Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın 26 Şubat-2 Mart'ta Moritanya, Senegal ve Mali'yi de kapsayan dört Afrika ülkesine yapacağı ziyaretin ilk durağı Cezayir olacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cezayir'e, 19-20 Kasım 2014'teki ziyaretinin ardından cumhurbaşkanı sıfatıyla ikinci kez gidecek. Resmi ziyaret kapsamında, Erdoğan ve Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulaziz Buteflika'nın baş başa ve heyetler arası görüşmelerde bulunması, ekonomik ilişkilerin yanı sıra, FETÖ'nün Cezayir'deki faaliyetlerinin önlenmesi konusunun ele alınması bekleniyor.

Türk iş adamları ve yatırımcıların da eşlik edeceği ziyaret kapsamda ülkenin başkenti Cezayir'de 27 Şubat Salı günü İş Forumu düzenlenecek.

Cumhurbaşkanı sıfatıyla Cezayir'e ilk ziyaretini 19-20 Kasım 2014'te yapan Erdoğan, söz konusu ziyarette Cezayir Ulusal Halk Meclisine hitap etmişti.

Cezayir'le ekonomik ilişkiler

Türkiye 2016 yılında Cezayir'e 1,7 milyar dolar ihracat, 1,3 milyar dolar ithalat gerçekleştirdi. Cezayir'in Türkiye'ye ihracatı, sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG), sıvılaştırılmış petrol gazı (LPG), ham petrol ve doğalgaz olmak üzere yüzde 97 enerji maddelerinden oluşuyor.

Türkiye'nin Cezayir'e ihracatı ise kara ulaşım araçları ve yedek parçaları, demir-çelik ürünleri, makine aksam ve parçaları, tekstil ve konfeksiyon ürünleri, örülmemiş giyim eşyası, elektrikli makine aksamı, televizyon ve haberleşme cihazları, çimento, uçucu yağlar, sabunlar, demir dışı metaller, hububat ve mamulleri, sebze ve meyve, kağıt-karton ve plastik mamulleri içeriyor.

Demir-çelik, tekstil, kimyevi ve temizlik maddeleri ile ilaç ve gıda sektöründe Türk firmalarının Cezayir'e doğrudan yatırımları 2 milyar doları aşmış durumda.

Editör: TE Bilişim