Odatv'den Erkin Öncan'ın ilginç haberine göre, Yıldırım’ın Çin ziyareti Türk basınında da –doğal olarak- ilgiyle karşılandı. Hatta, Yıldırım ve eşinin Çin Seddi’ndeki fotoğrafı çok sayıda paylaşım aldı ve hatta bazı milliyetçi ve AKP’li çevrelerce “Çin seddi aşıldı” türünden şakalara dahi konu oldu.

Ancak, Yıldırım’ın Çin ziyaretinde gözlerden kaçan bir ayrıntı daha vardı. Yıldırım ve beraberindeki heyetin Çinlilerle Türk basınında da yer almayan bir fotoğrafı akıllarda bazı soru işaretlerini doğurdu.

TBMM Genel Sekreteri Mehmet Ali Kumbuzoğlu tarafından "TBMM Başkanımız Sn. Binali Yıldırım, Çin'in Xi'an kentinde yer alan Güney Kapısı Surları ve Xi'an Büyük Cami'ni ziyaret etti" ifadeleriyle yapılan paylaşımda ilginç bir fotoğraf yer alıyor.

Yıldırım ve beraberindeki heyetin geleneksel Çinli kıyafetleri giyen bir ekiple bir arada yer alan fotoğrafında, arkadaki asker kıyafetli Çinlilerin tuttuğu flama dikkat çekiyor.

Zira, söz konusu flama, Çin’in Tang hanedanlığının flaması.

Tang Hanedanlığı  (唐朝) ise, Çin tarihinde ülkenin en parlak hanedanlıklarından biri. Aynı zamanda bir savaşçı olan ve sonradan  İmparator Taizong ismini alan LiShimin tarafından kurulan hanedanın bir diğer önemli özelliği ise, Göktürk ve İkinci Göktürk Kağanlıklarını da egemenliği altına almış olmasıdır.

Tang Hanedanlığı da, kendisinden önceki Sui Hanedanlığı gibi çevresindeki göçebe topluluklara çok sayıda sefer düzenledi. Hatta, İmparator Taizong’un tahta çıkmadan önce sınır boylarında Türklere karşı uzun savaşlar verdiği biliniyor.

Ancak, İmparator Taizong, Göktürklere karşı savaşmış olsa da, tahta çıktıktan sonra İpek Yolu’nun güvenliğini sağlamak için Göktürklerle bir anlamda ‘anlaşma’ yoluna da gitti. Hatta, hanedanlık döneminde ‘meşhur’ Çinli prensesler, yani Tang kraliyet ailesi prensesleri, iki kere Türklerle evlendirildi.

Doğu Göktürk Kağanlığı'nın yıkılmasıyla eski kağanlığının Türk beyleri de, Tangordusunun kadrolarına atandı.

Tang Hanedanlığı, diğer hanedanlıklara göre Türk kültüründen daha çok haberdardı, kozmopolit bir yapısı vardı ve Türkleri yönetimi altına almasına rağmen iyi ilişkiler kurdu.

Çin – Türkiye ilişkilerinin gelişmekte olduğu ve bu gelişim seyrinin en önemli araçlarından birinin, tarihsel İpek Yolu’ndan referans alınan Kuşak ve Yol Projesi olması, Binali Yıldırım’ın önünde poz verdiği Tang Hanedanı simgesiyle birlikte düşünüldüğünde ilginç bir tesadüf ortaya çıkıyor.

Editör: TE Bilişim