Alınan dersler ve kararlar

81 kişinin hayatını kaybetmesi ile sonuçlanan Diyarbakır ve Adana kazaları 2003 ve 2004 yılında olmuştu. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü bu kazalar sonucunda çok önemli kararlara imza attı.

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü 2004 yılında ‘Kaptan’ olma şartlarını uluslar arası standartlara uygun olarak zorlaştır.

Alınan karalarda üç önemli husus öne çıktı. 6 yılda 4500 saat uçuş deneyimi. 27000 kg’den büyük uçaklarda 1500 saat uçuş ve 3 yıl sivil uçak deneyimi.

Bu nokta, alınan bu kararların doğru ve önemli olduğu vurgulandı.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın karşı çıkışı

O dönemde plansız büyüme sebebi ile ‘kaptan pilot’ açığı had safhada olması, sektörü zor duruma düşürüyordu. Asker pilotlarında bu açığı kapatmaya yetmediği bilinen bir gerçekti. Havacılık okulları mantar gibi türedi. Ama ihtiyaç yine karşılanamadı.

O dönem Ulaştırma Bakanı olan Binali Yıldırım yaptığı açıklamada çok önemli bir tesbitte bulunarak, Pilot açığının olmadığını, ‘Kaptan Pilot’ açığının olduğunu vurguladı. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün aldığı kararlarda yer alan yeterli uçuş saatine sahip kaptan pilotların olmadığına dikkat çekti. Yeterli uçuş saatine sahip olmak için zaman ihtiyaç olduğunu açıklayan Binali Yıldırım, hızlandırılmış eğitimlerle bunun mümkün olmadığını, mesleki deneyimin havada geçen süre ile ilgili olduğunu söylemişti.

O dönem Ulaştırma Bakanı olan Binali Yıldırım’ın bu açıklamasına rağmen 2017’de Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün aldığı karar tamamen ortadan kaldırıldı ve inisiyatif havayolu şirketlerine bırakıldı.

Havayolu şirketleri uçuş limitlerini düşürdü

Havayolu şirketleri inisiyatifi ellerine geçirir geçirmez limitleri düşürerek, tecrübesiz pilotları kaptan koltuğuna oturttu. Kaptan pilot açığı olmayan THY’ye kaldırılmış düzenlemenin üzerindeki 7000 saatlik uçuş süresini indirmedi.

Pegasus’tan limit oynamaları

Sabiha Gökçen Havalimanında iki kazaya karışan Pegasus, limiti 3500 saate indirdiğini kabul etti. İddiaya göre limitler 2500 saat indirilmiş, kazalar sonrasında 3000 saate çıkarılmıştı.

Sabiha Gökçen Havalimanı iki kaza ve Pegasus

Sabiha Gökçen Havalimanında gerçekleşen iki kazada da başrolde Pegasus vardı. Kazalar sonrası Pegasus pilotlarının ortak noktaları ise ikisinin de yeni kaptan pilot olmaları idi.

7 Ocak 2020’deki kazada kaptan pilotun, 8 ay önce ikinci pilot olarak işe başladığı, kazadan bir hafta önce kaptan pilot olduğu ortaya çıktı.

5 Şubat 2020’deki tarihli kazadaki kaptan pilotun sadece 409 saat Boeing 737’de uçtuğu ve toplamda 3500 saatlik limiti yakaladığı görüldü.

Bu iki kaptan pilotun, düşürülen limitler sayesinde kaptan pilot olduğu ise gözlerden kaçmadı.

Editör: TE Bilişim