Büyük tepki çeken program hakkında RTÜK’e çok sayıda şikâyet gitti. Şikâyetler, dünkü RTÜK toplantısında gündeme getirildi.

Üst kurul gündemine gelen uzman raporunda, “Programda Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün özel hayatına ilişkin tamamen iftira içerikli değerlendirmeler yapıldığı, Mustafa Kemal Atatürk’ün aziz hatırasına hakaret kapsamındaki ifadelerle toplumda infial yaratıldığı değerlendirilmiştir” ifadeleri kullanıldı. Afet İnan ile ilgili sözler için de “ahlaki değerlere sığmayacak ithamlar” değerlendirmesi yapıldı. Raporda, programın, “nefret duyguları oluşturmaya yönelik içerik” nedeniyle RTÜK Yasası’nın yayınlar için belirlenen ‘Toplumun milli ve manevi değerlerine aykırı olamaz’ ilkesini; Afet İnan hakkında söylenen ifadeler nedeniyle de ‘İnsan onuruna ve özel hayatın gizliliğine saygılı olma ilkesine aykırı olamaz, kişi ya da kuruluşları eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü, aşağılayıcı veya iftira niteliğinde ifadeler içeremez’ ilkesini ihlal ettiği belirlendi. Program nedeniyle kanalın reklam gelirlerinin yüzde 5’i oranında para cezasına çarptırılmasına karar verildi. İlk kez verilen bu cezanın hükümetin son OHAL KHK’sı ile yürürlüğe girdiğine dikkat çekildi. Kanalın yine KHK hükmü gereğince aynı ilkeyi bir kez daha ihlal ederse programın yayından kaldırılmasının gündeme gelebileceği ifade edildi.

Kararın oybirliği ile alındığı, RTÜK’ün başta RTÜK Başkanı İlhan Yerlikaya olmak üzere AKP kontenjanından seçilen üç üyesinin çeşitli gerekçelerle toplantıya katılmadığı öğrenildi. Kararın 1 AKP’li üyenin yanında 2 CHP, 2 MHP ve 1 HDP’li üyenin oybirliği ile alındığı aktarıldı.

Editör: TE Bilişim