Konunun teknik bir nedeni olduğu ortaya çıktı. Asayiş Şube Cinayet Büro Amirliği ekipleri, cinayet ve intiharla ilgili çalışmalarını sürdürüyor. Vatan Şaşmaz'ın otel odasında kapalı olarak bulunan cep telefonunu kendisinin mi kapattığına yoksa Şaşmaz'ın telefonunun Filiz Aker tarafından mı kapatıldığına yönelik araştırma da sürüyor.  İstanbul Emniyeti Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’nün şifreleri kırmak için çalışma yürüttüğü, sonuç alınamadığı takdirde iPhone telefonlar için Apple ile temasa geçilebileceği bildirilmişti.

Şaşmaz ve Aker’in kapalı telefonlarının şifresinin kırılamaması, iPhone’un güvenlik özelliğinden kaynaklanıyor.

HER YANLIŞ DENEMEDE SÜRE UZUYOR

iPhone telefon her yanlış şifre girişinin ardından bir süre kilitleniyor. Bilişim uzmanları her yanlış denemede kilitleme süresinin katlanarak arttığını, bu nedenle şifrenin kırılmasının olanaksız hale geldiğini belirtiyorlar.
Çok sayıda denemenin ardından telefon kendisini kapatırken, “iTunes’a bağlanmanız gerekiyor” diye bir mesaj çıkıyor.
Bu mesajın ardından telefonun bir bilgisayara bağlanması şart hale geliyor.
Ancak bu şekilde de yanlış şifre denemeleri sürerse cihaz içindeki tüm bilgileri silip fabrika ayarlarına geri dönüyor.
Kullanıcı iPhone güvenlik ayarlarından, 10 yanlış denemede tüm bilgilerin silinmesini de isteyebiliyor.

ABD'DE DAVA KONUSU OLMUŞTU

Geçen yıl ABD’nin San Bernardino kentinde bir terör saldırısı gerçekleştiren kişinin üzerinde kapalı bir iPhone bulunmuş, ABD polisi Apple’ın şifreyi açması için mahkemeye başvurmuştu.
Dava sürerken polis, bir “üçüncü tarafın” yardımıyla iPhone’u açabildiğini belirterek başvuruyu geri çekti.
Bir süredir bazı şirketlerin tüm akıllı telefonların kilitlerinin açılması ve hatta izlenmesi gibi yasal anlamda “gri alanda” bulunan hizmetler veriyor.

Vatan Şaşmaz cinayetinde yeni gelişme! Sır konuşmalar Viber’de

İstanbul Beşiktaş'taki Conrad Otel'de sunucuoyuncu Vatan Şaşmaz'ı silahla öldürüp intihar eden eski manken Filiz Aker (54) için dün Tuzla Merkez Camisi'nde cenaze töreni düzenlendi. Öğle namazını müteakip kılınan cenaze namazına, Aker'in yeğeni Dora Ercan, ağabeyleri Süleyman ve Sümer Bayer ile yakınları katıldı. Kılınan cenaze namazının ardından, Filiz Aker'in cenazesi Tuzla Mezarlığı'na defnedildi.

NE KONUŞTULAR?

Öte yandan çifte ölümle sonuçlanan olayla ilgili soruşturma da sürüyor. Vatan Şaşmaz'ın otel odasında kapalı olarak bulunan cep telefonunu kendisinin mi kapattığına yoksa Şaşmaz'ın telefonunun Filiz Aker tarafından mı kapatıldığına yönelik araştırma sürüyor. Filiz Aker ile Vatan Şaşmaz'ın cep telefonlarının incelemesi ise İstanbul Emniyeti Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'nde devam ediyor. Aker'in cinayeti işlediği ve ardından da intihar ettiği gün 'Viber' adlı konuşma programına girdiği belirlendi. Sabah Gazetesi'nde yer alan habere göre, olay gününde Aker'in Şaşmaz'a "Gel konuşalım. Helalleşelim" şeklinde mesaj attığı ve Şaşmaz'ın da konuşmak için otele gittiği iddia edilmişti. İddialara göre Aker, o mesajı 'Viber' programından attı. Soruşturmayı sürdüren İstanbul Polisi, olayın meydana geldiği otelde 1130 numaralı odaya giren ve Şaşmaz ile Aker'in cesetleriyle karşılaşan otel görevlisi 3 kişinin de ifadesini aldı.

BAŞMÜFETTİŞ DEVREDE

Bu arada, olaydan çok kısa süre sonra ceset görüntüleri ile güvenlik kamerası görüntülerinin sosyal medyada yayımlanmasıyla ilgili Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) tarafından soruşturma açılarak bir polis başmüfettişi görevlendirildi. Başmüfettiş görüntülerin kim tarafından verildiği ve nasıl yayıldığı konusunda inceleme yapıyor.

HÜKÜMLÜ AĞABEYDEN 'VEDA MEKTUBU' İDDİASI

Cinayet suçundan hükümlü ağabey Sümer Bayer cenazeye izin alarak katıldı. Filiz Aker'in kendisine "Okuduktan sonra yak" diyerek bir veda mektubu bıraktığını ileri süren Bayer, "Filiz ile Vatan'ın ilişkisini biliyorum. Vatan ona 'abla' derdi. Aralarında gönül ilişkisi olsa bilirdim. Onun bana vasiyeti oldu. Bilmem gereken her şeyi bana söyledi. Bende saklı. Veda mektubu bıraktı. 'Bunları unutma' diye. Mektubu okuduktan sonra 'yak' dedi. Evde banyoda okudum. Sonra yaktım ve sifonu çektim. Benim hafızamda kayıtlı kaldı. Şu bilinsin ki bu iş böyle bitmeyecek" dedi.

'EN DEĞERLİ VARLIĞIM VATAN'

 Vatan Şaşmaz'ın 5 aylık hamile eşi Yasemin Şaşmaz trajik olaydan sonra ilk kez açıklama yaptı. Yasemin Şaşmaz'ın basın kuruluşlarına gönderdiği açıklamasında "Sevgili eşim, bebeğimin babası, karakteri, güleryüzlülüğü, adamlığı, iyi kalpliliği, hiç bozmadığı çizgisiyle Türkiye'nin ve hepinizin çok sevdiğini bildiğim; birçoğunuzun mesai arkadaşlığı yaptığınız Vatan Şaşmaz'ın ardından hepinizin benden bir açıklama beklediğinin bilincindeyim. Gerek konunun hassasiyeti, gerek yaşadığım tarifsiz acı ve hissettiklerim dolayısıyla söyleyecek çok fazla sözüm olamıyor malesef. Söyleyebileceğim ve bildiğim tek şey; en değerli varlığım eşim Vatan'ın, her zaman kalbimde, her zaman bizimle olacağıdır..." ifadeleri yer aldı. 

Vatan Şaşmaz'ın eşinden ilk açıklama

Vatan Şaşmaz'ın 2015 yılında evlendiği ve 5 ay sonra bir erkek bebek dünyaya getirecek olan eşi Şaşmaz basın kuruluşlarına bir açıklama gönderdi.

Yasemin Adalı Şaşmaz'ın açıklaması şöyle:

"Sevgili eşim, bebeğimin babası, karakteri, güleryüzlülüğü, adamlığı, iyi kalpliliği, hiç bozmadığı çizgisiyle tüm Türkiye'nin ve hepinizin çok sevdiğini bildiğim; bir çoğunuzun mesai arkadaşlığı yaptığınız Vatan Şaşmaz'ın ardından hepinizin benden bir açıklama beklediğiniİn bilincindeyim.

Gerek konunun hassasiyeti, gerek yaşadığım tarifsiz acı ve hissettiklerim dolayısıyla söyleyecek çok fazla sözüm olamıyor malesef. Söyleyebileceğim ve bildiğim tek şey; en değerli varlığım eşim Vatan'ın, her zaman kalbimde, her zaman bizimle olacağıdır...

Öncelikle hepinize cenaze boyunca gösterdiğiniz anlayıştan dolayı çok teşekkür ederim. Bundan sonraki dönemde de, başta doğacak bebeğimiz, sonrasında ben, ailem, Safiye annem ve de Vatan'ın anısına olan saygınızdan ve sevginizden dolayı anlayışınızın devam etmesini diliyorum.

Yapılacak haberler ve yayınlanacak görüntülerin içerikleri ile ilgili gerekli hassasiyetin gösterilmesindeki tutumunuzu devam ettirmeniz,asılsız haberlere, dedikodulara prim vermemeniz, bu zor dönemde de bize verebileceğiniz en büyük destek olacaktır."

Saygılarımla
Yasemin Şaşmaz

Şaşmaz ve Aker'in öldüğü olaya ilişkin yayın yasağı getirildi

Beşiktaş'taki Conrad Otel'de ünlü sunucu ve oyuncu Vatan Şaşmaz, Filiz Aker tarafından silahla öldürülmüş, ardından da Aker'in aynı silahla intihar ettiği belirlenmişti. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturmanın gizliliğini ihlal ettiği gerekçesiyle olaya ilişkin görüntü ve haberlere yayın yasağı getirilmesini talep etmişti. 

İstanbul 6. Sulh Ceza Hakimliği, Başsavcılığın talebi üzerine Şaşmaz ve Aker'in öldüğü olaya ilişkin basın ve yayın yasağı getirilmesine karar verdi. Kararda şu ifadelere yer verildi; "Soruşturma kapsamında ya da başka bir şekilde çekilen görüntülerin yazılı ve görsel medya-basın yayın araçlarıyla farklı kişiler-kurumlar tarafından paylaşıldığı, bu durumun soruşturmanın gizliliğini ihlal edebilecek nitelikte olabileceği nedeniyle yayın yasağı kararı verilerek hem soruşturmanın yasanın ön gördüğü şekilde yürütülmesi hem de ölenlerin kamuoyunca bilinen şahıslar olaması, şüphelilerin yakalanmasının, irtibatlarının deşifre edilmesinin, olayın aydınlatılmasının engellenmesi dolayısıyla kamu düzeninin bozulması riskinin meydana geleceği dikkate alınarak basın ve yayın yasağı konulmasına...

'CİNAYETİ PLANLAMIŞTIR'

Bayer, "Halanız cinayeti planlamış mıdır?" sorusu üzerine "Evet, planlamıştır. 130 bin doları istemiş, “Gel helalleşelim” demiş. Vatan’a güveniyordu. Maddi manevi zarara uğramış herkes aynı şeyi yapar. Eşim beni aldattı, ben bile “Alayım bir silah; kendime de ona da sıkayım” diye düşündüm" dedi. Bayer, "Halanız kaç kez evlendi" sorusuna "İlk eşi Yavuz Bey’di. Aydın Bey ise hayat arkadaşıydı" dedi.

SIFIRI TÜKETMİŞ

Bayer, 'parası bitmiş mi?' sorusu üzerine şu yanıtı verdi: Sıfırı tüketmiş! Ama otele borcu yoktu. Vatan’ın yeniden evlenmesini değil, parasını vermemesini hazmedemedi. Kendini enayi gibi hissetti, sömürüldüğünü düşündü.
Bayer, halasının Vatan Şaşmaz'a iş yapmak için para verdiğini, Şaşmaz'ın yanlış yatırım yapıp parayı kaybettiğini öne sürdü.

‘ÖLÜMÜM SÜKSELİ OLACAK’

Halanızın ‘Bir parti düzenleyeceğim, herkesi öldüreceğim’ dediği doğru mu?

Bu sözü Vatan için değil, kendini dolandıran bankacılar için söylemişti. “Canımı yakan insanları arkamda bırakmam, benim ölümüm de sükseli olacak, basit bir kadın değilim” derdi.

PARA HALAM İÇİN ÖNCELİKLİYDİ

Bayer, halası için paranın öncelik olduğunu belirterek "Halamın sayfiyede ev alma, amcamla orada yaşama hayalleri vardı. Para, halam için öncelikliydi. O yüzden hali vakti yerinde, zengin eşler seçti. Bana da “Politik ol iyi bir evlililik yap” derdi" yorumunda bulundu.

ELİ KAYMASIN DİYE ELDİVEN TAKMIŞTIR

Silah merakı var mıydı? O gün neden eldiven takmış? Silah merakı yoktu, halamın ölümü yakındı; bunun gibi bir şey yaşanacağını biliyordum. Silahı da planlamıştır. Eldiveni de eli kaymasın, işi tastamam yapsın diye takmıştır.

Vatan Şaşmaz ve Filiz Aker'in olay günü mesajlaştıkları ortaya çıktı

Filiz Aker'in İstanbul Beşiktaş'taki Conrad Otel'de Vatan Şaşmaz'ı öldürüp intihar etmesine ilişkin yeni detaylar ortaya çıkıyor ancak soru işaretleri de devam ediyor.  Sevilen sunucu ve oyuncu Vatan Şaşmaz'ın, kendisine yönelik takıntısını bildiği Filiz Aker'in otele davetini neden kabul ettiği henüz ortaya çıkmadı.  

Daha önce 2 kez intihara kalkışan Aker, benzer bir tehditte mi bulundu, yoksa helalleşmek için mi Şaşmaz'ı çağırdı? Bir diğer iddia ise Aker'in Şaşmaz'dan para getirmesini beklediğine ilişkin... Aker'in sağ elinde eldiven takılı olması ise cinayeti planladığı ihtimalini akla getiriyor.

İşte şu ana kadar ortaya çıkan detaylar ve son iddialar:  İlk bilgilere göre Vatan Şaşmaz ile Filiz Aker arasında cinayetten 30 gün önce bir kez telefon görüşmeleri tespit edildi.  Aker ve Şaşmaz'ın cep telefonları incelenmek üzere Siber Şube'ye gönderildi. Olay günü cep telefonuyla mesajlaşarak buluştukları anlaşıldı.  Vatan Şaşmaz'ın annesi Safiye Saydam 5 Temmuz 2016'da Instagram'dan oğlu Vatan ve gelini Yasemin Adalı'nın fotoğrafını paylaştı.  Filiz Aker ise fotoğrafı iki ayrı farklı Instagram hesabından beğenerek "Size de hayırlı bayramlar dilerim" yazmış. Saydam ise Aker'e kalp görseli göndererek yanıt vermiş.

Editör: TE Bilişim