Doğu Akdeniz'deki tartışmaların çıkış noktası ne?

Kim ne istiyor?

Türkiye, Doğu Akdeniz tartışmalarına karşı nasıl bir duruş sergiliyor?

Fatih Sondaj Gemisi'nin özellikleri neler?

İçerisinde neler var?

Gemi ve mürettebat nasıl çalışıyor?

Gemiyi kimler, nasıl koruyor?

5N1K, Doğu Akdeniz'in en gergin bölgesinden özel bir haberle ekrana geldi.

Türkiye'nin gündeminde Barış Pınarı Harekatı var ama bir taraftan diğer önemli nokta Doğu Akdeniz.

CNN TÜRK Doğu Akdeniz'deki sondaj faaliyetlerini yerinde görüntüledi. 5N1K Yapımcısı Cüneyt Özdemir, Türkiye'nin bölgedeki ilk sondaj gemisi Fatih'teydi.

Cüneyt Özdemir, Doğu Akdeniz'deki Fatih sondaj gemisini ve bölgede gerçekleştirilen çalışmayla ilgili gözlemlerini anlattı.

Fatih sondaj gemisi Doğu Akdeniz'de 7/24 doğalgaz aramaya devam ediyor. CNN TÜRK ekibi yapılan sondaj çalışmalarını yerinde görüntüledi.

Denizde petrol ya da gaz aramanın zorluğunu anlatan Özdemir, geminin özelliklerinden de bahsetti. 100 metrelik kulesi ile denizin 2 bin metre altına inmeye olanak sağlayan gemi oradan da anakaranın için 3 bin metrede arama yapabiliyor. Hava şartlar elverişsiz olsa dahi yapılan sabitleme çalışmalarıyla Fatih Gemisi yerinden kıpırdamadan çalışmalarına devam edebiliyor.

Cüneyt Özdemir, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de sondaj çalışmaları yapmak için envantere kattığı Fatih sondaj gemisinde gözlemlerde bulundu. Özdemir gözlemlerini şu şekilde aktardı:

“Çalışmalar 7 gün 24 saat devam ediyor ve burada çok yoğun bir şekilde çalışılıyor. Gemide bulunan kule, deniz seviyesinden 100 metre yukarıya kadar uzanıyor. Sondaj çalışmaları ise 2 bin metre Akdeniz tabanına, oradan da 3 bin metre daha ana karanın içinde gaz arama çalışmalarına devam ediyor. İşlemin çok hassas yapılması gerekiyor. Bu gemi sert rüzgarlarda bile çeşitli sabitleme ekipmanlarıyla beraber hiç kımıldamadan sabit bir şekilde deniz yüzeyinde duruyor.

‘TÜRKİYE KARŞITI KONSORSİYUM OLUŞTU’

Fatih gemisinin burada olmasından herkes memnun değil… Başta Kıbrıs Rum Kesimi, Yunanistan, İsrail, Fransa, ABD, Mısır bu durumdan memnun olmayan ülkeler arasında. Fatih gemisi buradaki arama çalışmalarını ‘Türkiye’nin verdiği bir ruhsatla yapıyor. Diğer ülkeler de ‘Biz bu ruhsatı tanımıyoruz burası bizim kıta sahanlığımızda ve biz size izin vermiyoruz’ diyorlar. Bu ülkeler, Amerikan ve Fransız şirketlere izin veriyorlar ya da İsrail kendi şirketlerine sondaj için izin veriyor. Ayrıca Türkiye’ye karşı bir konsorsiyum oluşturmuş durumdalar. Bu gazı çok ekonomik şekilde Kıbrıs ve Türkiye üzerinden Avrupa’ya ulaştırabilme imkanı varken, şimdi Türkiye’yi oyunun dışında tutuyorlar ve bu gazı ‘Yunanistan üzerinden götüreceğiz’ diyorlar. Türkiye de ‘Hayır yapamazsınız bu gaz bizim kıta sahanlığımızda, bizim hakkımız olan bölgede biz de arama çalışması yapacağız’ diyor.

FATİH’E DONANMA REFAKAT EDİYOR

Fatih sondaj gemisi Doğu Akdeniz'deki tehditlere karşı Türk savaş gemilerince korunuyor. Fatih'in güvenliği için 24 saat sondaj gemisini etrafında Türk savaş gemileri görev yapıyor. Aynı zamanda askeri helikopterle devriye atılıyor.

Gemi, Gaziantep Firkateyni ve başka firkateynlerin nöbetleşe korumasıyla görevine devam ediyor. Gemide yaklaşık olarak 180 kişi çalışıyor. Çalışanların arasında Türkler ve yabancılar var. Güney Kıbrıs bu gemide çalışanları da tutuklarız diyor. Yarın bir gün bu kişilerin mallarına el koyarız diyorlar. Türkiye Doğu Akdeniz’deki varlığını TSK ile koruyor.

Bunca ultimatoma rağmen Türkiye Fatih Sondaj Gemisi’yle beraber burada çalışmalarına devam ediyor. Henüz gaz bulunamadı ama bulunduğunda Türkiye; ya çıkan doğal gazı sahiplenecek ya da diğer ülkelerle masaya oturup anlaşacak. Bu gemide çalışmak da çalıştırmak da çok zor.”

Editör: TE Bilişim