Fetullahçı Terör Örgütü'nün ( FETÖ) 15 Temmuz darbe girişiminin bastırılmasının birinci yılında gerçekleştirilen 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü Anma Töreni'ne katılmak amacıyla 3 farklı noktada toplanan vatandaşlar, 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'ne doğru "Milli Birlik Yürüyüşü"nü başlattı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Yıldırım da tören alanına yürüyerek geldi. Kur'an-ı Kerim tilavetinin ardından kürsüye ilk olarak çıkan Başbakan Yıldırım, "Bize yaşattıkları acılardan hiçbir şey elde edemeyecekler. Bugün oynadıkları tiyatrolar bize yaşattıkları acıdan daha acı bir sonla bitecek" mesajını verdi. Yıldırım'ın konuşmasından sonra kürsüden 15 Temmuz şehitlerinin isimleri tek tek okundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasının satır başları;

"Geçen gün Sayın Başbakanımızla da konuştum. Artık bunlar (FETÖ sanıkları) mahkemeye çıkarken Guantanamo'da olduğu gibi bunları da tek tip elbise ile çıkaralım. Tek tip elbise" 

"Kamu kurumları ile ilişiği kesilen FETÖ mensuplarının sayısı 111 bini buldu. Açığa alınmış olan 38 bin kişi ile ilgili araştırmalar da devam ediyor"  

"Darbe gününden bugüne kadar 134 bine yakın kişi gözaltına alınıp sorgulandı. Bunlardan 50 bin 400'ü tutuklandı. Kaçak durumda olan 8 bin 500'e yakın örgüt üyesi ile ilgili yakalama kararı bulunuyor" 

"Bazıları ısrarla ne diyor? 'Kontrollü darbe.' Milletimizin bu şanlı direnişine kara çalmaya çalışıyorlar. Bu terbiyesizliktir. Bu ahlaksızlıktır" 

"Biz Yenikapı buluşmasına bu beyefendiyi de davet ettik. Bilseydim davet etmezdim. Bunları sonradan öğreniyoruz" 

"Meclis'te aslanlar gibi darbecilere karşı duran, mücadele eden CHP'lileri tenzih ederek söylüyorum" 

(İdam tartışmaları) "Önce bu hainlerin kafasını kopartacağız. Parlamento'ya geldiğinde bu konuda kararını vermesi halinde ben de bunu onaylarım" 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'ndeki anmada yaptığı konuşmada, "Geçen gün Sayın Başbakanımızla da konuştum. Artık bunlar (FETÖ sanıkları) mahkemeye çıkarken Guantanamo'da olduğu gibi bunları da tek tip elbise ile çıkaralım. Tek tip elbise" dedi. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nde düzenlenen şehitleri anma töreninde konuştu. 15 Temmuz darbe girişimine değinen Erdoğan, "Tam bir yıl önce bugün bu saatlerde ülkemizin pek çok yeri ile birlikte burada bir ihanet girişimi başlamıştı. Tankları, zırhları ile buraya gelen darbecilerin köprüyü  kapatması ile bir süredir anlam verilemeyen hareketlenmenin sebebi, hedefi artık anlaşıldı. Köprüyü kapatan darbeciler kendilerince tüm Türkiye'ye, dünyaya artık kontrol bizim elimizde mesajı vermek istiyorlardı. O sırada ben, enerji bakanımız, eşim Dalaman'dan bu tarafa hareket etmiştik" dedi. 

"ONLARIN KARŞISINA DİKİLEN MİLLETİN ELİNDE ETKİLİ BİR SİLAH VARDI  İMANIYDI İMANI" 
Erdoğan, "Türkiye'nin FETÖ ihanet çetesi aracılığıyla bir saldırıya bir işgal  girişimine maruz kaldığını gören milletimiz hemen harekete geçmiştir. Onların karşısına dikilen milletin elinde ne vardı? Silah mı vardı sadece bugün olduğu gibi bayrağı vardı. Çok etkili bir silah vardı  imanıydı imanı. Öbür tarafta da o imansız darbeciler vardı. Milletimiz o gece imanı ile dünyanın en modern silahlarına galebe çaldı. Tekbirle tankın üzerine giden bir milleti kim esir edebilir. Üzerindeki tişörtü tankın egzoz  borusuna affedersiniz içine tıkamak suretiyle  çalışamaz hale getiren imandır iman" ifadelerini kullandı. 

"HAİNLERİN ÜZERİNE YÜRÜYEN BU MİLLETİ KİM DURDURABİLİR?" 
15 Temmuz darbe girişimine karşı verilen mücadeleye vurgu yapan Erdoğan, "Önünde, arkasında onlarca kişi vurulduğu halde geri dönmeyi aklından geçirmeyen yeniden hainlerin üzerine yürüyen bu milleti kim durdurabilir? 'Kendisine geri dön yoksa öleceksin' diyenlere 'bugün ölmeyeceksek ne zaman öleceğiz'  diyen bir millete kim zincir vurabilir? Ah şu köprünün dili olsa da o gece yaşanan kahramanlıkları bir anlatsa. Ah şehit kanlarıyla sulanan her karış toprağın dili olsa da yiğitlik nasıl olurmuş tüm dünyaya anlatsa" açıklamasında bulundu. 

"50 MİLYONLUK TÜRKİYE'NİN GELECEĞİNİ, İSTİKBALİMİZİ KURTARDIK"
Erdoğan, "O gece güneşler battı. 15 Temmuz gecesi bu hilal uğruna batan tüm güneşlerimize, şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyorum. Onlar bizim güneşlerimizdir. O gece yaralansa da eğilmeyen tüm başlara şükranlarımızı sunuyorum. 15 Temmuz'da darbecilerin saldırısında 250 şehit verdik. Karşılığında ne kazandık biliyor musunuz? 50 milyonluk Türkiye'nin geleceğini, istikbalimizi kurtardık. Ödediğimiz bedel ağır anaların, Babaların, eşlerin, kardeşlerin yürek yangınlarına bedel biçmek asla mümkün değil" ifadelerini kullandı. 

"BİZİM ŞEHİTLERİMİZ CENNETE YÜRÜDÜLER. YERLERİ HAYIRLI OLSUN" 
Erdoğan, "Bizim şehitlerimiz cennete yürüdüler. Yerleri hayırlı olsun. O makam sevgili Peygamberimize en yakın makam. Türk milleti 15 Temmuz'da tarihte defalarca yaptığı gibi her zaman olduğu gibi kutsallarını korumak uğruna canını vermekten çekinmeyeceğini göstermiştir. Biz sıradan göçe bir kavim değiliz. Biz milletiz onlar ise illet farkımız bu" dedi. 

"ÖNCE BU HAİNLERİN KAFASINI KOPARTACAĞIZ"
İdam tartışmalarına ilişkin Erdoğan, "15 Temmuz milletimize karşı ilk değil son saldırı da olmayacaktır. Terör örgütlerini piyon olarak kullananların asırlık yıllık kuyruk acılarının çok iyi farkındayız. FETÖ'nün, PKK'nın, DEAŞ'ın görünen yüzler olmadığını çok iyi biliyoruz. Arkalarında kimlerin olduğunu biliyoruz. Piyonları ezip geçmeden kaleleri, filleri, atları, veziri alamaz şahı da mat edemeyiz. Onun için önce bu hainlerin kafasını kopartacağız. Kandil'de, Küpe'de, Bestler Deresi'nde şu anda askerimiz, polisimiz, komandolarımız, tüm güvenlik güçlerimiz oralarda bunları tek tek temizliyorlar. Diğer mesele ise parlamentonun meselesidir. Hukuk devletiyiz. Parlamento'ya geldiğinde bu konuda kararını vermesi halinde ben de bunu onaylarım" diye konuştu. 

"ÖLÜMÜ, ÖLÜMLE KORKUTARAK YOLUMUZA DEVAM EDECEĞİZ" 
Erdoğan, "Gazilerimizi ziyarette, şehit evlerini ziyaret ettiğimde, ateş düştüğü yeri yakar. Onların canı yanmadığı için rahat konuşuyorlar. Şunu da bilsinler ki Türkiye'de de göründüğünden ibaret değildir. Bizim arkamızda da binlerce yıllık devlet geleneğimiz var, bunu da böyle bilmeleri lazım. Doğduğumuzda kulağımıza okunan ezan, öldüğümüzde arkamızda okunan selaya kadar mensubu bulunduğumuz toplum belirliyor. Biz dirileri şerefli, ölüleri şanlı Türk milleti olarak coğrafyamızın, bölgemizin, dünyanın geleceğine talibiz. Bizi ne terör örgütlerinin alçakça saldırıları, ne onları kullanan güçlerin sinsi oyunları çökertebilir. Biz işte bu ruhu, bu inancı, bu iddiayı kaybettiğimiz gün biteriz. Bunu iyi görün. Allah'ın izniyle o gün asla gelmeyecek. Gerekirse bir ölecek ama bin dirileceğiz. Ölümü, ölümle korkutarak yolumuza devam edeceğiz. Kalbimizden inancı, yüreğimizden cesareti, bileğimizden gücü, sırtımızdan teri hiç eksik etmeden durmaksızın çalışacağız" açıklamasında bulundu. 

"BAZILARI "KONTROLLÜ DARBE" DİYOR, BU BİR TERBİYESİZLİKTİR AHLAKSIZLIKTIR" 
Erdoğan, "Bazıları ısrarla ne diyor? 'Kontrollü darbe.' Milletimizin bu şanlı direnişine kara çalmaya çalışıyorlar. Bu terbiyesizliktir. Bu ahlaksızlıktır. Doğru. O gece 23.15'te havalimanına iniyor. Tanklar önünde. Önce korkuyor. Bekliyorlar, görüşüyorlar. Görüşmeden sonra tankların koruması altında bu Kılıçdaroğlu denilen zat oradan çıkıp Bakırköy Belediyesi'ne gidiyor" dedi. 

"BİZ YENİKAPI BULUŞMASINA BU BEYEFENDİYİ DE DAVET ETTİK. BİLSEYDİM DAVET ETMEZDİM" 
Erdoğan, "Biz Yenikapı buluşmasına bu beyefendiyi de davet ettik. Bilseydim davet etmezdim. Bunları sonradan öğreniyoruz. Önce davetime olumsuz cevap verdi. Son anda gelebileceğini bildirdiler. Fakat Yenikapı ruhundan da hiçbir şey alamamış ki, 'kontrollü darbe' dedi. İnsan utanır utanır. Bu 250 şehidimize saygısızlık, hakarettir. 2193 gazimize saygısızlıktır, hakarettir. Bu millete saygısızlıktır, hakarettir. Bu millet senin gibi ürkek, korkak değil. Bu milletin yüreği var. O sende yok. Bu mücadele ödleklerin, Vandalların  mücadelesi değildir. Bu sözü iki kesim ısrarla kullanıyor. Birincisi FETÖ'cüler ve onları destekleyen yabancılar kullanıyor. İkincisi ise ana muhalefetin başındaki bu zat yapıyor. Darbecilerin kontrolü altında çıkıp Bakırköy'de güvenli bir makama gidip çay, kahve içerek TV'den olayları takip edince böyle bir hisse kapıldı. O gece sokaklarda meydanlarda, köprülerde, canları pahasına mücadele edenlerin hissettikleri çok farklıdır. Şimdi de Meclis araştırma komisyonunun raporunu bahane ederken darbecilerle aynı çizgide yürüttüğü politikayı gizlemeye, saklamaya çalışıyor" diye konuştu. 

"MECLİS'TE ASLANLAR GİBİ DARBECİLERE KARŞI DURAN, MÜCADELE EDEN CHP'LİLERİ TENZİH EDEREK SÖYLÜYORUM" 
Erdoğan, "15 Temmuz gecesi Meclis'te aslanlar gibi darbecilere karşı duran, mücadele eden CHP'lileri tenzih ederek söylüyorum. 15 Temmuz kontrollü bir darbe değildi. Ama CHP'nin başındaki bu zat, kesinlikle kontrollü şekilde oraya getirilmiştir ve ilk günden beri de kendisini oraya oturtanlara sadakat ile hizmetini sürdürmektedir. Sen o makama CD ile gelmiş genel başkansın. Bugün Parlamentoda hala utanmadan bunları söylüyor. Tıpkı FETÖ'cüler gibi bu zat da kendisine verilen görevi yerine e getiriyor" ifadelerini kullandı. 

"İLK DEFA BUGÜN FETÖ'YU DARBE ÖRGÜTÜ OLARAK KABUL ETTİ. ONU SÖYLEYEYİM" 
Erdoğan, "İlk defa bugün FETÖ'yü darbe örgütü olarak kabul etti. Onu söyleyeyim. Varsın FETÖ'cülerle birlikte yürüsün.  15 Temmuz'u unutmamak, unutturmamak tarihimize karşı da en büyük sorumluluğumuzdur. Müslüman akıllı insandır. 15 Temmuz'u yapanların nasıl bu güce ulaştığı ortadadır. Bu gerçekleri çok iyi biliyoruz. Her 15 Temmuz anması şehitlerimizi yad etmenin yanında bu konuda ne kadar mesafe kat ettiğimizin muhasebesini yapmaya da yöneltmelidir" açıklamasında bulundu. 

"KAMU KURUMLARI İLE İLİŞİĞİ KESİLEN FETÖ MENSUPLARININ SAYISI 111 BİNİ BULDU" 
Erdoğan, "Kamu kurumları ile ilişiği kesilen FETÖ mensuplarının sayısı 111 bini buldu. Açığa alınmış olan 38 bin kişi ile ilgili araştırmalar da devam ediyor. Biz bu teröristlere hala para mı vereceğiz. Kusura bakmasınlar kamudan  bunlara para veremeyiz. Gitsin nerede çalışacaksa çalışsın. Darbe gününden bugüne kadar 134 bine yakın kişi gözaltına alınıp sorgulandı. Bunlardan 50 bin 400'ü tutuklandı. Kaçak durumda olan 8 bin 500'e yakın örgüt üyesi ile ilgili yakalama kararı bulunuyor. 5 binin üzerinde kuruluş kapatıldı. Mal varlıkları da hazineye yani millete devredildi. PKK içinde benzer tedbirlere başvuruldu. FETÖ davalarında artık yavaş yavaş kararlar çıkmaya başladı. Bu ülkeye ihanet eden hiçbir hainin cezasız kalmayacağından emin olun" diye konuştu. 

"KASTEN ÜLKEMİZİ SIRTINDAN HANÇERLEMEK İSTEDİLER" 
Erdoğan, "Dikkat ederseniz 15 Temmuz darbesine katılanların hiçbirinin yüzünde şu ana kadar en küçük bir pişmanlık emaresi göremezsiniz. FETÖ yapılanması içinde yer alan diğer kişilerin durumları da büyük ölçüde aynıdır. Demek ki bunlar gaflet haliyle değil, taammüden, kasten ülkemizi sırtından hançerlemek istediler. Türk milleti aman dileyene ne kadar merhametliyse ihanetinde ısrar edene de o kadar şedittir. O hainler kapatıldıkları cezaevlerinin duvarları arkasında çürüyüp giderken bunları düşünecek çok zamanları olacak" ifadelerini kullandı. 

(FETÖ SANIKLARI) MAHKEMEYE ÇIKARKEN GUANTANAMO'DA OLDUĞU GİBİ BUNLARI DA TEK TİP ELBİSE İLE ÇIKARALIM 
Erdoğan, "Şu anda iyi günleri. Geçen gün Sayın Başbakanımızla da konuştum. Artık bunlar (FETÖ sanıkları) mahkemeye çıkarken Guantanamo'da olduğu gibi bunları da tek tip elbise ile çıkaralım. Tek tip elbise ile. Ülke ve millet olarak biz 15 Temmuz'dan çıkardığımız dersler ışığında yolumuza devam edeceğiz. Rabbim yar ve yardımcımız olsun, Rabbim bizi bu tür ihanetlerden, her türlü düşman saldırısından, yerden ve gökten gelecek afetlerden korusun" diye konuştu.  

Başbakan Yıldırım, konuşmasında şu mesajları verdi.



"UNUTMAYACAĞIZ, UNUTTURMAYACAĞIZ"

Şehitlerimizin tamamı kalbimizde ebediyen yaşayacaktır. Acımız büyüktür, hüznümüz dağlar kadardır. Ama boyun bükmüyoruz. Gözyaşlarımızı içimize akıtacağız. Bugün, alçakları hainleri sevindirmeyeceğiz. Millet için, vatan için, bayrak için, inanç, namus, şeref için canlarını seve seve veren şehitler bugün bizlerden dua bekliyor. Millet olarak 15 Temmuz'u unutmayacağız, unutturmayacağız. Dualarımızla, Fatihalarımızla onların aziz hatıralarını her zaman yaşatacağız. Açılışını yapacağımız Şehitler Makamı'nı şehitlerimizin aziz hatıralarını yaşatmak için köprünün Anadolu yakasında, şehit verdiğimiz bu mekanda inşa ettik. Bu parkta 250 şehidimizi temsilen 250 selvi ve gül ağacı dikildi. İsimleri yer alıyor. Sadece bu anıtlarla değil, şehitlerimizin isimlerini yeni eserlerle yaşatmaya devam edeceğiz.  

"ELLERİNDEKİ KANLA BOĞULACAKLAR"

15 Temmuz'da aziz milletimiz Cumhurbaşkanımız önderliğinde meydanlara inmiş, darbecilere darbeyi vurmuştur. Bugün de yarın da göğsümüz siper olacak. Bize yaşattıkları acılardan hiçbir şey elde edemeyecekler. Bugün oynadıkları tiyatrolar bize yaşattıkları acıdan daha acı bir sonla bitecek. Ellerindeki kanla boğulacaklardır. Türkiye'nin yükselişine hiç kimse engel olamayacak. 1915'te Çanakkale Boğazı'nı geçemediniz, 15 Temmuz'da Boğaz Köprüsü'nü geçeceğinizi mi zannettiniz. Şehit olduk ama vatanı alçaklara teslim etmedik. Bayrağı düşürmedik, ezanı dindirmedik. 

FETÖ'cü askerlerin 15 Temmuz'daki darbe girişimi sırasında, vatandaşların direnişiyle kahramanlık destanı yazdığı 15 Temmuz Şehitler Köprüsü bu akşam tarihi bir anmaya mekan oluyor.

Darbeye direnişin simge mekanlarından, aralarında reklamcı Erol Olçok ve oğlu Abdullah Tayyip Olçok'un da bulunduğu 2'si polis 34 kişinin şehit edildiği köprünün Anadolu Yakası girişi, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü Anma Töreni'ne hazırlanıyor.

Törene katılmak amacıyla Kısıklı Meydanı, Çengelköy ve Altunizade'de bir araya gelen vatandaşlar, ellerinde Türk bayrakları taşıyarak köprüye doğru Milli Birlik Yürüyüşü'nü başlattı.

Vatandaşlar arama noktalarından geçerek alana alınıyor. Ellerinde Türk bayrağı ile 15 Temmuz şehitlerinin fotoğraflarının bulunduğu dövizler taşıyan vatandaşlar, çeşitli sloganlar atıyor.

Alana kurulan platformdaki dev ekrandan da şehitlerin fotoğrafları yansıtılıyor.

Editör: TE Bilişim