Nematod türleri olmak üzere zararlılara karşı mücadeleyi üstlenen faydalı böcekler, bitki koruma faaliyetlerinde pestisitlere, yani kimyasal mücadele araçlarına alternatif ya da tamamlayıcı olarak kullanılıyor. Son yıllarda giderek daha çok üretici tarafından kullanılan bu canlıları tedarik edemeyen üreticiler kararın acil olarak gözden geçirilmesini talep etmekte. Son haftalarda bazı tarımsal faaliyetlerin yürütülmesinde sorunlar yaşanmaya başladığını söyleyen Biyolojik ve Biyoteknik Mücadele Ürünleri Üreticileri ve Tedarikçileri Derneği (BİOTED) Başkanı Ahmet Özgür Ateş, biyolojik mücadele sistemiyle sezona başlan bazı üreticilerin bu durum karşısında kimyasal ilaca dönmek zorunda kaldığını belirtiyor.

Faydalı Böcekler Nelerdir?

Uğur Böceği

Bahçenize güzel bir katkı olmasının yanı sıra, uğur böcekleri çeşitli böceklere, özellikle yaprak bitlerine ve öz bitki besleyicilere karşı doğal bir düşman olduklarından sayısız fayda sunar. Tek bir uğur böceği, ömrü boyunca yaklaşık 5.000 yaprak biti yiyebilir (günde yaklaşık elli böcek). Sonuç olarak, bahçenizdeki, ürünlerinizdeki veya peyzajdaki zararlıları kontrol etmek / yönetmek için mükemmeldir.

Yaprak bitlerine ek olarak, uğur böcekleri kabuklu bit, akarlar, patates böcekleri ve beyaz sinekler ile beslenir. Bu yararlı böcekleri bahçenize çekmek için, karahindiba, eğrelti otu ve durakoyu gibi bitkileri bahçenize ekebilirsiniz. Uğur böceği polenlerden (böceklerin yanı sıra) hoşlandığından, Melekotu, çuhaçiçeği ve beyaz deliotu (mine/alisyum) gibi çiçekler de bu küçük böcekleri çekmede etkilidir. Bir uğur böceği varlığını sürdürmek için bir başka etkili strateji, bahçenize yaprak bitlerini çeken lahana ve turp gibi (tuzsuz bitkileri) ekmektir.

Peygamber Devesi

Uğur böceği gibi, peygamber devesi (peygamber böceği) de böceklere karşı acayip iştahı nedeniyle bahçenize yararlı bir katkı sağlar. Büyüklüğü nedeniyle, sadece birkaç böcek peygamber devesi saldırısına karşı kendi başlarına durabilir. 24 saat boyunca av peşinde olurlar. Peygamber devesi, sinekler, hamam böcekleri, tırtıllar, cırcır böcekleri, çekirgeler ve güveler de dahil olmak üzere çok çeşitli böceklerle beslenir. Sonuç olarak, peygamber devesi bahçenizdeki böcek popülasyonlarını kontrol etmede oldukça etkilidir.

Peygamber develerinin bahçenize gelmesini teşvik etmek için, böcek ilacı kullanmaktan kaçının ve dereotu ve kimyon gibi çeşitli çiçekler ve bitkiler ekin. Peygamber devesi de gelişmek için suya ihtiyaç duyar. Bu nedenle küçük bir kaya (ya da çakıl) tabakası ile sığ su tabaklarını yerleştirmek de yardımcı olur. Saman veya ot öbeklerinin eklenmesi, bölgedeki diğer avcılardan gizlenmeleri için etkili bir araç sağladığı için peygamber develerini çekmede de etkilidir. Bununla birlikte, dua eden peygamber devesi hakkında dikkat edilmesi gereken önemli bir husus, peygamber devesi (mantis) nüfusunun kontrol edilmediği takdirde bahçenize zarar verebileceğidir. Bunun nedeni, mantislerin faydalı ve zararlı böcekler arasında ayırım yapmamasıdır. Diğer gıda kaynakları mevcut değilse, uğur böceği ve arılar gibi yararlı böcekleri tüketmesidir.

Bombus Arıları

Bombus arıları (ve genel olarak çoğu arıların), bitkilerin döllenmesine yardımcı olmaları nedeniyle bahçenize faydalı bir katkı sağlar. Arılar bir çiçekten diğerine giderken, polen taneleri arıya yapışır ve arı üzerlerine geldiğinde diğer çiçeklere / bitkilere aktarılır. Bu süreç “tozlaşma” olarak bilinir. Bombus arıları her türlü hava koşulunda tozlaşır ve ABD’de her yıl meydana gelen toplam tozlaşmanın yaklaşık üçte ikisinden sorumludur. Sonuç olarak, bombus arıları bahçelerin büyümesi ve gelişmesi için hayati öneme sahiptir.

Bombus arılarını bahçenize çekmek için bitkileri/çiçekleri ektiğiniz yerin yakınında ki toprak örtüsüne saklanabilecekleri korunaklı malzemeler (ağaç dalları, saman, yaprak vb.) yerleştirin. Arılar ayrıca suya ihtiyaç duyarlar. Ara sıra yudumlamaları için bahçenizin etrafına küçük (ve sığ) su kapları koyun. Bombus arıları ayrıca çiçekleri ve çiçeklenme meyvelerini / sebzelerini sever. Kelebek otu, gelincikler ve zambaklar özellikle favorileridir.

Editör: TE Bilişim