Üniversiteleri sayılarının artmasına tepkiler gelirken ücretini vererek yurtdışında okuma dönemi başladı. Özellikle Bosna Hersek’te ve Türkiye’ye yakın ülkelerde bu şekilde üniversite eğitimi alınabiliyor.

Üniversite kaydı için sınav şartı aramadıklarını ve lise diplomasının yeterli olduğunu belirten IBU yetkilileri, öğrencilerinin salgın süresince Türkiye'deki pek çok üniversitede eğitim alabileceğini de savundu.

IBU'nun internet sitesinden yapılan paylaşımda şu ifadeler kullanıldı:

"Değerli öğrencilerimiz,

Gerek Uluslararası Balkan Üniversitesi, gerek Türkiye Cumhuriyeti yetkili kurum ve kuruluşları, yaşanan küresel pandemi sürecini göz önünde bulundurarak, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı öğrencilerimize 'Öğrenci Değişim Programı' kapsamında 2020/2021 Akademik Yılında Türkiye'de bulunan ve üniversitemizle işbirliğinde olan üniversitelerde okuma imkanı sunacaktır"

YÖK: Bu paylaşımları yapan kurum ve şirketler hakkında gerekli yasal işlem ayrıca yapılacaktır

Bu ve benzeri üniversitelerin Türkiye'deki üniversitelerle anlaşmaları olduğunu öne sürmesi, YÖK'ün tepkisini çekti.

Sosyal medyada yayılan birtakım ilanların ardından "Yurt dışında yükseköğrenim görmek isteyen ilgililerin dikkatine" başlıklı bir mesaj yayınlandı. 

YÖK'ün mesajında şu ifadelere yer verildi:

"… Bu kurum ve şirketlerce; yurt dışındaki herhangi bir kurumda yükseköğrenim görülmesinin ardından Kurulumuza başvuran kişilere doğrudan denklik verileceği, yurt dışında Türkçe öğrenim görülebileceği, Türkiye'deki Üniversitelerimizle anlaşmalarının bulunduğu ve pandemi süresince eğitimlerini anlaşma yaptıkları bu üniversitelerde alacakları gibi duyurusu yapılan hususların Kurulumuz nezdinde herhangi bir geçerliği ve yasal bağlayıcılığı bulunmamakta olup bu paylaşımları yapan kurum ve şirketler hakkında gerekli yasal işlem ayrıca yapılacaktır. "

Üniversitenin tanıtımlarında Cumhurbaşkanlığı forsu ve YÖK logosu kullanması da ayrı bir eleştiri konusu

Uluslararası Balkan Üniversitesi’nin Mütevelli Heyeti Onursal Üyesi TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop’un sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşım ise YÖK’ün kararını hiçe sayar nitelikte.

Şentop paylaşımında şöyle diyor:

“Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi’nin açılış dersini yaptık. Makedonya Uluslararası Balkan Üniversitesi hukuk öğrencilerinin de katıldığı programla 2020-2021 öğretim yılı başlamış oldu.

Geleceğimizin teminatı gençlerimize başarılar diliyorum.”

"Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı himayesinde"

Editör: TE Bilişim