Ancak bazı bilim adamlarından var olan bir ilacı, yeni bulmuş gibi yansıtmakla eleştirildi. 

Dornaz Alfa adlı ilaç hammaddesinin korona virüs tedavisinde kullanılabileceğini açıklayan Prof. Dr. Ercüment Ovalı, yöntemin Fransa ve Yeni Zelanda’da zaten uygulandığı eleştirilerine maruz kaldı. Eleştirilere yanıt veren Ovalı, “3 Nisan’da bir hastayı hızla iyileştirmesi sonrası biz projeye onlardan 15 gün önce 5 Nisan’da başladığımızda dünyada bu konuda herhangi bir yayın yoktu” dedi. 

Ovalı, konu ile ilgili Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "1 aydır laboratuvarda çalıştığımız bir ilacın ismini 23 nisanda açıklayacaktık. Ancak o kadar etkili duruyor ki insanların hayatını kurtarabilir. İnsanların hayatından gün çalmak istemedik. Acilen Dornaz alfa hastaların tedavisinde klinik testlere alınmalı. Kahramanlarıma teşekkür ederim" ifadelerini kullandı. 

SONRA SALDIRILAR BAŞLADI

Bu duyurunun ardından aralarında bazı bilim adamlarının da olduğu çevreler, Ovalı'nın zaten var olan bir ilacı duyurduğunu ifade ederek tepki gösterdiler. Oysa Ovalı, koronaya karşı yeni bir ilacı bulduklarından değil, yaptıkları çalışmalar sonucunda Dornaz Alfa ilacının korona tedavisinde olumlu etki verdiğini belirtti.

Ovalı, 9 Nisan tarihli Twitter paylaşımında ise, bu duruma dikkat çekerek, "Medyada covid19'un ilacını bulduk gibi paylaşımlar görüyorum. Bu doğru değil. Uzun suredir emek verdiğimiz projelerimizde nerelere geldiğimizi açıklayacağız." demişti.
Ovalı, ekibiyle birlikte yaptığı bilimsel çalışmaların sonucunda söz konusu Dornaz Alfa ilacının virüsün tedavisinde etkili olduğunu tespit etmesine rağmen, bilimsel bir veri olmadan tedaviyi bulduğunu söylemekle suçladı. 

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Taner Demirer, Ovalı'nın paylaşımına verdiği yanıtta bu ilacın Covid-19 tedavisinde zaten kullanıldığını söyledi.
Demirer mesajında, “Dornase alfa 27 Mart tarihinden beri Yeni Zelanda’da ve bir çok yoğun bakım ünitesinde Kovid19 tedavisinde zaten kullanılıyor. Bu tedavi ile ilgili makale 16 Nisan 2020 de Journal of Experimental Medicine da yayınlandı” dedi.

Sinir bilim ve genetik uzmanı Doç. Dr. Çağhan Kızıl da, Ovalı’nın açıklaması hakkında, “Umut tacirliği her devir yaşanan şey. "Klinik çalışma yapılsın" deniyor. Fransa'da COVID için klinik çalışmada zaten kullanılan bir ilaç bu. Üzerine yayınlar var. Labda çalışılan şey etkili olsa da ilaç anlamına gelmez” ifadelerini kullandı. 

Bilkent Üniversitesi Ulusal Nanoteknoloji Araştırma Merkezinde (UNAM) proje yürüten Doç. Dr. Urartu Şeker de, “Fransa ilgili DNAaz enzimi ilgili 10 Nisan'da klinik çalışmaları başlatmıştı, umarız hali hazırda "repurpose" edilen ilaçlar süreci atlatma da faydalı olurlar, bilimsel süreçlerden sonra” ifadelerini kullandı. 

SAĞLIK BAKANI FAHRETTİN KOCA TARAFINI SEÇTİ

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, video konferans yönetimiyle katıldığı Bilim Kurulu Toplantısı'nın ardından açıklamalarda bulundu. Ercümen Ovalı’nın korona virüs tedavisinde kullanılabileceğini söylediği ilaçla ilgili sorulan soruya Koca, şu cevabı verdi:
“Sözü edilen ilaç bir firmanın patentli bir ilacı. Ruhsatlı bir ilaçtır. Dünyada araştırmanın nasıl yapılacağı bellidir. Ve sosyal medya üzerinden insanların umudu ile oynanamaz. Biz bu topraklara aidiyet içinde olan, insanlığa hizmet için çalışma yapan herkes bizim için kıymetlidir. Klinik araştırma için 23 Mart'ta bizim bu çağrımıza cevap verilebilirdi. İlaç ve aşı işi hem milli hem de stratejik bir iştir. Sosyal medya üzerinden yapılmaz.”

PROF. DR. ERCÜMENT OVALI YENİÇAĞ’A AÇIKLAMA

Yeniçağ’dan Tolga Şahin’e açıklamalarda bulunan Ercüment Ovalı, “Biz projeye 5 Nisan’da başladığımızda dünyada bu konuda herhangi bir yayın yoktu. Ben zaten 2 Nisan’da TÜBİTAK konuşmamda akciğerde bir zar olduğunu ve bu zarı eritmeden hiçbir şeyin olmayacağını, hedefin burası olması gerektiğini söyledim. Çünkü biz 20 gün öncesinden bu olayı konuşuyorduk. Yeditepe’den çok kötü bir hasta var diye bir haber geldi. Bende hemen yapmaları gerekenleri söyledim, onlarda bunu yaptı. Hastanın 3 Nisan’da hızla düzelmesi üzerine bunu projeye dökme kararı aldık. 5 Nisan’da da bunu projelendirdik. Zaten Yeditepe’nin yayınlarında bunlar var” açıklamasında bulundu.

“PROJELERİN MANTIĞI AYNI”

Bu projenin şu an Yeni Zelanda ve Fransa’da da denendiğini söyleyen Ovalı, “Proje dünyada deneniyor olsa da biz onlardan 15 gün önce 5 Nisan’da projeye başladık. Buna ilişkin belgeleri de sosyal medya hesabımda yayınladım. Genel olarak bu projeler birbirine çok benzemekle beraber doz ve uygulama farkı var projeler arasında ancak projelerin mantığı aynı. Onlarda düşünmüş, biz de düşünmüşüz” dedi.
 

Editör: TE Bilişim