“Bize başkalarının açık pazarı olmamız ile neticelenecek ve teknolojik açıdan tümüyle dışa bağımlı hale getirecek Almanya’nın Endüstri 4.0’ı, Japonya’nın Toplum 5.0’ı, İngiltere’nin Katapult’u değil, Büyük Türkiye’nin ‘Milli Teknoloji Hamlesi’ gerek…”

Biz susalım, Selçuk Bayraktar’a, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım  ve SanayiBakanı Faruk Özlü cevap versin:

”Cesur dönüşüm projelerini hayata geçirmeliyiz”

Türkiye’nin 2035 hedeflerine ulaşması için üretim gücünü küresel değer zincirinin üst seviyelerine çıkartmak mecburiyetinde olduğunu kaydeden Erdoğan, “Türkiye, net ticaret fazlası ve cari fazla veren ülke haline gelmeden ülke haline ulaşamaz. Bunun için 2035 yılında üretim gücümüzü küresel değer zincirinin üst seviyelerine çıkarmak mecburiyetindeyiz.

Endüstri 4.0 adıyla ifade edilen teknoloji yoğun üretim yapısına geçerken insanlarımızı yeni ihtiyaçlarımıza uygun alanlarda hizmet vermek üzere hazırlamalıyız. Bu da geleceğin istihdam alanları için şimdiden hazırlık yapmamızı gerektiriyor. Kadınlarımızın halen yüzde 33 düzeyine yaklaşan iş gücüne katılma oranlarını yüzde 50’ye, toplam iş gücüne katılım oranını ise yüzde 50’nin üzerine yükselterek sosyal politikalarımızı destekleyeceğiz. Tüm bu çalışmalarla amacımız Türkiye’yi bölgesel bir güç olmanın yanında küresel düzeyde bilgiye dayalı bir güce kavuşturmaktır. Gelecek bilgi temelli ekonomi üzerine kurulacaktır.

Dijital dönüşümü kurumsal kaliteyi, nitelikli iş gücünü yakalamış bir altyapıyı süratle tesis etmeliyiz. Ekonomik atılımlarımızı yeni yatırım fırsatları ile birleştirerek bilişim, enerji, ulaştırma, lojistik ve ticaret alanlarında ülkemizi küresel cazibe merkezi haline getirmeliyiz. İstanbul ve Ankara başta olmak üzere şehirlerimizi yenilik ve verimlilik temelinde yeniden ele almalı, cesur dönüşüm projelerini hayata geçirmeliyiz” (Cumhurbaşkanı R. T. Erdoğan 24 Mayıs 2017)

"TÜBA üyelerini Sanayi 4.0 ve Toplum 5.0 araştırmalarına öncülük etmeye ve bu konudaki bilimsel çalışmaları desteklemeye çağırıyorum. Bu terim ilk defa Almanya'da ortaya çıktı, muhtelif ülkelerde farklı isimlendirmeler oldu. Örneğin, Japonlar, 'Süper Toplum 5.0' diyorlar yani onlar endüstrideki dönüşümü değil, toplumdaki duruşunu esas alıyorlar. Türkiye'nin kendine ait bir tanımlama yapabilmesi mümkün. Buna hep birlikte çalışalım. Hazır terimleri kullanmak durumunda değiliz.

Bunun için bir platformumuz var, buraya katkılarınızı bekliyoruz. (Sanayi Bakanı Faruk Özlü, 16.12.2017) Başbakan Binali Yıldırım, "Türkiye'nin mukayeseli üstünlüğünü sağlayacak sektör sanayi sektörüdür. Sanayi sektöründe de 'Sanayi 4.0'a geçiş sürecini de ıskalamamamız lazım. Katma değeri yüksek, ülkemizin lokomotifi olup 2023 hedeflerini yakalamayı önemsiyorsak, sanayi devrimini, bilişim ve teknoloji devrimiyle birlikte düşünüp, bunu da başarmamız lazım." (16.12.2017, Sanayi Bakanı Faruk Özlü)

"Türkiye'nin mukayeseli üstünlüğünü sağlayacak sektör sanayi sektörüdür. Sanayi sektöründe de 'Sanayi 4.0'a geçiş sürecini de ıskalamamamız lazım. Katma değeri yüksek, ülkemizin lokomotifi olup 2023 hedeflerini yakalamayı önemsiyorsak, sanayi devrimini, bilişim ve teknoloji devrimiyle birlikte düşünüp, bunu da başarmamız lazım." dedi. (12.08.2016, Başbakan Binali Yıldırım)

Editör: TE Bilişim