Yeniçağ'dan Sümeyra Kırca'nın haberine göre   5 yıllık görevin sonunda "En adil, en demokrat, kenti yeşille donatmış Başkan" olarak anılmak istediğini söyleyen İmamoğlu, Haydarpaşa Garı ihalesiyle ilgili eleştirilerini yineledi. İstanbul'un en muazzam yapısı Haydarpaşa Garı'nı sermayesi 10 bin lira olan bir şirkete verildiğine dikkat çeken İmamoğlu, "Kâr amacı bile gütmüyor. Bu nasıl bir komedi, mızrak çuvala sığmıyor" dedi. Limanların dönüşümüyle ilgili Roterdam'dan, Amsterdam'a; Hamburg'tan Kopenhang ve Oslo'ya varıncaya kadar birçok şehri gezdiğini belirten İmamoğlu, "Haydarpaşa muazzam bir nokta, bunu bir biblo gibi alıp çalışacağız. Sanat-ticari fonksiyonlarını ayrı ayrı çalışacağız. Bunu İBB yapmalı bu tartışılmaz. Otur Ankara'dan buna karar ver. Kimsenin bir laf ettiği de yok, siyasi mecralardan hiç itiraz gelmiyor. Akşamdan sabaha alınan kararlara İstanbul'un tahammülü yok. İstanbullu'nun hiç haberi olmadığı birçok konuda aniden alınan kararları sayabilirim. Arka planda 'Bu İstanbul'a yapılır mı?' deyip, ön planda hiçbir şey demeyen insanlar var" dedi.

AKP döneminde İBB'nin yoksul kesime verdiği sosyal yardımların üzerine koyularak devam ettiklerini vurgulayan İmamoğlu sosyal yardımlar hakkında şu bilgiyi verdi: "Bu şehrin 100 bin çocuğuna süt dağıtmanın manevi hazzını anlatamam. Okul öncesi eğitime gidemeyen kreş meselesiyle ilgili hızlıca 11 noktada başlattık. Bir yılda 150 kreş hedef koyduk. Bu 15 bin çocuk, 15 bin anne demek, umarım daha da büyür. Şehit ve gazi aileleriyle ilgili yardımları 250 liradan 300 liraya çıkardık. Eğitim yardımını yüzde 25-30 artırdık. Hedefimiz 500 bin çocuğa yardım etmek. Büyükşehir Belediyesi burs veremiyor hukuki sıkıntısı var. Bunu aşmak için bir altyapı oluşturduk, en az 15 bin üniversite öğrencisine burs vermek için çalışmalarımızı başlattık. İşin içine iştiraklerimizi de katacağız."

İstanbullun ihtiyaç sahibi ailelerine bir yandan yardım ederken bir yandan da İstanbulluları zenginleştirmek istediğini ifade eden İmamoğlu, "İstanbul'un sosyal yardımlarla konuşulan bir kent olmaması lazım. Hedefimiz var olan sıkıntıyı aşmak ama bir yandan da sosyal yardıma ihtiyaç duymayan kent insanı var etmek istiyoruz. Tabiri caizse İstanbul vatandaşını zengin etmek istiyoruz. İstanbul'un yoksulluk envanterini yeniden değerlendireceğiz. Bizden öncekiler tamamen sağlıksızdır demiyoruz ama bazı ihbarlar alıyoruz" dedi. Doğrudan yapılmayan yardımlara da dikkat çeken İmamoğlu, öğrencilere yaptıkları indirimle, 3 öğrenci olan bir eve yıllık bin 800 lira katkı sağladıklarını anlattı. İmamoğlu, "Sosyal yardımları vatandaşın gözüne sokarak yapmak istemiyoruz. Adil olacağız, sosyal yardımları toplumun gözüne sokmayacağız, buradan bir menfaat sağlanmasına müsaade etmeyeceğiz, insanlara lütuf dağıtır gibi davranmayacağız ve sadece sorumluluğunu yerine getiren kamu kurumu bilinciyle çalışacağız" diye konuştu.

“İSRAF KALEMLERİNİ YIL SONU TEK TEK AÇIKLAYACAĞIZ”

Başkan Ekrem İmamoğlu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde yapılan tüm israfları yıl sonu itibariyle tek tek tüm kalemleri halka açıklayacağını kaydetti. İmamoğlu, "Biz, 'Neyi engelledik geçmişte neye mal oldu? Hangi tasarruf tedbirlerini aldık ne kazandık' bakış açısıyla kalem kalem tüm verileri açıklayacağız. Tüm iştiraklerimize en somut ve en baskın talimatlardan biridir. '12 ayın sonunda önemli bir rapor istiyorum' dedim. Maalesef geçmişteki rakamlar hepimizi üzecek boyutta" dedi.

Eski yönetimin başlattığı bir ihaleyi daha durduklarını da açıklayan Başkan Ekrem İmamoğlu, bu sayede 1,5 milyar liranın israf edilmesine engel olduklarını şöyle anlattı: "Yanlış bir proje ihale aşamasına gelmiş, hatta biz bu süreci durdurmasaydık bugün ihalesi belediyeye tam 1,5 milyar liraya mal olacaktı. İçeriğini yakın zamanda anlatacağım. Bunla ilgili de tören yapacağız adı da temel atmama töreni olacak. Bu işte üçüncül bir aklın işlemediği, bir iki kişinin kararıyla yönetimin hareket ettiği, bilinçli ya da bilinçsiz kamuyu zarar uğrattığını gösteren bir anlayış! Biz ne yaptık, akademisyenleri kattık, tüm bileşenleri kattık, tartıştık ve günün sonunda 'Böyle bir işe gerek yok' dediler. Gerekçe diye sunulan bir şeyin de çok basit bir gerekçe olduğunu duyunca çocuklar gibi sevindim. Biz bu 1,5 milyar lirayla 15 yaşam vadisi yapabiliyoruz."

Ekrem İmamoğlu, İETT'de bazı otobüslerin gözden geçirilerek 150 milyon lira tasarruf sağlayacaklarına dikkat çekerek, şu bilgileri paylaştı: "Otobüslerin kullanım biçimlerinden, mesafelerin ayarlanmasından, yakıt tasarrufu, bakım tasarrufu üst üste girdiğinde arkadaşlar 'Biz buradan 150 milyon lira tasarruf elde edeceğiz' diyor."

“İŞ İÇİN 200 BİN KİŞİ BELEDİYEYE BAŞVURDU”

İşsizliğin en az yaşanması gereken kentin İstanbul olması gerekirken en yoğun hissedilen şehirlerin başında geldiğine dikkat çeken İBB Başkanı İmamoğlu, "Büyükşehir Belediyesine iş başvurusu yapan 200 bini aşkın insan var. '13 kişi alacağız' diye yaptığımız iş ilanına 6 bin kişinin başvurması da durumun vahametini gösteriyor" dedi. Sanayi odası ve iş kuruluşlarıyla yaptıkları diyaloglarla işsizlik sorununu çözmek istediklerine değinen Başkan İmamoğlu, bu konudaki çalışmalarını şöyle dile getirdi:

"Bu zincirleme bir iş, önce İstanbul'un sağlıklı sektörleriyle ilgili iyi bir planlama yapmamız lazım. Mesela Turizm Master Platformunu çok önemsiyoruz. İstanbul turizmde dünyada ilk 3'e girmeye potansiyel bir şehir. Bu değerleri açısından buna müsait, altyapıya tanıtıma verimli turist yapısına ihtiyaç var. Kasım'da büyük bir sektör buluşması yapacağız. Orada bir seferberlik ilan edeceğiz. Turizm masamız etkin bir masamız, sektör bileşenleri var."

İşsizliği azaltmak için kırsalda tarımı desteklediklerini belirten İmamoğlu, İSMEK, İstanbul Kent Enstitüsü, Global Kent Akademisi gibi kuruluşlarla mesleğe insan yetiştireceklerini kaydetti. İmamoğlu İstanbul'un 10 ilçesine kuracakları Bölgesel İstihdam Ofisleri ile 200 bin insana doğrudan iş bulacaklarını da sözlerine ekledi.

ÇILGIN PROJELERE İHTİYAÇ YOK

"İstanbul'un çılgın projelere ihtiyacı yok, akıllı projelere rağbet ediyoruz" diyen Başkan Ekrem İmamoğlu, yönetimi devraldıklarında 8 ulaşım hattının tamamen durdurulmuş halde bulduklarını aktardı. İmamoğlu, "Bir finansal planlama yok, kaynak sorunu oluşmuş, bir hat düşünün 2 yıl önce ihale edilmiş ama hiç başlanmamış. Daha acısını söyleyeyim mi size, hatlarla ilgili somut duraklar, kamulaştırma sorunları bile hali hazırda duruyor. Yine örnek vereyim. Mahmutbey-Esenyurt hattında sadece ihalenin adı var. Bu ve bunun gibi plansızlıklar ulaşımda kaosu yaratabiliyor" diye konuştu. Metrobüsün sırtındaki yükü alacak kısa ve uzun vadeli projeler yaptıklarına işaret eden Ekrem İmamoğlu, "Bu konuda yıl sonu itibariyle büyük bir çalıştay yapacağız, deniz ulaşımı, minübüsü, otobüsü, taksisi, metrosuna varıncaya kadar tüm unsurlarıyla tartışılan ve geleceğin planlandığı bir çalıştay yapacağız" dedi.

Metrobüs yoğunluğunun geçen yıllara oranla farklı olmadığına değinen İmamoğlu, Altunizade metrobüs durağındaki yoğunluğun Üsküdar-Çekmeköy metro hattından kaynaklandığını söyledi. Metro devreye girmeden 2 yıl önce hazırlıkların yapılması gerektiğine dikkat çeken İmamoğlu şu bilgileri paylaştı: "Üst geçitin bir sene önceden genişletilmesi gerekirdi. Şu var bir yönetim sürece hazırlıksız olması gibi bir tespitimiz var. 2 yıl öncesine ait bir örnek vereyim, bir metro durağı açılıyor, o durağın önünde otobüs durağı var ama otobüsün yanaşacağı bir yer yok. Otobüs durağı ile ilgili hiçbir tedbir alınmamış. Metrodan bir çıkıyorlar otobüs durağını görseniz maç tribünü gibi, 1500-2 bin kişi aynı anda otobüs bekliyor. Şimdi bu işler bir sürecin programlanmaması ile ilgili..."

Kabataş-Mahmutbey hattı için şimdiden çalışmalara başladıklarını dile getiren İmamoğlu, "Arkadaşlar burada bu hatta Mahmutbey'den ana dağıtımla ilgili hızlıca tedbir almaya çalışıyor. Çünkü oradaki İETT durakları çok yetersiz. Şu anda tümüyle o noktaya odaklanmış durumdayız. Ocak-şubatta devreye girecek ve acilen hazırlanmamız lazım, oraya gelecek yolcular nereye dağılacak bunu ayarlamamız lazım" diye konuştu.

CHP'LİYİZ DİYE TUZ VERMEDİLER

Partilerin hizmet aracı olduğunu vurgulayan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, kendisinin CHP'li olduğunu ancak amacının CHP'ye değil vatandaşa hizmet etmek olduğunu vurguladı. Partizanlığın vatandaşa hizmette büyük bir engel olduğunu belirten Ekrem İmamoğlu, Beylikdüzü Belediye Başkanı iken AKP'li Büyükşehir Belediyesi ile yaşadığı sıkıntıları şöyle anlattı: "Mesela ben daha evvel Beylikdüzü Belediye Başkanı iken biz CHP belediyesiyiz diye kışın bize tuz vermediler. Bu talimatı veren AK Parti Beylikdüzü İlçe Başkanıydı. Afişsiz, bize ait olduğu belli olmayan bir kamyon yolladık, bir kamyon tuzu 100 liraya aldık. Ben orda bağırıp çağırmak 'Bu ne partizanlıktır?' demek isterdim ama vatandaşın işi çözülsün dedik ve 2-3 kamyon daha yolladık."

Hiçbir siyasinin İBB'deki bürokrata talimat veremeyeceğini vurgulayan İmamoğlu, "Benim yol arkadaşım bir yanlış görüyorsa beni uyaracak" dedi.

CUMARTESİ GÜNÜ KENT ORMANI AÇILIYOR

29 Ekim öncesinde Alibeyköy'deki Kent Ormanı'nın açılışını yapacaklarını duyuran Ekrem İmamoğlu, "Toplamda 5,3 milyon metrekare bir alan, şimdi diyecekler ki Orman Bakanlığı'ndan orayı biz aldık, doğru ama 6 yıl evvel almışsınız, bu zamana kadar niye açmadınız? Süresi dolmak üzere, niye açmadın? Biz şimdi 1,5 milyon metrekaresini açıyoruz, toplamını da bir yıl içinde açıyoruz" ifadelerini kullandı.

Büyükdere Caddesi'ndeki 1 milyon 100 bin metrekare büyüklüğündeki Kent Ormanı açılışını ise 19 Mayıs'ta yapacaklarını açıklayan Başkan İmamoğlu şu ifadeleri kullandı: "Büyükdere Caddesi'nde, Orman Bölge Müdürlüğü'nün tam karşısında Boğaziçi İmar Müdürlüğü var. Onun arkasında, metruk kimsenin giremediği tam 1 milyon 100 bin metrekare büyüklüğünde bir yeşil alan var. Niye bunu açmıyorsunuz, kafanızda hangi plan vardı? 19 Mayıs'ta da orayı açacağız. Bir tarafında metro var diğer yanında da metro var. Taksim'deki insan da oraya gidebilir, Zeytinburnu'ndaki de... Oraya gidip sporunu yapabilir, çayını kahvesini içebilir."

BU YIL 29 EKİM ÇOK FARKLI OLACAK

Ekrem İmamoğlu, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nda bir ilke imza atarak kutlamaları kent genelinde 2 güne yayacaklarını açıkladı. Kutlamalar İmamoğlu'nun katılımıyla 28 Ekim'de Taksim Cumhuriyet Anıtı'na çelenk koyma töreni ile başlayacak. Ayasofya Meydanı'nda İstanbul ve Atatürk Konulu Fotoğraf Sergisi açılışı ile devam edecek. Gece ise Sultanahmet Meydanı birbirinden güzel konserlere sahne olacak. 29 Ekim'de ise Cumhuriyet coşkusu Anadolu Yakası'na taşınacak. Kutlamaların merkezi Şemsi Paşa ile Harem yolu arasındaki meydan olacak. Başkan İmamoğlu, meydanda halkın Cumhuriyet Bayramı coşkusuna ortak olacak. Buradaki programda gece boyunca müzik dinletileri ve çeşitli gösteriler yapılacak.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Yeniçağ'ı ziyaret etti. Gazetenin İmtiyaz sahibi Ahmet Çelik, İcra Kurulu Başkanı Ahmet Yabuloğlu, Genel Yayın Yönetmeni Hayri Köklü, Genel Koordinatör Sezer Atakan, yazarlar Arslan Bulut ve Arslan Tekin ile sohbet eden İmamoğlu, projelerini anlattı.

Editör: TE Bilişim