Serkan Alanın’ın özel haberine göre; Korona virüsü salgınında güz dönemi sınavlarının büyük kısmını yüz yüze gerçekleştiren Bilkent Üniversitesi, öğrencilerin başlattığı kampanyanın ardından sınavların tamamını online yapma kararı aldı. Üniversite yönetimi uzaktan gerçekleşecek sınavlar öncesinde öğrencilerin evlerine sınavlarda kopya çekilmesinin önüne geçilmesi amacıyla ayna gönderdi.

‘BİLGİSAYAR EKRANINI VE MASAMIZI GÖRMEYİ AMAÇLIYORLAR’

Sınavları online yapma kararı almasının ardından öğrencilere mail gönderen Bilkent Üniversitesi yönetimi ayna gönderimi için adreslerin güncellenmesini talep etti. Adresini güncellemesinin ardından aynanın ulaştığı bir Bilkent Üniversitesi öğrencisi,

“Sınavların yüz yüze olmasından dolayı büyük bir kampanya başlattık. Bunun üzerine online yapmaya karar verdiler ve her şeyin online yapılacağını belirttiler. Birkaç gün önce bize ayna göndereceklerini belirten bir mail gönderdiler. Bütün öğrencilerin çift kameraya erişiminin olmayacağı, bazılarının ikinci bir kamerayı alacak ekonomik gücü olamayacağı için onun yerine ayna göndereceklerini söylediler. Sınavda arkamıza ya da çaprazımıza aynayı koyup bilgisayar ekranında ve masamızda ne olduğunu görmeyi amaçlıyorlar. Bize gönderilen mailde adreslerimizi talep edip hangi adrese gelmesini istediğimiz soruluyordu. Biz sistem üzerinden adreslerimizi yazmıştık aynayı da kargoyla yollamışlar" diye konuştu.

‘AYNA ELİME GEÇTİ VE BU DURUM SAÇMA GELİYOR’

Kopya çekilmesinin önüne geçilmesi amacıyla üniversite yönetiminin gönderdiği aynanın özel hayatlarını ihlal ettiğini belirten öğrenci sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu aynanın gönderilmesi rahatsız etmesinden ziyade bana çok sürreal geldi. Komik ve saçma. Hiç beklemediğim bir şeydi ve şaşkınım. Ayna elime geçti ve bu durum saçma geliyor. Bu aynanın yararlı olacağını da düşünmüyorum. Nereye koyacağım bilmiyorum. Altına tutturacak bir şey koymuşlar ama nasıl olacak bilmiyorum. Ben bunu arkama koydum Zoom’da sınav anında açtım ama o ekranda bir sürü insan olacak. Küçük küçük görüntülerin olduğu ekrandan ayna aracılığıyla insanların nasıl takip edileceğini bilmiyorum."

Editör: TE Bilişim