Covid-19 virüsüyle savaştığımız günlerde, gece aklımıza gelip uykumuzun kaçmasına sebep olan diğer bir felaket 'büyük İstanbul depremi'. Olası bir depremde, dışarısının da güvenli olmadığı bir zamanda ne yapacağız?

Boğaziçi Üniversitesi, Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü (BU-KOERI) Deprem Mühendisliği Bölümünde lisansüstü seviyesinde ders vermekte olan Dr Gülüm Tanırcan geçtiğimiz günlerde bu konuya değinmişti ve hiç de iç açıcı şeyler söylememişti... ''Deprem Riski ve Riskin Azaltılmasına Yönelik Çalışmalar” adlı seminere katılan Dr Gülüm Tanırcan, İstanbul'da büyük bir deprem olduğunda 6,7  milyon kişinin etkileneceğini söylemişti. Ekonomik sıkıntılara da değinen Tanırcan, İstanbul'da olacak büyük bir depremin 90-120 milyar dolar arasında ekonomik kaybın olmasını öngörüyoruz demişti.

SONA YAKLAŞIYORUZ

Diğer bir açıklama da Kandilli Rasathanesi'nden gelmişti... Türkiye'nin deprem ülkesi olduğunu kabul etmemiz gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Haluk Özener, "Depremin kaç büyüklüğünde olacağı, ne zaman olacağı ya da olmayacağı konularının halk önünde konuşulmasının yanlış olduğunu düşünüyorum. Vatandaş şunu bilecek, Marmara Denizinde tarihsel depremler var. Ülkemiz dinamik. Her sene 2,5 santim batıya doğru kayıyor Anadolu plakası. Buradan bir enerji birikiyor ve bu enerji bir gün dışarıya çıkacak. Ne zaman çıkacağını bilemiyoruz ama bir sona doğru yaklaşıyoruz" demişti.

Editör: TE Bilişim