Time Dergisi 2021 yılının en etkili 100 kişisini açıkladı. Açıklanan listede Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başkanı Fatih Birol da yer aldı.

Time Dergisi 2021 yılının en etkili 100 kişisini açıkladı. Listede en etkili 100 kişi arasında Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başkanı Fatih Birol da yer aldı.

Birol, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "TIME'ın dünyanın en etkili insanları listesinde yer almaktan onur duydum. Bu gururu IEA'de kendini işine adamış mesai arkadaşlarımla da paylaşıyorum. Sahip olduğum tüm etkiyi ülkelerin net sıfır karbon salınımı hedefine ulaşmasını sağlamak için kullanırken bunun ekonomik, adil ve güvenli olmasını sağlayacağım" dedi.

IEA'nın son yıllarda büyük bir dönüşüm gerçekleştirdiğini ve önemli işlere imza attığını kaydeden Birol, "Bu dönüşüm sürecinde, gelişmekte olan ülkelerle daha yakından çalışmaya başladık. Geleneksel enerji türlerinin yanında yenilenebilir enerji ve iklim değişikliği konusunda önderlik etmeye başladık. Dünyanın tüm önemli ülkelerinin, enerji dünyasının liderleri stratejik kararlar almadan önce IEA'dan tavsiye alma ihtiyacı duyuyor. Biz nispeten küçük bir teşkilatız ama dünyada enerji ve iklim değişikliği politikalarına yön veren bir kuruluş haline geldik. Bu benimle birlikte çalışan 300'e yakın meslektaşım için de büyük bir gurur. Biraz önce tüm arkadaşlarıma mesaj atıp bu önemli onuru onlara ithaf ettim" dedi.

ABD Özel İklim Temsilcisi John Kerry de Birol ile ilgili, "Dünya liderleri için güvenilir bir danışman. Kendisi karbon salınımını azaltmak ve gezegenimizi kurtarmak için gerekenleri sorabileceğiniz objektif bir otorite." ifadelerini kullandı.

FATİH BİROL KİMDİR?

Dr. Fatih Birol, 1958’de Ankara’da doğdu. İstanbul Teknik Üniversitesi’nden elektrik mühendisliği dalında mezun olduktan sonra Viyana Teknik Üniversitesi’nde enerji ekonomisi dalında lisansüstü ve doktora çalışmalarını tamamladı.

Dr. Fatih Birol, 1995 yılında IEA’ya katılmadan önce altı yıl süreyle Viyana’da Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) bünyesinde görev yaptı.

2009 yılında, Hollanda Ekonomik İlişkiler Bakanlığı ve Polonya Ekonomi Bakanlığı’ndan aldığı ödüllerin yanında, Almanya Federal Liyakat Nişanı ile ödüllendirilen Birol, 2007 yılında Avusturya Cumhuriyeti Altın Onur Madalyası’na, 2006 yılında ise Fransa Akademik Şövalyelik unvanına layık görüldü.

2005 yılında Uluslararası Enerji Ekonomisi Birliği’nin “Mesleğe Olağanüstü Katkı” ödülünü kazanan Birol, 2004 yılında ABD Enerji Bakanlığı’ndan ve 2002 yılında Rusya Bilimler Akademisi’nden de ödüller aldı.

IEA'da 1995'ten beri çeşitli görevlerde bulunan Birol, son 6 yıldır kurumun başkanlığını yürütüyor.

Editör: TE Bilişim