Erdoğan, dış ticaret rakamlarını açıklarken özellikle geçtiğimiz eylül ayından bu yana değer kaybı yaşayan TL'ye de değindi. "Ne olur 'Türk lirası' deyip geçmeyin. Bizim paramız çok önemli" dedi.

 Erdoğan, 2021 yılı ihracat rakalmlarının bir önceki yıla göre yüzde 32,9 artışla 225 milyar 368 milyon dolar olarak gerçekleştiğini kaydetti. 

Muhalefet partilerini de hedef alan Erdoğan, "Milletin felaketinden siyasi rant devşirme peşinde koşan muhalefetin abuk sabuk tekliflerine rağmen Türk ekonomisine asla kontak kapattırmadık" dedi. "Türkiye ekonomide artık farklı bir lige çıkmakta" ifadelerini kullandı.

Erdoğan'ın konuşmasında dikkat çeken bir nokta da, Türk lirasıyla ilgili kullandığı ifadelerdi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) dört ay üst üste verdiği faiz indirimi kararlarıyla eylül ayında 8,30 seviyesinde olan dolar/TL, aralık ayına gelindiğinde 18'i gördü. Kur korumalı TL mevduat desteğinin açıklanmasıyla bir süre 11 bandına gerilese de, şu an 13 seviyesinde işlem görüyor. 

Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

'BİZİM PARAMIZ ÇOK ÖNEMLİ'

Erdoğan, bu noktada Türk lirasıyla ticaret gerçekleştirilen ülke sayısının her geçen gün ileriye taşıdıklarını belirterek "Ne olur Türk lirası deyip geçmeyin. Bizim paramız çok önemli" ifadesini kullandı. 

'TÜRKİYE'NİN BAŞARISINI AÇIKÇA İSPAT ETTİ'

"Son 2 yıla ait ekonomik veriler, Türkiye'nin başarısını açıkça ispat etti. Dünya Ticaret Örgütü'ne göre küresel mal ticareti hacmi itibariyle hamdolsun bizler burada hiçbir zaman yalnız kalmadık. Muhataplarımızı da yalnız komadık. 

'HER KRİZ AYNI ZAMANDA BERABERİNDE BİRÇOK FIRSATI DA GETİRİR'

- Türkiye ekonomisi 2021 ekim ayı itibariyle salgın öncesi döneme göre 2 milyon ilave istihdam oluşturmuştur. Kıymetli arkadaşlar, her kriz aynı zamanda beraberinde birçok fırsatı da getirir. Tarih boyunca küresel kriz dönemlerini iyi değerlendiren ülkeler ekonomik bakımından çok büyük sıçrama yapma imkanına da kavuştular. Gazi Mustafa Kemal'in teşvik ve desteğiyle İzmir İktisat Kongresi'nde alınan kararların ömrü yalnızca 6 yıl sürdü. Menderes'in başlattığı kalkınma hamlesi 27 Mayıs darbesi akamete uğradı. 

Editör: TE Bilişim