Saygı Öztürk, bugünkü "bu gerçekler, gizli kalmasın" başlıklı yazısında, o dönemde zor günler geçiren Gorbaçov'un Rusya'sına Turgut Özal'ın Türkiye'nin, "Türk Cumhuriyetleri ile ilişkilerinin geliştirilmesine yardımcı olunmasını ve bağımsızlıklarına kavuşturulması karşılığında ABD/Avrupa ile Rusya ilişkilerinde yardımcı olunacağı" sözü verdiğini söyledi.

Gorbaçov'un ise karşılık olarak Özal'dan “Size, Türk Cumhuriyetleri ile ilgili yardımcı olacağım, siz de Avrupa/Amerika'nın Ukrayna üzerindeki baskı/beklentilerini kaldırabilir misiniz?” dediğini aktaran Öztürk Özal'ın bunun üzerine Ukrayna'ya gittiğini ve olumlu görüşmeler yaptığını söyledi.

"Azerbaycan dışındaki Türk Cumhuriyetleri tek tek Özal/Türkiye'nin yanında yer aldı. Azerbaycan'daki Rus yanlısı Ayaz Muttalibov ise buna yanaşmadı. Geriye, Ebulfez Elçibey'i organize etmek kalıyordu." diyen Öztürk, Semra Özal- Feyzi İşbaşaran ve Bahtiyar Vahapzade görüşmesini aktardı.

ÖNCE EŞİ SONRA KALEM MÜDÜRÜ GİTTİ

Turgut Özal'ın önce eşi Semra Özal sonrasında ise Özel Kalem Müdürü Feyzi İşbaşaran Bahtiyar Vahapzade ile görüştü.

İşbaşaran, bu tarihi buluşmayı şöyle anlatıyor:

“Şair Bahtiyar Vahapzade'ye, ‘Beni Özal gönderdi. Sizinle bir konuyu konuşmam gerekiyor' dedim. Hiç şaşırmadı ve ‘Özal'ın eşinin ziyaretime gelmesinin bir manasının olabileceğini düşündüm. Buyurun' karşılığını verdi. ‘Efendim biliyorsunuz Rusya dağılıyor. Gorbaçov ile Özal'ın ilişkileri çok iyi. ‘Evet, takip ediyorum' dedi. Diğer Türk Cumhuriyetleri'nde fazla zorlanmıyoruz. Azerbaycan bizim için çok önemli ama buradaki Cumhurbaşkanı Ayaz Muttalibov KGB'nin emrinden çıkmıyor.'

Bahtiyar Vahapzade düşündü, ‘Peki ben ne yapabilirim?' diye sorunca, ‘Efendim biz Ebulfez Bey ile irtibat halindeyiz. Ben şahsen görüşüyorum. Siz, Azerbaycan ve Türkiye için çok önemlisiniz. Şeki, Gence ve diğer şehirlerdeki sevenlerinize mesaj gönderebilir misiniz? Ebulfez Bey'e destek olalım. Vahapzade, ‘Daha büyük düşünün, Azerbaycan sadece Bakü, Gence, Şeki değil. İran Azerbaycan'ını, büyük Türk dünyasını düşünün. Bizim Ayaz Muttalibov ile sorunumuz yok.' Anladım ki bizimle hareket etmeyecek, hiç uyuyamadım ve sabah erken ayrıldım.”

UNUTALIM BUNU

Öztürk yazısının devamında şunları söyledi:

"Feyzi İşbaşaran, önemli bir işi başaracağını, Özal'a müjdeli haberle döneceğini düşünmüştü ama olmadı. Hayal kırıklığı içindeydi. Ertesi gün Türkiye'ye döndü. Turgut Özal'a, “Şair Bahtiyar Vahapzade ile görüşmem hayal kırıklığı. Bizimle hareket etmemek için ipe un serdi. Önümüzdeki fırsatı anlamadığını düşünmüyorum. Türk dünyası hayali ile kibarca bizi reddetti” dedi. Özal, dinledi. Soru yöneltti. Sonunda, “Unutalım bunu” demekle yetindi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakü'de şair Bahtiyar Vahapzade'nin şiirini okuyunca, Feyzi İşbaşaran, yaşadığı bu olayı anımsadı. “Hiçbir gerçek saklı kalmasın” dedi. Azerbaycan ile ilgili siyaset yapanların da bunu bilmesini istedi."

İşte tartışmalara neden olan Aras şiiri:

Aras'ı ayırdılar,
Kum ile doldurdular;
Ben senden ayrılmazdım;
Zor ile ayırdılar.

Editör: TE Bilişim