CNN'in Doğu Türkistan'da yaptığı uzun araştırmalar sonucunda mezarlıkların hedef alındıkları ve yok edildikleri tespit edildi. Özellikle yüzlerce uydu görüntüsünün incelenmesi ve karşılaştırılması sonucunda sadece son iki yıl içerisinde yüzlerce mezarlığın yok edildiği ortaya çıktı.

Bu rapor Çin hükumeti yetkililerinin "mezarlıkların yerini değiştirme" ifadeleriyle de desteklendi. Uygur ve Kazak mezarlıklarının yok edilmesi ilk defa geçen Ekim ayında Fransız haber ajansı AFP ve uydu görüntüleri analistleri Earthrise Alliance tarafından bildirilmişti. Bu çalışmalar sonucunda en az 45 mezarlığın yok edildiği ifade edilmişti.

CNN kendi araştırmaları sonucunda 60 adet daha yok edilmiş mezarlık alanları tespit ettiklerini açıkladı. CNN açıklama talep ettiklerinde, Çinli yetkililerin durumu reddetmediklerine vurgu yaptı. Doğu Türkistan'ın Aksu şehrinde bir yetkili, mezarlığın yer değişiminin şehir planlaması ve inşaatların yapımı için gerekli olduğunu ifade etti.

CNN bu haberinde birçok mezarlığın dünkü ve bugünkü uydu görüntülerine de yer verdi. Görüntülerde mezarlıkların tamamen ortadan kaldırıldığı net bir şekilde gözüküyor.

Çinli yetkililer Doğu Türkistan'da yaşayan Uygur, Kazak gibi Türk halklarının kültürlerini hedefleyerek bu işlemi gerçekleştiriyorlar. Daha önce de ünlü Uygur şair Lutbulla Muttalip'in mezarının yok edildiği öğrenilmişti. Mezarlıklar her kültür de olduğu gibi Doğu Türkistan'da da etnik kimliğin en önemli dayanaklarından biri.

Editör: TE Bilişim