erbek apartmanından Hülya hanım 16 saat sonra kurtarıldı. İnşallah ekiplerimiz Yeni Hülya’ları, Mehmet’leri, İnci’leri sağ sağlim çıkaracaklar.

Cumhurbaşkanımız ilk andan itibaren süreci tüm bakanlarımızla takip ediyorlar. Ülkemizin dört bir yanı İzmir’imiz için seferber olmuş durumda. İnşallah İzmirli kardeşlerimizin yaralarını saracağız. Tüm tedbirler alınmaktadır.

Barınma ihtiyacına cevap vermek için kamu misafirhaneleri ve öğrenci yurtlarını açmıştık. Şu ana kadar 15 kişi başvurdu. AFAD, belediye ve Kızılay çadır kurmak için çalışıyorlar. Şu ana kadar 750 çadır kuruldu. İnşallah 3 bin çadırı kuracağız. Kızılay koordinasyonunda beslenme ihtiyaçları gideriliyor.

Mobil araçlarımız bölgede. Binasından eşyasını alamayacak vatandaşlarımıza hem Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığımızca hem de Kızılay tarafından eşya yardımız yapılacak.

Ağır hasarlı binalara ilişkin taşınma ve kira yardımı valiliğimiz aracılığı ile tüm vatandaşlarımıza yapılacak. Bugün sahada zemin etüdü çalışmalarımızı yapacağız. Kalıcı konutların projelendirme çalışmaları da eş zamanlı yapılacak.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin açıklamaları ise şu şekilde;

Devletin 6 bakanının, burada olduğunu, milletvekillerimizin, belediye başkanımızın burada olduğunu söylemek istiyorum. Diğer illerin belediye başkanlarından gelen yardımlar da mevcut.

Vatandaş bekleme uzadıkça bakanlar buradan ayılır mı, çalışmalarda bir hafifleme olur mu diye düşünüyorlar.

Biz burada olmasak da çalışmalar hafiflemez ama vatandaşlarımızın yaraları sarılana kadar burada olacağız. Öncelik hala göçük altında kalanlar. Sonra elbette tedaviye muhtaç olanlar ve barınmaya ihtiyacı olanlar.

Barınma ile ilgili tüm hazırlıklar tamamlandı. Kamuya barınma başvurularının yok denecek kadar az olduğunu görüyoruz. Ama ihtiyacın artmasına karşı hazırlıklarımızı yapıyoruz. Enkaz bölgelerinin güvenliği konusunda bir sorunumuz yok. İyileşen yaralılarımız var.

Tüm hayvan işletmeleri ve balıkçı barınaklarıyla ilgili tarama faaliyetlerini yapıyoruz. Biz yaraları sarmak için buradayız. İzmir için beklenmedik bir olay bu. Ben vefat edenlere Allah’tan rahmet, çalışanlara acil şifalar diliyorum.

Bakan Zehra Zümrüt Selçuk'un açıklamaları şu şekilde;

''Tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Biz de depremi duyar duymaz tüm ekiplerimizi seferber ettik. Psikososyal destek veremeye de devam edip ailelerimizi ziyaret ediyoruz. Yine vakıflarımızın acil ihtiyaçlarımızı karşılamak amacıyla 5 milyonluk acil yardım ödeneği çıkardık 3 milyon da AFAD göndermişti. Dolayısıyla 8 milyonluk bir acil yardım ödeneği çıkmış oldu. Tekrar geçmiş olsun diliyorum.'' dedi.

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül ise şunları söyledi;

Tüm kurumlarımız, devletimiz tüm imkanlarını seferber etmiş durumda. Tüm dualarımız enkaz altında kalan vatandaşlarımızla. Ortak acılar, ortak duygudaşlığı gerektirir. Bu ortaklığa zarar vere tüm açıklamalar ortak müeyyideyi gerektiren bir süreçtir. Cumhuriyet Başsavcılıklarımız nefret söylemi içeren açıklamalar için gereken süreçleri yürütüyor. Tekirdağ, Adıyaman ve Gaizantep’te 3 kişi gözaltına alındı. Kimse birliğimiz, kardeşliğimiz, acımızı suiistimal edemez. Buna yargı ve adalet izin vermeyecek.

İZMİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI TUNÇ SOYER'DEN AÇIKLAMA

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, ''Binlerce vatandaşımız dışarıda yaşamaya başladı. Yapılacak çok şey var iaşesinden cep telefonu şarjına kadar binlerce ihtiyaç var. İzmir’in yanındayız ve çözmek için canla başla ne yapılması gerekiyorsa yapmaya devam edeceğiz. Bütün İzmir’e tekrar teşekkür ediyorum.'' dedi.

Öte yandan İzmir milletvekili eski TBMM başkanı ve eski Başbakan Binali Yıldırım da toplantıya katıldı.

Editör: TE Bilişim