Azerbaycan Ulusal Mayın Temizleme Ajansı (ANAMA) Ermenistan işgalinden kurtarılan Şuşa kentinde İskender füzesine ait parçalar tespit etti.

Yapılan incelemelerde kalıntılar füzelerin tam kapasite patlamamış olabileceğine işaret edildi.

ANAMA Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Samir Poladov konuyla ilgili açıklamada, 15 Mart'ta Şuşa'da yapılan mayın temizleme operasyonu sırasında 2 farklı yerde, birbirinden 780 metre mesafede 2 adet infilak etmiş füzeye ait kalıntılar bulunduğunu ifade etti.

Füzelerin modelinin üzerlerinde yazan "9M723" seri numarasından tespit edildiği kaydedildi.

FACİADAN DÖNÜLDÜ

Şuşa’da bulunan İskender füzeleri, NATO tarafından "SS-26 Stone" kod adıyla sınıflandırılıyor.

Bu füzeler azami 400 km menzile ulaşma ve 480 kilogram ağırlığında savaş başlığı taşıyabilme kapasitesine sahip olarak biliniyor.

Ermenistan tarafından kullanılan füzenin Şuşa'da büyük tahribata yol açmadığı bildirilirken, Poladov, "İskender füzelerinin tam kapasiteyle patlamadığı yönünde makul varsayımlar var. Çünkü füzenin iddia edilen gücüyle verdiği hasar arasında orantısızlık söz konusu. Füze eğer tam kapasite patlasaydı parçaları bu kadar büyük boyutta kalamazdı" ifadelerini kullandı.

NEDEN BÜYÜK BİR KRİZE SEBEP OLDU?

Doç. Dr. Esma Özdaşlı sosyal paylaşım sitesi twitter’daki hesabından konu ilgili bir dizi paylaşımda bulundu.

Doç. Dr. Esma Özdaşlı “Şuşa’da İskender-M Füzesinin kalıntılarının bulunması neden büyük bir krize neden oldu?” başlıklı paylaşımında şu ifadeleri kullandı: “İskender füzelerinin farklı modelleri var. Şuşa’da kalıntıları bulunan 9M723 kimlik numaralı füze; sadece Rusya için üretilen, nükleer başlık takılabilen, menzili 500 km’ye kadar çıkabilen ve uluslararası anlaşmalara göre satışı yasak olan türü. Ermenistan’ın Rusya’dan 2016’da aldığı İskender-E modeli ise menzili 300 km altına indirilmiş ve nükleer başlık takılamayan modeli.”dedi.

Özdaşlı şöyle devam etti “Uluslararası anlaşmaları çiğneyerek(menzili 300 km’den fazla füzelerin ihracı yasak. Şuşa’da İskender-M’nin kullanılmasına izin veren Moskova belli ki kartal yuvası Şuşa’nın Azerbaycan tarafından geri alınabileceğini de tahmin etmemiş. Füzeleri rahatça kullanması bunun işareti.

Aslında Moskova, füzelerin kullanılması kadar Paşinyan’ın füzelerin yalnıza %10’unun patladığını söylemesine de kızgın. Çünkü İskenderlerin başarısız gösterilmesi, Rusya’nın küresel silah piyasasındaki notunu düşürebilir. Nitekim Paşinyan’ın bu ifadeleri, Rus ekipmanlarının pahalı hurda metaller olduğu yorumlarına neden olunca, Rusya hemen Suriye’de füzeleri sivillere karşı kullandığı videoları yayınlayarak “füzelerinin” çok etkili olduğunu kanıtlamaya çalıştı.

Şuşa’da İskender-M’nin bulunması, Azerbaycan ordusunun Vatan Muharebesi’nde sözde Karabağ ordusuna karşı değil, Ermenistan ve Rusya’ya karşı savaştığını net olarak kanıtlar. İskender füzeleri sözde Karabağ ordusunda olmadığına göre ve 9M723 kimlik numarası Rus envanterine kayıtlı olduğuna göre, bu füzelerin Ermeni ordusunun eline nasıl geçtiği ve nereden ateşlendiği de merak edilen sorular arasında. Olayın en önemli faili Rusya ise hala sessiz.”

Editör: TE Bilişim