Erdoğan, Fırat Kalkanı harekatı kapsamında devam eden El Bab operasyonu için, "Güçlerimiz ÖSO ile birlikte merkeze inmiş vaziyette. Şu anda merkeze girilmiş vaziyette. Artık DEAŞ güçleri tamemiyle El Bab'ı terk etme sürecine girdi. Bundan sonrası an meselesidir. Planlanan uygulama da yürütülmektedir" dedi.

El Bab operasyonunun ardından Rakka'nın da gündemde olduğunu söyleyen Erdoğan, "El Bab'dan sonra durmak diye bir şey yok. El Bab bizim nihai hedefimiz değildir. Bizim nihai hedefimiz DEAŞ'tan bu bölgenin temizlenmesidir. DEAŞ'ın asıl merkezi Rakka. Rakka temizlendiği andan itibaren bu bölge terörden arındırılmış bölge haline gelmiş olacak" ifadelerini kullandı.

Erdoğan'ın açıklamaları şöyle;

"Benim başından itibaren teklif ettiğim 3 başlık var: 1 eğit-donat, 2 uçuşa yasak bölge, 3 güvenli bölge. BM'lerden böyle bir şey çıkmadı diye bir şey yok, mutabıkız. El Bab'dan sonra durmak diye bir şey yok. El Bab bizim nihai hedefimiz değildir. Bizim nihai hedefimiz DEAŞ'tan bu bölgenin temizlenmesidir. DEAŞ'ın asıl merkezi Rakka. Rakka temizlendiği andan itibaren bu bölge terörden arındırılmış bölge haline gelmiş olacak. Bizim Türkiye olarak burada kalmak gibi bir hedefimiz yok. El Bab tamemen DEAŞ gittikten sonra El Bablı yerleşecek. Münbiç'in yüzde 90'ı Araptır, ama oraya kendi halkı yerleşememiştir, YPG işgal etmiştir. Bize verilen söz bunların boşaltacağızdır. DEAŞ'ı, YPG'yi boşalttıktan sonra Rakka'dan da DEAŞ'ı boşalttıktan sonra kendi halkı yerleşecektir. Kendi milli ordusuyla buraları koruma altına aldıktan sonra bizim orada kalmamız çok lüks olur. Onun durumunu o gün değerlendirmek lazım."

Binali Yıldırım “Güney’de ineceğimiz nokta Bab’la sınırlı”

Öte yandan Başbakan Binali Yıldırım, Türk Ordusu’nun Suriye’de sürdürdüğü operasyona ilişkin, “Güney’de ineceğimiz nokta Bab’la sınırlı” dedi.

‘Derdimiz akan kanın durması’

Yıldırım, Suriye konusunda Rusya’nın rejim üzerinde daha fazla inisiyatifini hissettirmesini beklediklerini söyleyerek şöyle konuştu: “Suriye konusunda bir kere Sayın Cumhurbaşkanımızla Putin çok sık şekilde görüşüyor, istişareler yapıyorlar. Biz şu anda Suriye’deki pozisyonumuz itibariyle çözüm üretme konusunda daha etkin konumdayız. Bu da ağırlıklı olarak Fırat Kalkanı ile başladı ve devam etti. Halep konusundaki kaygılarımızı anlattık. Onlar da buna karşılık şunu anlamak istediler. Bizim sanki Fırat Kalkanı’nda, El Bab’a yönelik faaliyetlerimizin Halep’i de kapsadığı şeklinde bir algı var. Onun öyle olmadığını, Cumhurbaşkanımız da söylemişti ama tekrar bu konuyu açtılar. Bizim derdimiz orada akan kanın durdurulması, bir an önce insani yardımların Halep’e ulaşması. Bu konuda ne gerekiyorsa yapıyoruz. Özellikle Rusya’nın rejim üzerinde daha fazla inisiyatifini hissettirmesini beklediğimizi ifade ettik.”

Numan Kurtulmuş "El-Bab operasyonunun başarılı olmasıyla Fırat Kalkanı Harekatı'nın hedefine ulaşmış"

Ayrıca Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, El-Bab operasyonunun başarılı olmasıyla Fırat Kalkanı Harekatı'nın hedefine ulaşmış olacağını söyledi.

Suriye'de terör örgütlerinden temizlenen bölgelerde oranın yerel halkının ikamet etmesi gerektiğini vurgulayan Kurtulmuş, "Bir takım terör grupları temizlendikten sonra başka bir terör grubu gelip oturmasın. Musul, Musulluların, Türkleriyle, Kürtleriyle, Araplarıyla, Şiileriyle, Sünnileriyle herkes orada oturmaya devam etsinler. Bunun örneğini Cerablus'ta verdik. Cerablus'u Özgür Suriye Ordusu temizledikten sonra, Türkiye'nin de lojistik desteğiyle oraya 45 bin yerli kişi geldi ve yerleşti, şimdi huzurlu bir ortam oldu. İnşallah aynı şekilde El-Bab operasyonu da sonuçlanır." açıklamasında bulundu. 

Kurtulmuş, başka bir soruyu yanıtlarken de "Rakka başka bir şey, burası Fırat Kalkanı operasyonu kapsamında El-Bab'a kadar olan bölge, Türkiye'nin güvenliğiyle ilgili bir bölgedir. 5 bin kilometre karelik bir alandan bahsettik, o alanın temizlenmesi Türkiye'nin bir yerde tabiri caizse sınırlarının terör örgütlerinden korunması anlamına geliyor. Ümit ederiz en kısa zamanda temizlenir. Son bilgilerimiz, şehrin içerisine kuvvetlerimizin girdiği, belli yerleri aldığı." diye konuştu. 

Editör: TE Bilişim