Yazya göre, Avustralya’nın SBS kanalında görevli spor spikeri Scott McIntyre, Anzak Günü dolayısıyla tweet atmış. Scott McIntyre, Gelibolu çıkarmasının 100. yıldönümü dolayısıyla attığı tweette “Avustralya ve Yeni Zelanda askerlerinin yargısız infazlar, yaygın şekilde tecavüzler ve hırsızlık yaptıklarını yazmış

McIntyre’ın,tweetleri arasında, "Avustralya’nın hiçbir anlaşmazlık içinde olmadığı yabancı bir ülkeye yönelik emperyalist işgalinin kültleştirilmesi, modern toplumun tüm ideallerine aykırıdır” mesajı da varmış.

Spiker, bu twitlerden sonra işten atılmış.

Barbarosoğlu’nun konuyla ilgili yazısı şöyle:

“Yıllardır her sene Nisan ayında aynı şoku yaşıyorum. Televizyon seyrettiğim zamanlarda (artık seyretmiyorum) Çanakkale’de Anzakların “Şafak Ayini”ni şevk ile anlatan haber spikerlerine şaşkınlıkla bakar, sonra ağlardım. Evet ağlardım. Çanakkale Harbi turistik bir dille ve Anzak muhabbeti ekrana böyle yansıyınca yeni yetişen kuşaklara ne anlatmış olacağız diye dertlenirdim.

Bir ben mi şaşırıyorum diye kederimi paylaşmaya kalkar, sonra yine kederimde yalnız kalırdım.

Şimdi bunları niye yazıyorum? Çünkü bu sene Anzakların Şafak Ayini haberlerini okurken karşıma BBC’nin haberi çıktı. Haberin tarihi 27 Nisan 2015. Bu haber ile bitmeyen kederimi paylaşma imkanı buldum diye okumakta olduğunuz metni yazmaya başladım. Haber şöyle:

Avustralya’nın SBS kanalında görevli spor spikeri Scott McIntyre, Anzak Günü dolayısıyla yazdığı “saygısız” tweetler yüzünden işten atıldı. SBS, McIntyre’ın “kurumun iş ahlakını çiğnediğini” duyurdu.

Scott McIntyre, Gelibolu çıkarmasının 100. yıldönümü dolayısıyla yazdığı tweette “Avustralya ve Yeni Zelanda askerlerinin yargısız infazlar, yaygın şekilde tecavüzler ve hırsızlık yaptıklarını” söylemişti.

SBS’in McIntyre’ı işten atma kararı, ifade özgürlüğüne karşı olduğu için bazı gazetecilerce eleştirildi.

SBS kanalında futbol muhabirliği ve spikerlik yapan Scott McIntyre’ın, Cumartesi günü yazdığı bir dizi tweet arasında, “Mısır, Filistin ve Japonya’daki ‘cesur’ Anzaklar tarafından gerçekleştirilen yargısız infazları, yaygın tecavüzleri ve hırsızlıkları anıyoruz” ve “Avustralya’nın hiçbir anlaşmazlık içinde olmadığı yabancı bir ülkeye yönelik emperyalist işgalinin kültleştirilmesi, modern toplumun tüm ideallerine aykırıdır” mesajları da vardı.

http://www.bbc.com/turkce/habe...

Avustralyalı spiker Scott McIntyre’in görüp de bizim göremediğimiz nedir? Anzakların işgal kuvveti olarak ülkemize gelişlerini her yıl kutluyor olmalarını, onların bu kutlamalarını bizim ülke olarak coşkuyla karşılamamızı artık bir gözden geçirelim. Lütfen.”

Editör: TE Bilişim