DSÖ'nün gıda güvenliği ve hayvan hastalıkları uzmanı Peter Ben Embarek, hayvan pazarlarının dünya genelinde milyonlarca kişiye gıda temini konusunda önemli bir konuma sahip olduğunu söyleyerek, yetkililerin bunları kapatmak yerine pazarlardaki hijyeni geliştirmeye odaklanmaları gerektiğini belirtti.

Ben Embarek, pazarlardan salgın çıkma riskinin farkında olduğunu söyleyerek, "Bu ortamlarda gıda güvenliğini sağlamak zor, o yüzden bu tarz olayların meydana gelmesi şaşırtıcı değil" dedi.

DSÖ uzmanına göre pazarlarda hastalıkların hayvanlardan insanlara geçmesini önlemek için özellikle hijyen koşulları geliştirilebilir ve canlı hayvanlar insanlardan uzak tutulabilir.

Virüsün Vuhan'daki hayvan pazarındaki rolü hala kesin değil

Koronavirüs salgınının başladığı noktanın Vuhan'daki canlı hayvan pazarı olduğu konusunda henüz tartışılamaz kanıtların bulunmadığına dikkat çeken Ben Embarek, bu konuda Çin'de araştırmaların devam ettiğini söyledi.

Uzman ayrıca, koronavirüsün hangi tür hayvan aracılığıyla insanlara geçtiğini anlamak için ilk hastalardan detaylı beyanların alınması gerektiğine de vurgu yaptı.

Editör: TE Bilişim