Yapılan son araştırmalarda, Grönland buzullarının son 12 bin yılda herhangi bir zamandan daha hızlı erimeye başladığı ortaya çıktı. Uzmanlar, artan sera gazları, iklim değişikliği ve insan faaliyetlerine dikkat çeken uzmanlar, deniz seviyesinin yüzyıl sonunda dünyanın bazı yerlerinde 2,5 metreye kadar yükselebileceğini ve okyanus akıntılarında büyük değişiklikler yaşanabileceğini açıkladılar.

NTV’nin haberine göre, son zamanda yapılan araştırmalar Grönland buzullarının son 12 bin yıldır görülen en hızlı erime seviyesine ulaştığını gösteriyor. Bilim insanları bu nedenle deniz seviyelerinde belirgin artışlar olacağını ve okyanus akıntılarının değişeceğini belirtti. 


Nature dergisinde yayımlanan çalışmada, buzul erime seviyelerinin Buzul Çağı’nın sona ermesinin ardından başlayan Holosen döneminin en yüksek seviyesine ulaştığı ve daha da hızlanacağı ifade edildi.DENİZ SEVİYELERİ 2 CM İLE 10 CM ARASINDA YÜKSELECEK
Araştırmaya göre, artan buz kaybının, sadece Grönland'dan yüzyılın sonunda deniz seviyesinde 2 cm ile 10 cm arasında yükselmelere yol açması bekleniyor. Bu derece yükselme dünyanın deniz seviyesinin düşük kıyılarında ise 50 cm ile 2,5 metre arasında yükselmeyi tetikleyecek.
Buffalo Üniversitesi'nde jeoloji profesörü ve makalenin baş yazarı Jason Briner, "Gezegenimizi o kadar değiştirdik ki, bu yüzyılda eriyen buz tabası oranları son 12 bin yıldır hiç görülmemiş seviyelerde seyrediyor” ifadelerini kullandı. 
DÜNYA BİR FELAKETİN EŞİĞİNDE
Bununla birlikte araştırmacılar, bir asırdan daha bir süre içinde gerçekleşen bu değişikliklerin dünyayı geri dönülemeyecek bir felaketin eşiğine getirdiğini aktardı.  

Editör: TE Bilişim