Başbuğ Türkeş ‘Din ve kan kardeşlerimiz Cezayir'in bağımsızlığı için yardım etmeliyiz’ diyerek silah ve cephane yardımı gönderdiğini söylemişti.

Silahlar Denizaltıyla Gitti

Fransız zulmünü durdurmak için 20 bin tüfek ve 200 top Cezayir'e Denizaltıyla gönderilmişti. 20 bin tüfek ve 200 top önce Trablus sonra da Tunus yolu üzerinden Cezayirli savaşçılara yollanmıştı. 1960’ın 16 Eylül günü Milli Birlik Komitesinin bazı üyeleri ve o dönem Albay olan Alparslan Türkeş, Cezayir Kurtuluş Hareketi’ni desteklediklerini açıklamıştı.

Albay Türkeş’in emri ile Türkiye’den Cezayir’e 20 bin tüfek ve 200 top gizlice gönderildi. Ayrıca cephane ve para yardımı da yapıldı.

Başbuğ Alparslan Türkeş kendi açıkladı

1995 yılında Kanal 7 Televizyonunda bu tarihi olayı paylaşan Başbuğ Türkeş, Yapılacak birçok şeyin olduğunu ve yapılmış olanlarında olduğunu ama Devlet sırlarından dolayı her şeyin açıklanamayacağını söylemiş. Yapılan işlerin bir kısmının BM karalarına aykırı olabileceğini vurgulayan Başbuğ Türkeş, BM’nin Saraybosna’ya silah ambargosunu hatırlatarak, bu kararlara aykırı davranılmaması gerektiğini hatırlattı.

Gazeteci Altemur Kılıç söze girerek, Cezayir’e silah yarımı yapıldığını bunu kimsenin bilmediğini, hatta Cezayirlilerin bile bilmediğini hatırlattı.

Bu durum karşısında Başbuğ Alparslan Türkeş söze girerek ‘ Ben gönderdim’ dedi. Başbuğ Türkeş, Bağımsızlık mücadelesi veren Cezayir’e silahları ben gönderdim, Libya üzerinden 0 bin tüfek, 200 top gönderdim, istek Cezayir'den geldi dedi. Bizde bu isteğe karşılık verdik diye konuşması devam ettiren Başbuğ Türkeş, O zamanlar Türk hükümetleri hep Fransızlardan yana tavır alıyordu diye hatırlatma yaparak, ilk defa bunu kendilerinin değiştirdiğini söyledi. Fransızların NATO üyesi olduğumuzu söyleyerek bu durumun müttefikliğe aykırı olduğu şeklinde itirazda bulunduklarını söyledi.

Başbuğ Türkeş, Fransızların bu isteklerini kabul etmediklerini söyleyerek, NATO’da yine müttefik olduklarını, Cezayir’in bir parçalarının olduğunu, Fransızların istila ederek aldıklarını söyledi. Cezayir’de yaşayanların din kardeşi olduğunu ve kan bağının bulunduğunu hatırlatan Başbuğ Türkeş, yapılabilecek her türlü yardımı yaptıklarını söyledi.

Editör: TE Bilişim