Kan grubu, insan kanındaki antikorlara bakılarak, kanın özelliğini belirtmek için oluşturulmuş sınıflandırma sistemi. Bu sisteme göre; A, B, AB ve 0 kan grubu mevcut. Negatif ve pozitif değerlere göre oluşturulan 8’li kan grubu ise tüm insanlarda ortak. Ancak kan gruplarının detayları oldukça karmaşık. Kan grupları antijenlere ve antikorlara göre sınıflandırılıyor. Bu da aslında 8 ortak kan grubunun dışında binlerce hatta milyonlarca farklı kan grubu anlamına geliyor.

Dünyada 342 kan grubu antijeninden 160 kadarı çok yaygın. Eğer diğer insanların yüzde 99’unun sahip olduğu bir antijen sizde yoksa, kanınız nadir olarak düşünülüyor. Şu ana dek dünya üzerinde en nadir bulunan kan tipi ise Rhnull kanı. Halk arasında “altın kan” olarak bilinen bu kan grubu türü dünyada yalnızca 43 kişide bulunuyor. Bu tipin Rh sisteminde hiç antijen bulunmuyor. Kan grubunun yalnızca 9 aktif bağışçısı bulunuyor. Bu kan türü mükemmel donör kanı olarak biliniyor.

Ancak bu kana sahip olanlar diğer kan grubuna sahip kişilerden kan alamıyor. Çünkü mevcut kan grupları antijen içerdiğinden ve 0 Rh-null antijen içermediğinden dışarıdan alınan kanı vücudun kabul etmesi imkansız. Bu nedenle de bu kanın artış göstermesi için Altın Kan RH null kan grubuna sahip olan kişilerin kan bağışı yapması teşvik edimeye çalışılıyor.

Editör: TE Bilişim