Erdoğan’ın Rusya Devlet Başkanı Putin ile görüşmesi, uçak krizinin ardından 9. kez gerçekleşecek.

umhurbaşkanı Erdoğan, bugün Rusya, Kuveyt ve Katar ziyaretlerinin ilk durağı Soçi'ye gidiyor. Erdoğan, jet krizinin ardından Putin'le 9. kez yüz yüze görüşecek. Görüşmede ilk madde, Suriye meselesi olacak. Türkiye'nin PYD'nin Astana'ya davet edilmesinden duyduğu rahatsızlık iletilecek.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, diplomasi trafiğine hız verdi. Suların bir türlü durulmadığı Ortadoğu'da gerginlik yine tırmanırken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kuzeye ve güneye kritik ziyaretler gerçekleştirecek. Üç ülkeyi kapsayan programı kapsamında Erdoğan, bugün Rusya ardından Kuveyt ve Katar'a gidecek. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Soçi'de biraraya gelecek olan Erdoğan, jet krizinin ardından Putin'le 9. kez yüz yüze görüşmüş olacak.

PYD HASSASİYETİ İLETİLECEK

Erdoğan-Putin görüşmesinde ilk madde, Suriye sorununun çözümü olacak. Türkiye İran ve Rusya'nın öncülüğünde oluşturulan Astana Zirvesi'nde Rusya'nın önerisi ile gündeme gelen "Suriye'nin halkları konferansı" iki lider tarafından ele alınacak. Rusya konferansa terör örgütü PYD'yi de çağırmayı gündeme getirmiş, Türkiye bu öneriye tepki göstermişti. Soçi'deki görüşmede Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından mevkidaşına Türkiye'nin PYD konusunda ki tavrı yeniden hatırlatılacak ve Türkiye'nin kırmız çizgilerinin altı bir kez daha çizilecek.

ÇATIŞMASIZLIK BÖLGELERİ

Ankara, Moskova ve Tahran'ın mutabakata vardığı "Çatışmasız Bölge" uygulamasına ilişkin değerlendirmede de bulunacak olan iki lider, İdlib'in de yer aldığı "Çatışmasız Bölge" uygulamasının denetimi için bölgeye gönderilen askeri birliklerin çalışmasını ele alacak. Erdoğan'ın olası Afrin operasyonu hakkında da Putin'i bilgilendirmesi bekleniyor. Erdoğan-Putin görüşmesinde Suriye'nin bütünlüğüne ilişkin son Trump-Putin mutabakatının da ele alınması bekleniyor.

EKONOMİK İLİŞKİLER MASADA

Görüşmede NATO'da rahatsızlık yaratan Türkiye'nin Rusya'da alacağı S-400 füzelerinin teslimatı, ortak üretimi ve modernizasyonu konusunun da gündeme gelmesi bekleniyor. Yine enerji konuları başta olmak üzere, tarım ve iki ülke arasındaki ekonomik işbirliği konuları da masada olacak. Türkiye'yi enerji dağıtım üssü haline getirecek olan Türk akımı projesinin inşasında ve Akkuyu Nükleer Santralinde gelinen aşamaları iki liderin değerlendireceği başlıklar arasında yer alıyor. Türkiye, Rusya ile ticaret hacmini 100 milyar dolara çıkarmayı hedefliyor. Bu hedefe yönelik ise çalışmalarını kararlılıkla sürdürüyor. Erdoğan'ın ziyareti vesilesiyle bazı ticari kısıtlamaların da tamamen kaldırılması ve vize muafiyet rejiminin yeniden tesis edilmesi yönünde beklentiler tekrar vurgulanacak.

RUSYA'DAN SONRA KÖRFEZ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Putin görüşmesinin ardından 13-15 Kasım'da Kuveyt ve Katar'a ziyaret gerçekleştirecek. Erdoğan'ın Kuveyt ziyaretinde iki ülke arasında müzakeresi tamamlanan anlaşmalar imzalanacak. Katar ziyareti sırasında ise Türkiye-Katar Yüksek Stratejik Komite'nin üçüncü toplantısı gerçekleştirilecek.

YAPTIRIMLAR ÖNCELİKLİ KONULAR ARASINDA

Erdoğan ziyaretleri sırasında Kuveyt ve Katar ile ikili ilişkilerin tüm yönleriyle ele alınacak. Görüşmelerde Sudi Arabistan öncülüğündeki körfez ülkelerinin Katar'a yönelik yaptırımları ve bölgesel gelişmelerde değerlendirilecek.

Editör: TE Bilişim