Ezan Kelimelerinin Manaları

Allahü Ekber: Allahü teala, büyüktür. Ona birşey lazım değildir. Kullarının ibadetlerine de muhtac olmaktan büyükdür. İbadetlerin, Ona hiçbir faidesi yoktur. Bu mühim ma’nayı zihinlerde iyi yerleştirmek için, bu kelime dört kere söylenir.

Eşhedü En La İlahe İllallah: Kibriyası, büyüklüğü ile kimsenin ibadetine muhtac olmadığı halde, ibadet olunmağa, Ondan başka kimsenin hakkı olmadığına şehadet eder, elbette inanırım. Hiçbir şey ona benzemez.

Eşhedü Enne Muhammeden Resulullah: Muhammedin “aleyhi ve ala alihissalatü vesselam” , Onun gönderdiği peygamberi olduğuna, Onun istediği ibadetlerin yolunu bildiricisi olduğuna ve Allahü tealaya ancak onun bildirdiği gösterdiği ibadetlerin yaraşır olduğuna şehadet eder, inanırım.

Hayye Ales-Salah, Hayye Alel-Felah: Mü’minlerin felaha, se’adete , kurtuluşa sebeb olan namaza çağıran iki kelimedir.

Allahü Ekber: Ona layık bir ibadeti kimse yapamaz. Herhangi bir kimsenin ibadetinin Ona layık, ykışır olmasından çok büyükdür, çok uzakdır.

La İlahe İllallah: İbadete, karşısında alçalmağa müstehak olan, hakkı olan ancak odur. Ona layık ibadeti kimse yapamamakla beraber, ondan başka kimsenin ibadet olunmağa hakkı yokdur.

Türkçe Ezan

“Allâh-ü Ekber” Allah en büyüktür  4 kere
“Eşhedü en lâ ilâhe İllAllah”  Şahitlik ederim ki Allah’tan başka ilah yoktur 2 kere
“Eşhedü enne Muhammeden Rasûlullah” Şahitlik ederim ki Muhammed Allah’ın elçisidir 2 kere
“Hayye ale’s-salâh”  Haydi namaza 2 kere
“Hayye ale’l-felâh”  Haydi kurtuluşa 2 kere
“As-salatu hayrun mine’n nevm”  Namaz uykudan hayırlıdır  2 kere  (Sadece sabah ezanında)
“Allâh-ü Ekber” Allah en büyüktür 2 kere
“Lâ ilâhe İllAllah”  Allah’tan başka ilâh yoktur 1 kere

Editör: TE Bilişim