RTÜK’ün dün gerçekleştirilen Üst Kurul toplantısında, birçok kanala ve diziye ceza yağdı. Üst Kurul kararındaki en dikkat çekici bölüm ise yıllar sonra yeniden Kanal D’de ekrana gelen “Çocuklar Duymasın” dizisindeki FETÖ sahnesi ile ilgili oldu.

RTÜK, dizinin ikinci bölümünde yatak odasında geçen sahnede; FETÖ’nün faaliyetlerini dünyaya tanıttığı, okullarının övüldüğü “Barış Köprüleri” adlı kitabın görüntüsüne yer verilmesi sebebiyle radyo ve televizyonların kuruluş ve yayın hizmetlerini düzenleyen 6112 sayılı kanunun 8. maddesinin 1’inci fıkrasının (a) bendinde yer alan “Suç işlemeyi, suçluyu ve suç örgütlerini övücü, suç tekniklerini öğretici nitelikte olamaz.” hükmünün ihlali sebebiyle televizyon kanalına yüzde 2 sınırından yaklaşık 562 bin lira para cezası uyguladı.


Dizinin yapımcısı Ülkücü olduğu için Vural Çelik'i dizisinden ayıran Birol Güven dizideki ‘FETÖ sahnesi’ ile ilgili olarak önceki gün açıklama yapmış ve “Hepimizin dikkatinden kaçan bu talihsizlikten ötürü tüm ekibimiz adına, başta şehit aileleri olmak üzere herkesten özür dilerim” demişti.

ŞAKA PROGRAMINA ‘ONUR’ ANİMASYON FİLMİNE ‘TÜRKÇE’ CEZASI
Kurul ayrıca; FOX TV’ye “İlk Buluşma” adlı şaka programında insan onuruna aykırı şakalara yer verilmesi nedeniyle, yine Kanal D’de yayınlanan “Kötü Kedi Şerafettin” isimli animasyon filmine ‘Türkçenin düzgün kullanılmaması’ nedeniyle ceza kesti.

6 KANALA DA DURDURMA CEZASI
Kurul ayrıca; Evren TV, Sıla TV, Plus Music, Dolunay İnt, FUL TV ve Maksim TV isimli kanalların yayınlarını, 6112 sayılı kanunun 8’inci maddesinin 4’üncü fıkrasını tekraren ihlal etmiş olmaları nedeniyle 10 gün süreyle geçici olarak durdurdu. Kanalların aynı tür yayınlara devam etmeleri durumunda lisansları iptal edilecek.

Editör: TE Bilişim