Genel Başkan Uysal, Samsn’a çıkışın eşi bulunmaz bir emsal olduğunu ifade ederek “Bazen küçük bir adım koca bir dünyayı değiştirir” dedi.

Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, yayınladığı mesajda şunları kaydetti:

“16 Mayıs’ta Bandırma Vapuru ile Samsun’a, istiklale doğru yola çıkan Mustafa Kemal Paşa’yı arkadaşı Rauf bey, işgal güçlerinin saldırısı konusunda uyarmıştı. Kızkulesi açıklarında bir saldırı değil ancak Anadolu’ya cephane taşındığı gerekçesi ile işgal güçleri gemide arama yaptıktan sonra işgal güçleri tarafından arama yapılan vapur, akşam saatlerine doğru Samsun’a doğru yola çıktı. Yabancı subayların ayrılmasından sonra Mustafa Kemal Paşa yanındakilere, “Bunlar işte böyle yalnız demire, çeliğe, silah kuvvetine dayanırlar. Bildikleri şey yalnız madde! Bunlar hürriyet uğruna ölmeye karar verenlerin kuvvetini anlayamazlar. Biz, Anadolu’ya ne silah ne cephane götürüyoruz. Biz ideali ve imanı götürüyoruz” demiştir.

Bu veciz ifade bir gerçekliğin tezahürüdür. Zira Aziz Milletimiz, yokluğu, yoksulluğunu, onca badireyi, içerideki hain teşekkülleri ve dahası kendisine karşı her türlü imkanla kenetlenmiş bir düşman topluluğunu bu iman ve idealle yenmiştir. Samsun’a çıkış bizlere eşi bulunmaz bir emsaldir.

“Bazen küçük bir adım değiştirir koca dünyayı”

Atatürk’ün ve beraberinde taşıdığı istiklale dair kararlılığın, istikbale dair hedeflerin Samsun’a varışı başta Milletimiz olmak üzere tüm mazlum coğrafyalara bir emsal teşkil etmiştir.

102 yıl öncesinden bir mesaj niteliği ile her darda bizlere “kabiliyetimizi” hatırlatan, Dünya için olmasa dahi bizler için yeni bir çağ başlatan, Milletimizin kaderini değiştiren mücadelenin “besmele taşı” olan bu gün, kendi kabulü ile Atatürk’ün olduğu kadar Milletimizin de doğum günüdür.

Tarih en kıymetli öğreticidir

Şüphesiz ki tarih en kıymetli öğreticidir. Umutların tükendiği anda imanı ve ideali lider bilip hareket edenlerin neleri başardığını tarih kaydetmiştir.

Bu bakımdan onlarca destansı mücadele ve mesel bir tarafa 19 Mayıs’ı anlayarak, taşıdığı önemi kavrayarak dahi düştüğümüz sıkıntılardan kurtulmak mümkündür.

19 Mayıs Milletimizin Kurtuluş Mücadelesi’nin başlangıç günü olmakla kalmaz, aynı zamanda bu toprakları “vatan” bilmiş herkesin “birlik” olduğunu, birlik olarak muzaffer olduğunu da ispat eder bir mahiyete sahiptir.

Böylelikle de bizlere bambaşka dersler vermektedir.

O ideal ve imanı yüreğimizde taşıyoruz

Demokratlar bugüne kadar o irade ve imanın gereği, kah idam sehpalarında kah zindanlarda, türlü baskı ve saldırı altında kararlılığını yitirmeden “hürriyet” için, vatan ve millet için inancını korumuştur. Korumaya da devam edecektir.

Şüphesiz Mustafa Kemal Atatürk’ün bizlere ve bu kutlu günü armağan ettiği gençlerimize en önemli öğüdü ve mirası o günkü iman ve ideale sahip olmak, sahip çıkmaktır.

Türk Milleti, kurtuluş ve kuruluş mücadelesinin sonrasında da 19 Mayıs’ta bir adımla kalbine nakşolan azmi ile, imanı ile, ideal, ülkü bildiği değerler ile nice zorlukları aşmıştır. Aşmaya da muktedirdir evelallah.

Bu duygularla 19 Mayıs'ta yüreğinde taşıdığı ideal ve imanı Samsun'a götüren, eşi benzeri görülmemiş bir istiklal mücadelesini örgütleyen Mustafa Kemal Atatürk'ü ve silah arkadaşlarını, “hürriyet uğrunda ölenler”i minnet ve rahmetle anıyor, o ideal ve imanın mirasçısı olarak bu kutlu günü armağan ettiği, teminat bildiği gençlerimizin bayramını tebrik ediyorum.

19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramımız kutlu olsun.”

Editör: TE Bilişim