Mete Sönmez / Habererk / Muğla

Mahkeme Cumhurbaşkanına “TERÖRİST”, “DONLAR AŞAĞI KIÇLAR YUKARI DİYORUZ SANA R.T.E” vb. hakaret içerikli paylaşımları ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirmiş.

Fethiye Sulh Ceza Hakimi Hamza Türker tarafından verilen, geçtiğimiz günlerde Muğla’nın AK Partili Seydikemer Belediyesi’nde Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hakaret içerikli paylaşımlarda bulunan üst düzey bazı çalışanların olduğuyla ilgili yaptığımız iki haber için erişim engeli kararının gerekçeleri tam anlamıyla evlere şenlik. 

KARAR METNİNDE ÇELİŞKİLİ İFADELER!
Yerel mahkeme gerekçesinde bir yandan paylaşımlar ifade özgürlüğü kapsamındadır derken diğer yandan ifade özgürlüğünün başkalarının hak ve hürriyetleriyle sınırlı olduğuna vurgu yapmış. Mahkeme karar gerekçesinde aynen şu ifadeleri kullanıyor: “Herkes ifade özgürlüğü hakkına sahiptir. Asıl olan, ifade özgürlüğünü korunması olup; ifade hürriyeti diğer kişi hak ve hürriyetleri ile sınırlamaya tabidir, bu kapsamda ifade özgürlüğü, bu hakkı kullanan bir kişinin bir başkasına istediğini söyleyebilmesine imkan tanımaz”. Mahkeme verdiği bu kararla bir anlamda kendisiyle çelişiyor ve bir yandan kişinin bir başkasına istediğini söyleme hakkının olmadığına vurgu yaparken diğer yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hakareti ifade özgürlüğü kapsamında değerlendiriyor. 

CUMHURBAŞKANININ HAYSİYETİ YOK MU?
Mahkemenin, yayınladığımız haberlerin linklerine erişim engeliyle ilgili verdiği karar gerekçesinde kullandığı ifadeler de oldukça şaşırtıcı. Mahkeme karar gerekçesinde hukuk düzeninin kişilik hakkı ile ifade özgürlüğünü aynı anda korumasının mümkün olmadığını belirterek paragrafın sonunda

“KİŞİNİN ŞEREF VE HAYSİYETİNİN KORUNMASI DEĞERİ İFADE ÖZGÜRLÜĞÜNDEN ÜSTÜN TUTULACAKTIR” demiş. Mahkemenin gerekçeli metinde kullandığı ifadeler aynen şu şekilde: “Bazen ifade hürriyeti başkalarının kişilik hakları ile çatışabilir. Hukuk düzeninin çatışan iki değeri kişilik hakkı ile ifade özgürlüğünü aynı anda koruması mümkün değildir. Gerek kişilik hakkı gerekse ifade özgürlüğü, tek baslarına hukuk düzenince koruma altına alınmıştır. Birinin diğerine üstün tutulması belirli bir olayda belirli şartlar altında gerçekleşir. Yani hangisinin diğerine karşı daha çok korunacağı somut olayın şartlarına göre belirlenecektir. Bu bağlamda, ifade özgürlüğü kamuoyunu aydınlatmanın ötesine geçer ve kullanılan araç da amaca uygun olmazsa. Kişinin şeref ve haysiyetinin korunması değeri ifade özgürlüğünden üstün tutulacaktır”. Bu durumda sormak gerekiyor, hakaret edenlerin ifade özgürlüğü var da hakaret edilen bu ülkenin Cumhurbaşkanının kişilik hakları, şeref ve haysiyeti yok mu?

İL YÖNETİMİNİN TAVRI TEPKİ TOPLUYOR
Yerel mahkemenin sosyal medyada Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı kastederek yapılan ve ağır hakaretler içeren paylaşımları ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirmesi kamuoyunda büyük tepkiyle karşılandı. AK Partili Seydikemer Belediyesi’nde çalışan bazı üst düzey çalışanların Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı kastettikleri ve ağır hakaretler içeren paylaşımlarla ilgili Fethiye Sulh Ceza Hakimliğinin yapılan paylaşımları ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirerek erişim engeli kararı vermesi bu kadarına da pes dedirtti. Oysa benzer ifadelerle hatta daha hafif ifadelerle Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı kastederek hakaret içerikli paylaşımlar yapan birçok kişi gözaltına alınmış bazıları da tutuklanarak cezaevine gönderilmişlerdi. Yerel mahkemenin verdiği bu karar kamuoyunda büyük tepki toplarken bazı vatandaşların da il başkanı ve yönetimini konuyla ilgili hiçbir adım atmamak ve Cumhurbaşkanına hakaret edenleri korumakla suçluyorlar.

KALDIRMA TALEBİ BELEDİYE’DEN
Haberle ilgili bir başka ilginç taraf ise, haberin yayından kaldırılma isteğinin haberde adı geçen Belediye çalışanlarından değil, bizzat Ak Partili Seydikemer Belediyesinden gelmesi oldu.

İLÇE BAŞKANI DA SESSİZ KALMIŞ
Seydikemer Belediyesi’nde tüm bunlar olup biterken, Ak Parti İlçe Başkanı Salih Gümüş’ün de Seydikemer Belediyesi Meclis Üyesi olmasına ve tüm bunları bilmesine rağmen, sessiz kaldığı ve Cumhurbaşkanı’na yapılan bu hakaretlerle ilgili hiçbir girişimde bulunmadığı öğrenildi.

BAŞSAVCILIK NEDEN HAREKETE GEÇMİYOR?
Haber merkezimizi arayan bazı vatandaşlar ise Muğla Cumhuriyet Başsavcılığının Cumhurbaşkanına hakaret içerikli paylaşımlar ile ilgili harekete geçmemesini eleştiriyorlar. Farklı illerde Cumhurbaşkanına hakaretlerle ilgili birçok kişinin ya gözaltına alındığını ya da tutuklandığını belirten vatandaşlar “Cumhurbaşkanına hakaret edenler AK Partili bir belediyede çalışınca ifade özgürlüğü oluyor başka yerlerde çalışınca suçlu oluyorlar. Bu durumu anlamak güç, hukukta da çifte standartlı günlere geldik galiba” diyerek tepkilerini dile getirdiler. 

BAŞKALARI DA MI VAR?
İsminin açıklanmasını istemeyen bir belediye çalışanı ise belediye bünyesinde hala üst düzey konumda çalışan başka isimlerin de Cumhurbaşkanına hakaret içerikli paylaşımlarının olduğunu ve bu kişilerle ilgili hiçbir adımın atılmadığının altını çizerek “Çalışanların büyük bir kısmı zaten AK Partili değil, bunu Seydikemer’de herkes biliyor. Hatta belediye başkanına ve başkan yardımcılarına bu durum defalarca ifade edildi ancak hiçbir zaman umurlarında olmadı. Önceki dönem milletvekillerine de söylendi, il başkanı ve teşkilat başkanına da söylendi. Hatta ilçe divan da eski ilçe başkanı çıktı bütün bunları açık açık söyledi, herkes ayakta alkışladı ama ne belediye başkanının ne de bir belediye başkan yardımcısının bu durum umurlarında olmadı” diyerek duruma olan tepkisini dile getirdi.
 

Editör: TE Bilişim