Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beyoğlu Belediyesi Mabeyn Salonunda NTV ve Star TV ortak yayınına katıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ortak yayında 24 Haziran seçimleriyle ilgili merak edilen soruları yanıtladı.

“Burada 7-8 bakanlık durumunu koruyacak, bunun dışındakiler ya birleştirilecek ya da değişecek”

Ortak yayında konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Her akşam buralardan gittikten sonra ekibimle oturuyorum sahura kadar onlarla çalışıyorum. Burada ben sadece basit ipucu vereyim. Bir bakanlar konusun kaç bakan olacak. Bizde bir de ofisler olacak. Kaç ofis olacak, bu ofislerin işleri ne olacak. Bir de kurullar olacak. Kaç tane olacak, nereyle bağlantılı çalışacaklar. Bunlar nereye ne gibi feetback sağlayacak. Ofisler direk cumhurbaşkanlığı makamına bağlı çalışacaklar. Bu ofisler cumhurbaşkanlığı makamının yükünü azaltacaklar. Bütünüyle son hafta şematik olarak bütün bunları açıklayacağım. Deneyiminin olması bizim için önemli. Teori pratik noktasında iyi olan neticeye koşan ve kalkıptabizi bürokrasi de engellemeyen bürokratik oligarşiyi biz orada görmeyeceğiz. Kurullar çok daha üretken olacak. Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemini çok daha pratik çalıştıralım çok daha hızlı neticeye ulaşalım. Her alanda olacak. Dünyadaki bütün sistemleri bu konuda gözden geçirdik. Bunlardan bu çalışmaları yaparak adımlar attık. Bütün çalışmalarla birlikte mevcut yapıyı tamamıyla bir kenara koyan bir çalışma yaptık. Buradan esinlendikleriniz yok mu, bu arada 7-8 bakanlık durumunu koruyacak, bunun dışındakiler ya birleştirilecek, ya da değişime gidecek. Bakanlar durumun gücünü koruyacak. Ofisler cumhurbaşkanının yükünü alacak. Kurullar bakanlıklara destek olacak. Bakanlarda o kurulları rast gele değil, oradan gelenleri saygın olarak değerlendirecek” dedi.

“Cumhurbaşkanlığı sisteminin Türkiye’ye has bir sistem olacak”

Cumhurbaşkanlığı sistemiyle alakalı konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “O dediğim bizim şu anda yaptığımız çalışmayla birlikte bizim hükümet yapımızı açıklayacağım. Kimler rol alacak, onların üzerinde duracak halimiz yok. o bir hafta içinde son hafta bunu açıklayacağız ve bundan sonra Türkiye cumhuriyeti nasıl yönetecek bunu görecek. Oyunu buna göre verecek. Bu rast gele bir sistem değil. Ne Amerika’nın taklidi, ne Avrupa ülkelerinin taklididir. Türkiye’ye has olacak. Ona göre de uygulamasını yapacağız. Siz başkan olarak istediğiniz anda zaten oradaki birçok şeyi değiştirebilirsiniz. Sistemin elastikiyetini getiriyor. Bu sebepten dolayı tıkanma olmayacak” diye konuştu.

“Dürüst ol, namuslu ol, bunu ispat edemezsen namertsin”

Konuşmasında Fetullah Gülen’le görüştüğünü iddia eden muhalefete tepki gösteren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Benim Gülen’le başbakanlığım döneminde görüşmedim, zaten Cumhurbaşkanlığı dönemimde görüşmem söz konusu değil, böyle bir adım atmam söz konusu değil. Tamamen yalan. Bir insan dürüst olacak. Kılıçdaroğlu dürüst değil, bu da değil, ben dava üzerine dava açıyorum ve kazanıyorum. Bu gidişle buna da çok dava açacağız. Kılıçdaroğlu’na çok dava açtık. Yargıtay kararlar vermeden açıklamıyoruz. Dürüstsen ben kimle gittim, ne zaman gittim bunu açıkla. Buradan siyasi rant elde etmek istiyor. Dürüst ol, namuslu ol, bunu ispat etmezsen namertsin. Bu kadar büyük vurgun yiyeceksin özür dilemeyeceksin, arkadaş özür dileyeceksin. Bir kitapta yazdığı yazıyla alakayla yazar ne dedi, ‘benim yazdıklarım somut değil, soyuttur’ dedi, ne yapacaksın peki. Onların bir yemek daveti vardı, ona da Demirel, Ecevit’tinde katıldığı bir ramazan iftarına katılmıştım. Bunun dışında hiçbir görüşmem, partimi kurarken icazet almam asla siyasetle ilgili icazeti kimden alacağımıza biliyoruz. Cezaevinden çıktıktan sonra biz kamuoyu araştırması yaptık. Bu kamuoyu araştırmasında Türkiye’nin siyasi partiye ihtiyacı var mı, amblemi ne olmalı, kimleri partinin kurucuları arasında görmek istiyorsunuz diye kamuoyu araştırması yaptık ve AK Partiyi kurduk. Bunun kararını milletim verdi. 16 ayda biz Türkiye’yi yüzde 34, 3 oy oranıyla parlamento da bulunduk. Biz böyle bir partiyiz” şeklinde konuştu.

“Biz 85 Koliyi ABD adalet bakanlığına teslim ettik”

Muharrem İnce’nin Gülen’in usulüne göre istenmediğine ilişkin çıkan iddialarla ilgili konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İddia sahibi ben değilim, iddia sahibi İnce dürüst, namusluysa bunu gitsin bunu MİT’e versin. Adalet Bakanlığına versin. Adalet bakanımıza dedim ki, sana birini göndersin. Kabul et. Sende görevlendir beraberce bunlara bu dosyaları inceletsinler. Geldiler veya gelecekler. Ben böyle yaparım kalkıpta ön kesmem. Oraya gelecekler görecekler biz 85 koliyi ABD adalet bakanlığına teslim ettik. Bunların içinde verilmiş kararlar var, gazete kupürleri, iddianameler var. Sen CHP milletvekili olarak parlamentodaki gazete kupürleri sallamaktı” diye konuştu.

“Böyle bir meydan süreci işleyeceğine ihtimal vermiyordum, şirazesinden çıktı”

Muharrem İnce’nin ziyaretine ilişkin konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Partide ziyaretimize geldiği zaman böyle bir meydan süreci işleyeceğine ihtimal vermiyordum. Baktım ki şirazesinden çıktı, bay Kemal onla ilgili cumhurbaşkanı adayımız yumuşak olacak, kibar olacak diyordu ama baştan hiçbir şey kalmadı. Biz siyasetin bu ülkede nasıl yapıldığını bilenlerdeniz bizde karşımızdakinin anladığı dilden konuşuruz. Saadet Partisine Niye kırgın olayım ki onların kilosu belli zaten, bunu konuşmamıza gerek yok. zamanımızı almasın” dedi.

“MHP sıcak bakmıyor, eğer sıcak bakarsa memnuniyetle ortak miting yaparız”

MHP ile orta miting yapılıp yapılmayacağına ilişkin konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ”Arkadaşlarımız görüşüyorlar ama ortak MHP zannediyorum çok sıcak bakmıyor. Sıcak bakarsa memnuniyetle ortak miting yaparız. İstanbul benim seçim bölgem oldu. Burada belediye başkanlığım var, benim çok önemli. Ankara’da ilçe mitingleri yapacağım. Aynı şekilde başbakanın İzmir’de ağırlıklı çalışması olacak. Bunlarla beraber gidilmedik yer bırakmayalım ve çok iyi bir performans koyalım istiyoruz” diye konuştu.

Kaynak: iha