Gazeteci Fehmi Koru, köşeyazısında ekonomiyle ilgili gündeme dair eleştirilerde bulundu. Koru, yazısında Albert Einstein’e vurgu yaparak, “Merkez Bankası’nın dün açıklanan faizi iki puan düşürme kararı bana Einstein’ın o özlü sözünü hatırlattı” dedi.

Koru, Albert Einstein’ın aynı şeyi tekrar tekrar yapıp her seferinde farklı sonuç almaya çalışmayı aklı başında olmamak diye tanımlamasının sıkça tekrarlanan bir aforizma olduğunu aktardı. Gazeteci Koru, “Devletin kararlarını siyasetin etkisi altında kalmadan alması için ‘bağımsız’ olmasını uygun gördüğü Merkez Bankası, bu kararı, yasasının kendisine görev olarak verdiği ‘enflasyon ile mücadele’ kapsamında benimsedi.Oysa daha önce alınmış dört karardan sonra bunun tam tersi bir sonuçla karşılaşılmıştı: Faizi indirme kararını Türk lirasının yabancı paralar karşısında değerinin düşmesi izlemiş, bu da enflasyonun artmasına yol açmıştı.” dedi.

Merkez Bankası’nın kararının ardından Dolar’ın 9.5 TL, Euro’nun da 11 TL üzerine çıktığını söyleyen Koru, “Enflasyonun artması da arkadan gelecektir. Faiz indirimi her defasında bu kısır döngüyü doğurduğuna göre, aynı yöndeki kararın bir kez daha tekrarlanmasını nasıl yorumlayacağız?” ifadelerini kullandı.

"TÜRK MALI OLAN HER ŞEY UCUZ"

Koru yazısında "Akıl alır gibi değil. Zaten bu yüzden ülkenin neredeyse bütün ekonomi ile yakından ilgili camiası neden böyle bir karar alındığını anlamakta zorlanıyor. O yüzden de her kafadan farklı bir görüş çıkıyor, hemen herkes değişik bir senaryo yazıyor. Yabancılar için ‘kıyak formül’ dedi. 

“Benim aklıma en fazla yatan, Türkiye’yi ucuzlatma amaçlı bir operasyon olduğuyla ilgili senaryo” diyen Koru, “Milli parası TL olmayanlar için ‘Türk malı’ olan her şey bedavadan ucuz bugün. Türk’ün cebini yakan fiyatlar yabancılar için üç otuz para bile etmiyor. Bunu duyan dünya vatandaşları ülkemize alışveriş seferleri düzenleseler hiç şaşırmayacağım.” şeklinde eleştirilerde bulundu.

Yabancı yatırımcılar en değerli varlıklarımızı ucuza kapatabilirler; yeter ki, bedelini TL dışındaki para birimleriyle ödeyebilsinler diyen Koru, "Hesap gerçekten buysa, bir zamanlar 128 milyar dolara kadar yükseldiği anlaşılan Merkez Bankası’ndaki -sonradan eksiye düşmüş- yabancı para rezervini yeniden ayağa kaldırmak için bulunmuş bir formül olabilir bu." diye açıkladı. 

Koru, pek çok senaryoda olduğu gibi bunun da hesaba uymayabilecek bir yönü olduğunu söyleyerek, "Ya yabancılar kendilerini Türkiye ile ilgilendirmek için bulunmuş bu ‘kıyak formüle’ yüz vermezlerse?" dedi

Koru yazısında, “On Batı ülkesi büyükelçilerinin cezaevindeki bir iş insanının Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarına rağmen tutukluluk halinin devamını yanlış bulan bildirisini ve o bildiri sonrasında hükümetin bakanları ile AK Parti’nin önemli isimlerinin verdikleri tepkileri hatırlayın” dedi.

Gazeteci koru, Türkiye’nin gri listeye alınmasının sebebi ‘kara para aklanması ve terörizmin finansmanını engellemede yeterli çaba göstermemesi’ olarak açıklandığını söyledi.

"ALBERT INSTEIN HAKLI ÇIKABİLİR"

Türkiye 23. ülke oldu olduğunu söyleyen Koru, “Avrupa Konseyi Bakanlar Kurulu’nun önümüzdeki bir ay içerisinde yapacağı toplantıda Türkiye’nin Konsey üyeliğinin askıya alınmasını görüşeceği de gazete haberi şu anda ve ülkemizin böyle bir yaptırıma uğrayabileceği ihtimali bile ürkütücü.”

Son sözlerinde Koru şu ifadeleri kullandı: “Merkez Bankası’nın son kararı hangi amaçla alınmış olursa olsun, günün sonunda, o karardan beklenen olumlu senaryonun işlememesi ve TL’nin değerinin düşmesi, enflasyonun artışa geçmesi gelişmeleri ile baş başa kalmamız galiba yine kaçınılmaz olacak. Einstein bir kez daha haklı çıkabilir.”

Editör: TE Bilişim