Çocuk psikolojisinin ünlü deneylerinden olan Marshmellow Testi, ilk olarak 1960’da Stanford Üniversitesi’nde yapıldı. Deneyde, yaşları 3-5 arasında değişen çocuklar tek başlarına bir masada oturuyor ve önlerine 1 tane marshmallow koyuluyor.

Araştırmacı çocuğa, eğer o şekerlemeyi 15 dakika boyunca yemezse ikinci bir şekerleme daha vereceğini söylüyor ve odadan çıkıyor. Testte, çocukların hazzı erteleyip erteleyemediği ölçülürken hazzı erteleyebilen çocukların daha iradeli, oto-kontrol sahibi ve öz denetim mekanizmasının gelişmiş olduğu sonucuna ulaşıldı.

Bu çocuklar 15 yaşına geldiklerinde akademik başarılarının ve bilişsel kapasitelerinin yaşıtlarına göre daha fazla olduğu iddia edildi ve küçük yaşta önünde duran şekerlemeyi yememe ve akademik başarı arasında istatiksel bir bağlantıya rastlandı.

Bu deney zaman içinde eğitim alanıyla beraber ebeveynlikte çok önemli bir konuma ulaştı. Kısmen bu deneyin de etkisiyle; çocuk gelişimi, pedagoji, ebeveynlik eğitimi gibi eksenlerde öz denetim becerilerin gelişmesi ve oto-kontrol üzerine pek çok eğitim düzenlendi. Günümüzde, birçok gelişmiş ülkede okula giden 3-7 yaş arası çocuklara bu alanlarda temel beceriler kazandırmak hedefleniyor ve sosyal-duygusal gelişime çok önem veriliyor.

Editör: TE Bilişim