Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada ‘Yurtdışındayım. Şimdi duydum. Haber verenlere teşekkürler. Kumpası kuranlar hakettiklerini bulacaklar. Milletimizin yanındayız’ demişti.

Murat Ülker'in kumpas dediği reklam filmini didik didik eden sosyal medya kullanıcıları, videoyu tersten oynattıklarında başka cümlelerin olduğunu görmüş, tepki daha da artmıştı.

2017 yılından beri hemen hemen her haber sitesinde yer alan reklam filmi, bugün gelen maillerle telif hakları oluştuğu gerekçesi ile kaldırılması, kaldırılmaması durumda ise tazminat davası açılacağı bildirildi.

Hatta reklam filmi kaldırıldığı halde, tersten oynama eklendiği için Reklam jingle olduğu gerekçesi ile onunda kaldırılması istendi. Video editörlerimiz, çözümü sesi silerek videoyu yayınlama kararı aldı.

Gelen mailde ‘ÜLKER’in telif hakkına sahip olduğu “Küçük Kardeş Olmak – 1 Nisan Yaklaşıyor” isimli animasyon türünde kısa filmden video veya ses veya resim, fotoğraf vb. materyallerin tarafınızca internet sitenizde yayınlandığı tespit edilmiştir.’ Hak sahibinden izin alınmadan, kısa filmin görüntülerinin, sesinin, özgün müziğinin vb. yayınlanmasının, fikir ve sanat eserleri yasalarına uygun olmadığını, tarafınızca yapılan bu eylemin Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu (FSEK) md. 70’e göre “Bağlantılı Haklara Tecavüz” suçunu oluşturduğunu ve beş yıla kadar hapis cezası yaptırımına bağlandığını belirtir, 2 (iki) iş günü içinde aşağıdaki linkte yayınlanan kısa filmin kaldırılması talep eder, aksi takdirde YILDIZ HOLDİNG ile sözleşme yükümlülüğümüz gereği hukuka aykırı yapılan yayınların sona erdirilmesi, tecavüzün ref-i (durdurulması) talepli tüm hukuki başvuru yollarının kullanılacağını, FSEK Ek 4. maddeye göre sitenizin derhal erişime engelleneceğini; maddi, manevi zararlarının telafisi ile birlikte FSEK md 68’e göre 3 kat tazminat ödenmesine ve FSEK md.70/f.3’e göre tarafınızca elde edilen haksız kârın iadesine yönelik tazminat davası açılacağını, şikayet başvurusu sonucunda Cumhuriyet Savcılığı tarafından soruşturma başlatılacağını, ulusal ve uluslar arası mevzuattan kaynaklanan tüm başvuru ve şikayet haklarının kullanılacağını, bu defa yargılama masraflarının ve avukatlık ücretlerinin tarafınıza yükletileceğini, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasının ilgili maddeleri gereğince fazlaya ilişkin haklarımızı saklı tutarak ihtaren bildiririz.’ denildi.

Ülker’e ceza verilmişti

Reklam Kurulunca, toplumda endişe ve tedirginliğe neden olduğu belirtilen "Ülker 1 Nisan Şakası" temalı reklam kampanyası dolayısıyla TBWA ve Plasenta Reklam Hizmetlerine toplam 301 bin 766 lira idari para ve durdurma cezası verilmesi kararlaştırılmıştı.

Ülker reklamı istifa getirmişti

Ülker’in tartışma yaratan 1 Nisan reklamının ardından Plasenta Conversation Agency’nin ajans başkanı ve yönetici kreatif direktörü Cem Batu, ajanstaki görevlerinden istifa etmişti.

Editör: TE Bilişim