Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şu şekilde:

Türkiye hem sağlık altyapısının gücü hem tedbirler sayesinde iyi durumda bulunuyor. Ancak mevcut durum da bizim içim kabul edilebilir değildir.

Vatandaşlarımızdan temizlik, maske ve mesafe kurallarına sıkı bir şekilde riayet etmesi bekliyoruz.

Bu çerçevede kafe ve restoranlar, kurallara uygunluk bakımında çok daha fazla şekilde denetlenecektir. Toplu taşımada da ayakta yolcu alınmasına kesinlikle müsaade edilmeyecektir.

"SÜRECİN BAŞARISI VATANDAŞLARIN DESTEĞİNE BAĞLI"

Destek ve kademeli mesai usullerini yaygın şekilde tatbiki sağlanacaktır.

Şeffaf bir şekilde yürüttüğümüz bu sürecin başarısı, vatandaşlarımızın vereceği desteğe bağlıdır. Hükümet olarak Mart ayından sonra açtığımız çok sayıda yüksek kapasiteli hastane ile çalışmalarımıza devam ediyoruz.

Doktorundan temizlik görevlisine kadar 1 milyon 100 bin sağlık ordumuzun hepsine şükranlarımı sunuyorum. Vefa sosyal destek grupları bünyesinde görev alan 1410 bin kişi, toplamda 16 milyon talebi karşılamıştır.

Salgınla mücadelede görev alan tüm mülki idare teşkilatına, jandarma ve 112 personeline teşekkür ediyorum.

"SONABAHAR YAKLAŞMADAN HASTA SAYISINI 100'ÜN ALTINA, VEFAT SAYISINI SIFIRA İNDİRMELYİZ"

Bununla birlikte bir kez daha altını çizmek isterim ki asıl iş vatandaşımızın kendisine bitiyor. Sokakta, evde ve iş yerinde belirlenen kurallara uymadığımız sürece, açtığımız hastaneler bizi virüsten koruyamaz.

Daha iyi bir çözüm bulunana kadar hayatımızı temizlik, maske ve mesafe tedbirlerine göre yeniden düzenlemeliyiz. Sonbahara yaklaşmadan, hasta sayısını 100’ün altına, vefat sayısını ise 0’ın altına indirmeliyiz.

Tedbir aldıktan sonra takdiri Rabbimize bırakacağız. Halen tedavisi süren vatandaşlarımıza Mevla’dan şifalar niyaz ediyoruz. Allah milletimizi her türlü kötülükten korusun diyoruz.

"VATANDAŞLARIMIZA 33 MİLYAR KARŞILIKSIZ DESTEK ÇIKARDIK"

Sosyal koruma kalkanı altında, istihdamı ve gelir düzeyi düşük vatandaşlarımızı desteklemeye yönelik birçok projeyi hayata geçirdik.

Korona tedavisi yapan hastanelere hasta başına 66 lira ödeme yapıyoruz. Yoğun bakımda bu miktar iki katına çıkıyor. Kısa çalışma ödeneği, işsizlik ödeneği adı altında vatandaşlarımıza 33 milyar karşılıksız destek çıkardık.

"NORMAL DÜZENE GEÇEN İŞVERENLERE ASGARİ ÜCRET TUTARINDA SİGORTA PRİM DESTEĞİ VERİYORUZ"

Normal çalışma düzenine geçen iş verenlere de asgari ücret üzerinden sigorta prim desteği vererek, faaliyetlerine devam etmelerini sağlıyoruz. Böylelikle devletin, hastalıkta ve sağlıkta vatandaşlarının yanında olduğunu göstermiş oluyoruz.

Tüm veriler, üçüncü çeyrekte güçlü bir toparlanma yaşayacağımıza işaret ediyor. Yılın ilk 3 ayında sanayi siciline kayıt yaptıran firmaların, 9.8’i bulması canlılığın işaretidir.

Ağustos ayı ihracatımızı geçen yılın aynı ayının bile üzerinde bir rakamla kapattık.

Sanayi üretimindeki, kapasite kullanım oranlarındaki bütün veriler, yılı pozitif büyüme ile tamamlayacağımızı gösteriyor. Birçok ülkede ekonomik destekler kağıt üzerinde kalırken, biz vaatlerimizin hepsini gerçekleştirdik. Ülkemizdeki her kesim açıkladığımız destek ve teşvik paketlerimizden yararlanmıştır. Salgının başladığı günden bu yana uzaktan eğitim sistemini en iyi şekilde idame ettirdik.

"YENİ DÖNEMDE HEM YÜZ YÜZE HEM DE UZAKTAN EĞİTİMİ GERÇEKLEŞTİRECEĞİZ" 

Birçok ülkede ekonomik destekler kağıt üzerinde kalırken, biz vaatlerimizin hepsini gerçekleştirdik. Ülkemizdeki her kesim açıkladığımız destek ve teşvik paketlerimizden yararlanmıştır. Salgının başladığı günden bu yana uzaktan eğitim sistemini en iyi şekilde idame ettirdik.

Yeni döneme hem uzaktan, hem de yüz yüze eğitimi gerçekleştireceğiz. Ailelerin tercihine göre ilköğretim öğrencilerinden başlayarak okullarımızı eğitime açıyoruz.

Çocuklarımızın eğitim öğretim hayatlarının aksamadan devam etmesi en önemli görevimizdir. Ülkemiz için en önemli gelir kaynağı olan turizmin sezonu kurtarabilmesi için çok büyük çaba sarf ettik

"KARADENİZ VE AKDENİZ'DE YENİ MÜJDELERLE SEVİNCİMİZİ ARTIRACAĞIZ"

Amacımız salgın dönemindeki olumsuzlukları ortadan kaldırmaktır. Ekonomik olarak yeniden yapılanma sürecinden de ülkemizin en karlı şekilde çıkmasını temin edeceğiz. Türkiye’nin önünde yepyeni bir dönemin açıldığına inanıyoruz.

İş dünyamızın bu yeni dönemin fırsatlarını en iyi şekilde değerlendirmeye devam ediyoruz. Önümüzdeki süreçte de iş imkanları konusunda milletimizin yanında yer almaya devam edeceğiz. Sakarya Doğal Gaz Rezervi, dünyada bu yıl keşfedilen en büyük ikinci kaynaktır.

İnşallah Karadeniz’de ve Akdeniz’de yeni müjdelerle bu sevincimizi daha da artıracağız. Türkiye’nin 2023 hedeflerine ulaşması ile daha çok çalışmamız gereken bir döneme girmiş bulunuyoruz.

Editör: TE Bilişim