100 ceza puanını doldurmuş olan, alkol kullanmakta ehliyetine el konulmuş olan, hız sınırından dolayı ehliyetine en konulan ya da trafik cezaları yiyen sürücüler ehliyet affı bekliyor. Peki ehliyet affı olacak mı? Ehliyet affı çıkıyor mu? Ehliyet affına ilişkin açıkla yapıldı. İşte detaylar.

Sosyal medyada binlerce insan cumhurbaşkanı olmak üzere bütün siyasi partilere ekmek paralarını kazanmak için ve sağlıklarını tehlikeye atmamak için adeta ehliyet affı için yalvarıyorlar.

Türkiye'deki trafik sisteminde sürücüler her kural ihlali yaptığında kesilen ceza haricinde ceza puanı da verilmekte. 1 yılda 100 ceza puanı alan sürücülerin de yine ehliyetine el konulmakta. Böylece bu sürücülerin trafiğe çıkmaları yasaklanıyor.

Ayrıca sadece belli başlı suçları işleyen kişilerin de yine sürücü belgelerine el konulur. Örneğin alkollü araç kullandığı tespit edilen kişilerin 5 sene içinde bu suçu 1 kez işlemişlerse 6 ay, 2 kez işlemeleri halinde 2 yıl ve 3 veya 3'ten fazla işleyişlerde ise 5 yıl boyunca ehliyetlerine el konulur. Uyuşturucu madde ile sürücü koltuğuna oturan kişilerin de sürücü belgelerine 2 yıl el konulur.

İşinolsa’da yer alan habere göre, ehliyet affı gelecek mi sorusuna İçişleri Bakanı Süleyman Soylu verdiği cevapta şunları söyledi:

“Sosyal medya üzerinden böyle böyle bir paylaşımların açıldığını gördüm fakat konunun tam olarak neyi ifade ettiğini bilmediğini vakti olmadığı için de bu konuyu sorma fırsatının olmadığını ifade ederek not aldığını”

Bir milyon kişi ehliyet affı istediğini belirtmekte. Peki bu 1 milyon kişi ne zamandan beridir ehliyet kurallarını ihlal etti. 2010 yılından beridir 10 yıllık süre içerisinde ceza yiyen kişilerin kapsadığı ifade ediliyor.

Af bekleyenlerin büyük bir çoğunluğunu mesleği şoför olduğunu aktarmaktalar. Yaplan paylaşımlardan bazıları şu şekilde;

#Mesleğimiz şoförlük olduğu İçin iş bulamıyoruz

Ehliyetini kaptıran insanların çoğunluğu ekmek paralarını doğrudan veya dolaylı olarak ehliyet sayesinde kazanmaktadırlar.

Mesleğimiz şoförlük olduğu İçin iş bulamıyoruz.Sizlerden sadece ehliyetaffı istiyoruz.Çalışmak hayatımızı devam ettirmek istiyoruz.

#SESİMİZİ duyun kalan cezalarımız paraya ÇEVRİLSİN af kapsamına alınmasını talep ediyoruz #hatamızın farkındayız bedelini ağır ödedik işini kaybeden yüzbinlerce insan mağdur iş bulamayan yüzbinlerce mağdur insan var.

Editör: TE Bilişim