Sayıştay’ın, bakanlıkların usulsüzlüklerini ortaya çıkarmasının hemen ardından perde görevi görecek yeni torba yasası çıkarıldı.

Cumhuriyet'ten Mahmut Lıcalı'nın haberine göre, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yeni yasama yılı başlar başlamaz görüşülen ve kabul edilen torba tekliften bütçe hazırlanırken tartışmalı projelerle ilgili ayrıntıların gizlenmesini öngören düzenleme çıktı.
Komisyonda maddeleri kabul edilen düzenlemeye göre bütçe hazırlanırken artık proje bazında takip yapılmasının engellendiği ifade edildi. “Performans esaslı program bütçesi” adıyla getirilen düzenlemeye göre bundan sonra bütçe hazırlanırken işleve göre fonksiyonel sınıflandırmanın yapılmayacağı; böylece kamu harcamalarında özellikle proje bazlı yatırımların takibinin zorlaşacağına dikkat çekildi.
Muhalefet partisi üyeleri, düzenlemeyle kamu harcamalarının şeffaflığına gölge düşeceği ve 2003’ten önceki sisteme geri dönüleceği görüşünde.

'ARTIK HASTANELERE, KÖPRÜLERE VERİLEN PARALARI GÖREMEYECEĞİZ'

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi ve CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Kuşoğlu, komisyonda yaptığı değerlendirmede, “Fonksiyonel bütçe çıkarılmış. Yani mali saydamlık ortadan kaldırılıyor. Bundan sonra şehir hastanelerine, köprülere verilen paraları göremeyeceğiz, denetlemeyeceğiz” dedi.
CHP’li Kamil Okyay Sındır değişikliğin bir skandal olduğunu belirterek “Yeni düzenlemede proje bazında bütçeleme bulunmuyor. Bugüne kadar hedefler ve faaliyetler, o faaliyetler kapsamındaki projeler ve projelerin kaynağı görülebiliyordu. Şimdi bu, proje değil, faaliyet bazında bütçe düzenlemesi olacak. Daha genel bir bütçe teklifi gelecek ve sonradan denetleme imkânı kısmen sınırlandırılmış bir şekle dönüşecek” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim