Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Dışişleri Bakanlığı döneminde Hariciye’nin sözcüsü Namık Tan, T24’e açıklamalarda bulundu.

Tan, açıklamasında AKP’li Dışişleri Bakanlığı’na çok ağır sözler söyledi.

“HARİCİYE’NİN BİR SİYASİ PARTİNİN İDEOLOJİK KOMİSERLİĞİ GİBİ GÖRÜNÜYOR”

Namık Tan, “Türkiye’nin uluslararası haberleşme ajansı haline dönüştürüldü. Hariciye’nin bir siyasi partinin ideolojik komiserliği gibi görünüyor. Aralarında iktidar partisine mensup eski bakanlar, vekiller, vekil adayları ve akrabalarının bulunduğu birçok isim, büyükelçi, müşavir, ataşe sıfatı ile yurt dışı kadrolara atandı” ifadelerini kullandı.

“ERDOĞAN KİMSEYİ DİNLEMİYOR, KİMSEYE İTİMAT ETMİYOR”

“Tabii belki bunu takiben şunu sormak gerekir: ‘Tek Adam’ sisteminde bakanlığın bu politikaları belirlemekte çok etkili olduğunu söylemek mümkün mü?” Sorusuna Namık Tan şu ifadelerle cevap verdi:

“Biraz önce vurguladığım üzere, hâli hazırda, Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaşamın her alanında olduğu gibi, dış politikanın belirlenmesinde de tek söz sahibi. Kimseyi dinlemiyor, kimseye itimat etmiyor.

Bunun ciddi sakıncaları var. Kurumları dışlayarak, onların telkin ve tavsiyelerine kulak tıkayarak alacağınız kararlar sağlıklı olmaz. Kişisel karar, duygusallık barındırır. Dış politikada duygusallığa yer yoktur. Ülkenin kolektif çıkarları mutlak öncelik taşır. Ancak, ne yazık ki, bugün hemen her karar tek adam tarafından ve tamamen tek bir siyasi partinin ideolojik çıkarlarına uygun olarak alınıyor.

Dolayısıyla, bu söyleşide defaatle vurguladığım üzere, Dışişleri Bakanlığı’nın dış politikanın belirlenmesi sürecinde hemen hiçbir rolünün ve ağırlığının bulunmadığını söylemek yanlış olmaz.”

Editör: TE Bilişim