Ankara 3. Asliye Hukuk Mahkemesince, MHP'nin 19 Haziran 2016'da yapılan olağanüstü genel kurulunun iptaline, bu genel kurulda alınan tüm kararların yokluğunun tespitine karar verildi.

Müsavat Dervişoğlu sosyal medya üzerinde konuyu değerlendirerek "Mahkemenin verdiği karardan anlaşılacağı üzere kongreyi talep edip toplayan 700'den fazla delegenin iradesi topyekün yok sayılmıştır. 
Herkes kongreyi talep edenlerle, MHP genel merkezi arasında bir dava var zannediyordu. 
Oysa Cemal Enginyurt isimli genel merkez yanlısı bir delege, MHP Genel Başkanlığını mahkemeye vererek kongreyi sonuçlarıyla birlikte iptal ettirmiştir. 
Yani davacı Cemal bey, davalı Devlet beye karşı açtığı davayı kazanmıştır. 
Bu mahkeme iki kişi arasındaki bir sandalcı kavgasından ibarettir. 
Kongreyi toplayan delegeler ve kongrenin icrasından sorumlu divan bu davada taraf bile değildir ki söyleyecek lafımız olsun. 
Biz bu komediye sadece tebessüm ederiz.
Esasen iki satırlık karar almak için bir yıl bekleyen mahkemenin niyeti sorgulanmalıdır. 
Burada başkalarına kazandırılan bir yıllık zaman içinde neler yaşanmış onlara bakılmalıdır. 
Bu kararın benim açımdan tanınacak ve saygı duyulacak bir yanı yoktur. 
Adalet zedelenmiştir filan gibi yuvarlak laflar ederek de kamuoyunu meşgul etmek istemiyorum. Zira benim gözümde adalet çoktan öldürülmüştür.
Hiç kimse üzülmesin ve kendini çaresiz hissetmesin.
Bu günlerde geçecek kendimizi hukukun güvencesinde hissedeceğimiz günler gelecektir." dedi

MHP YÖNETİMİNDEN İLK AÇIKLAMA

Habertürk TV Ankara Haber Müdürü Aysun Torun'un haberine göre; MHP yönetiminden karara ilişkin ilk açıklama geldi. Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın, "Tarlalarda yapılan kongrelerden sonuç alınamayacağını belli çevrelerin artık öğrenmesi lazım. MHP'yi mahkeme koridorlarına düşürenlerin asıl amacı iç muhalefet değildi. MHP'yi ya yok etmek ya da teslim almaktı, bu karar buna da set çekmiş oldu. Biz olağan kurultayımıza hazırlıklarımızı sürdürüyoruz, 732 ilçe 44 il kongremizi tamamladık, büyük bir şölenle kurultayımızı yapacağız." dedi.

DAVA SÜRECİ

MHP üst kurul delegesi ve MYK Üyesi Cemal Enginyurt'un, partinin söz konusu olağanüstü genel kurulunun iptali talebiyle açtığı dava, Ankara 3. Asliye Hukuk Mahkemesi'nce karara bağlandı.

Duruşmaya davacı Enginyurt'un avukatı, davaya müdahale talebinde bulunan bazı üst kurul delegelerinin avukatları ile MHP Genel Merkezi'nin avukatı Yücel Bulut katıldı.

Arasında Ümit Özdağ, Müsavat Dervişoğlu, Şefik Çirkin, Enez Kaplan, Yurdadoğ Mutlu'nun da bulunduğu üst kurul delegelerinin davaya müdahillik taleplerini kabul eden mahkeme, taraflara son sözlerini sordu.

Duruşmada söz alan Enginyurt'un avukatı İbrahim Ethem Yiğit davanın kabul edilerek, olağanüstü genel kurulun iptalini istedi.

Davalılardan MHP Genel Merkezi'nin avukatı Yücel Bulut ise dosyanın tekemmül ettiğini söyledi ve karar verilmesini istedi.

Bazı müdahillerin avukatı Feridun Bahşi ve Mustafa Veysel Güldoğan, olağanüstü genel kurula ilişkin tedbir kararlarının kaldırılmasını ve davanın reddini talep etti.

Sinan Oğan'ın avukatı Kürşat Ergün ise kongreye katılan delegelerin noter tarafından tespit edildiğini, alınan kararlar açısından delege iradesinin sabit olduğunu savunarak, "Delege iradesinin sakatlanması dışında hiçbir hal kongrenin iptaline gerekçe oluşturamaz. Bu nedenle davanın reddi gerekir." dedi.

KARAR

Hakim Fatih Akarsu, bu beyanları dinledikten sonra kararı açıkladı.

Buna göre, davacı Enginyurt tarafından açılan davanın kabulü ile 19 Haziran 2016'da yapılan MHPOlağanüstü Genel Kurulu'nun iptaline, bu genel kurulda alınan tüm kararların yokluğunun tespitine karar verildi. Mahkemece verilen 23-24 Haziran 2016 tarihli tedbir kararlarının, karar kesinleşinceye kadar devamına hükmedildi.

Ankara 3. Asliye Hukuk Mahkemesi'nin bu kararına karşı istinafa başvurulabilecek.

Editör: TE Bilişim