Kurul, vaka sayılarını değerlendirecek, "Okullar 31 Ağustos'ta açılacak mı, korona virüse karşı hangi tedbirler alınacak?" sorularının cevabını tartışacak. 

Son olarak Sağlık Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileri bu konuları ele almak üzere bir kez daha bir araya gelmişti.

Milli Eğitim Bakanlığı, dün akşam bir açıklama yaparak değerlendirme sürecinin nihai aşamaya geldiğini duyurdu.

Bakanlıktan yapılan açıklamada "Bilim Kurulu toplantısı sonucuna göre alınacak karar, en kısa sürede kamuoyu ile paylaşılacaktır" ifadesine yer verildi.

Okullar için yeni açılış modeli

Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya konu ilgili olarak tarih verdiği bir yazı kaleme aldı.

Sarıkaya'nın "Okullar için yeni açılış modeli" başlıklı yazısı şöyle:

"Özel okulların hafta başında açılmasının beklendiği bir sırada Milli Eğitim Bakanlığı’nda yeni bir “açılım modeli” tartışması başladı.

Daha öce yapılan planlamaya göre, gelecek hafta başı, 17 Ağustos pazartesi günü özel okulların, 31 Ağustos pazartesi tarihinde de devlet okullarının açılması hedeflenmişti.

Görünen o ki Covid-19 vaka sayısının artışı Milli Eğitim Bakanlığı’nda yeni bir planlamanın yapılması üzerinde yeni bir çalışmaya neden olmuş, bunun üzerinde yeni bir tartışma başlamış.

Aktarıldığına göre yeni planlama ile 17 Ağustos günü özel okullar açılışı online, yani uzaktan eğitim olarak başlatılacak, tam açılışı 21 Eylül tarihinde gerçekleşecek.

Bu durum 31 Ağustos’ta açılması planlanan devlet okulları için de geçerli olacak.

Devlet okulları da 31 Ağustos’ta online, yani uzaktan eğitim ile başlayacak, 21 Eylül’de de geçmişte olduğu gibi normal eğitim sistemine geçecek.

Okullara bu süre içinde hazırlık yapma ve yeni sisteme adapte olması için zaman tanımak amacıyla bu tartışmanın yapıldığı, Sağlık Bakanlığı'nın yanı sıra Bilim Kurulu'nda bu alanda görevli bilim insanlarıyla da konunun görüşüldüğü belirtildi.

Sağlık Bakanı'nın bu konuda bir açıklama ile Bilim Kurulu'nun online eğitime bir süre daha devam edilmesine yönelik tavsiyesini dile getirmesi, Milli Eğitim Bakanı'nın da ardından tarihlere ilişkin verileri açıklamasının ele alındığı da ileri sürüldü.

Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü de bu sabah Habertürk’teki Gün Başlıyor programında her tarafın bu denli açık olduğu bir dönemde okulların kapalı kalmasının izah edilemeyeceğini belirtmiş, bir sistem üzerinde çalışıldığından söz etmişti.

Prof. Dr. Özlü, “Okullar bir defa yapılan ve 3 saat süren düğün, nişan törenlerine benzemiyor; 26 milyon çocuk hafta içi her gün 5 saat sürekli bir arada bulunmak zorunda kalıyor” dedi.

Bunun için haftanın 2 günü, yani Pazartesi-Perşembe bir grubun, Salı-Cuma da diğer grubun eğitim alması, arada kalan bir günün de sınıfların dezenfeksiyonuna ayrılması gibi bir formülün de geliştirilebileceğinden söz etmişti.

Görünen o ki açılışın online olarak yapılmasının ardından uygulanacak diğer modeller de tartışılacak.

Öte yandan Milli Eğitim Bakanlığı da akşam saatlerinde twitter hesabı üzerinden şu açıklamayı yaptı:

"2020-2021 eğitim öğretim yılına ilişkin değerlendirme süreci nihai aşamadadır. Bilim Kurulu toplantısı sonucuna göre alınacak karar, en kısa sürede kamuoyu ile paylaşılacaktır."

Haberimizde de Bakanlık'tan yansıyan veriler doğrultusunda aynı bilgiyi paylaşmış, Sağlık Bakanı'nın Bilim Kurulu sonrası yapacağı açıklamanın ardından, Milli Eğitim Bakanı'nın yeni tarihleri açıklayacağını belirtmiştik."

Editör: TE Bilişim