Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, partisinin cumhurbaşkanı adayı olarak 24 Haziran seçimlerinde 98 bin 951 oy ile yüzde 0,2 oy aldı

Parti, milletvekilliği seçimlerinde de aynı oranda oy elde etti.

BBC Türkçe'ye konuşan Perinçek, seçmenlerin 24 Haziran'da "ekmekten önce vatan" dediğini belirtti.

Perinçek, "Milyonlarca CHP'linin, bonzai, esrar içip HDP'ye oy verdiğini, Vatan Partisi tabanının da duman altı kaldığını" söyledi. Partinizin aldığı oylar açısından seçim sonuçlarını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Bizimkiler öncü oy. Seçmen "Önce vatan" dedi ama teröre karşı mücadelede esas olarak AKP ve MHPmevzisine yığıldı çünkü onlar hükümette ve gelecek hükümetin sahipleri olarak gözüküyor. Vatan mücadelesini en tutarlı, en kararlı Vatan Partisi yönetebilir diyen öncü, dar, küçük bir kesim Vatan Partisi'ne oy verdi. Bir de daha stratejik olarak sürece bakanlar, yani önümüzdeki dönemde üretim ekonomisi mecburiyeti var oy verdi.

Vatan Partisi'nin oyları bütün Güneydoğu illerinde beş kat ile on kat arasında büyüdü. CHP'nin güçlü olduğu Ege ve Trakya'da da düşüş oldu. Büyük kentlerde de daha zengin kesimlerin oturduğu Çankaya gibi, Beşiktaş, Kadıköy gibi Vatan Partisi'nin oylarını düşürürken varoşlarda yükseldi.

Seçim sonuçlarıyla ilgili en fazla CHP'yi eleştiriyorsunuz.

Ben tahlil yapıyorum, CHP'ye bir eleştiri yapmıyorum. CHP sırtına alıp PKK'yı meclise soktu mu? Bu bir gerçek. Konda Genel Müdürü Bekir Ağırdır, CHP seçmeninden bu seçimde HDP'ye yüzde 0,5 oy gittiğini söyledi. Konda'nın bu işleri bilmediği gözüküyor. HDP'li ne yapar? Hem Selahattin Demirtaş'a hem de HDP'ye oy verir. HDP oyunu Demirtaş'ta görürüz. Ama millet meclisi seçiminde alınan HDP oyları birden bire büyüyor, onu yüzde 11'in üzerine çıkaran bir yüklenme var, o yüklenme işte CHP'den gelen bir yüklenme. Bu, yukarıdan aşağı empoze edilen bir CHP politikasından ziyade CHP seçmeninde, Ege'deki köyden verdiğiniz örnek gibi, AKP'yi zayıflatmak adına HDP'yi meclise sokma isteğinden kaynaklanmış olamaz mı? Hayır, yukarıdan aşağıya oldu. Sözcü, Cumhuriyet, CHP liderleri, CHP'nin seçim bildirgesi açık açık bunu söylediler. "Eğer biz HDP'yi meclise sokarsak, AKP 60, 70 milletvekili daha az çıkartacak. Öyleyse HDP'yi meclise sokalım" diyerek bunu bir seçim stratejisi yaptılar. Erdoğan düşmanlığı, CHP'yi Amerika ve PKK'nın yanına itti.

Liderlerin ağzından HDP'ye oy verme yönünde bir açıklama gelmedi ama…

Nasıl olmaz? Bütün gazeteleri, liderleri bu hesabı yaptılar. Bizle beraber ittifak yapmaları söz konusuydu. Bizi reddettiler sebebi bizim HDP'yle ittifakı kabul etmememiz. HDP'yi bize tercih ettiler.

Editör: TE Bilişim