Habererk yazarı ve Bodrum Güç Birliği Derneği Başkanı Hüseyin Softa'ın turizm açıklaması şu şekilde:

Bodrum Güç Birliği Derneğinin,

BODRUMDA TURİZME İVME KAZANDIRABİLECEK ÖNERİLERİ

Bodrum ekonomisi denildiğinde akla gelen öncelikli sektör turizmdir. Bodrum turizm konusunda bir dünya markasıdır. Ancak özellikle pandemi döneminde ki taleplerin ve de dünyada gelişen yeni akım turizm trendlerinin mutlaka iyi analiz edilmesi gereklidir. Dünyada yeni nesil nasıl bir turizm istiyor tanıtımda karar vermede beklentiler nelerdir sorularını cevaplamalıyız.

1-Pandemi sorununun 1-2 yıl daha etkili olacağını düşünürsek, bireysel ev yazlık ve yat kiralamalarına öncelik vermeliyiz.Gerek bu tür işletmelerin gerekse butik tarzı işletmelerin mutlaka desteklenmesini sağlamalıyız.

2-Turizm işletmecilerinin pandemi dolayısı ile yaşadığı ekonomik yüklerin hafifletilmesi için hatta istihdamın düşmemesi için vergi ve SGK muafiyetlerinin artırılması kış istihdamını teşvikte de önemli olacaktır. Bu konuya dernek olarak dikkat çekmeliyiz.

3-Turizmcinin yoğun çaba sarfettiği pandemi önlemleri ve güvenli turizm sertifikasyonu uygulamalarını ki bu konuda Avrupa’dan ileride olduğumuz bilinmektedir gerçekçi denetimlerle desteklemeliyiz. Bu çabalar önlem alıyor görünen işletmeler ya da yapmacık denetimlerle heba olmamalı.

4-Bodrum’da BOTAV’ın başlattığı VISIT BODRUM projesine destek olunmalı ve Bodrum’umuzun dijital ortamda tanıtılması gerçekten Bodrumlu olan ve de Bodrum’a katma değer sağlayan işletmelerin teşvik edilmesi ile dünya markası olan beldemizin daha iyi yerlere gelmesini sağlamalıyız.

5-Bodrum’un altyapı ve üst yapı sorunları için yoğun çaba sarfetmeli. Kış geldiğinde sel baskınları yolların bozuk ve bakımsız olması, yaz geldiğinde bitmeyen inşaat sezonu aşırı trafik ve yeterli denetlenmeyen marjinal grupların yozlaştırdığı Gümbet gibi bölgelerin turizmimizi yıpratmasına izin verilmemeli. Bu konuda farkındalık yaratmak Bodrum’a ve Bodrumlular’a bilinç kazandıracaktır.

6-Bodrum turizmini sadece deniz kum güneş alışkanlığında bırakamayız . Dünyada yeni nesilin istediği turizme ayak uydurmalıyız.Bu nesil bizden doğa ve deniz sporları istiyor. Kültürel etkinlikler ve sanat içerikli müzik festivalleri bekliyor. Doğaya çevreye çok fazla değer veren ve hatta geri dönüşümü önemseyen bir nesille karşı karşıya olduğumuzun bilinci içerisinde tesislerimizi turizm anlayışımızı geliştirmeliyiz.

7-Gastoronomi turizmine önem verilmeli. Bodrum bu anlamda çok zenginliği olan bir ilçe. Bodrum ve çevresinde yerel tatlar ve yetiştirilen çok çeşitli gastronomi değerlerini sunabilmeliyiz. Bunun için profesyonel tanıtımlara ve festivallere yönelmeliyiz. Son yıllarda olduğu gibi aynı festivali 2 ayrı yerde değil, daha organize ve daha iyi tanıtan organizasyonlara ihtiyacımız var. Bunun için BOTAV ve yerel yönetim daha aktif olmalı. Festivallerin expo fuarların amacından çıkıp Pazar yeri havasına bürünmesi hatta gereksiz alışveriş standları ile amacı dışına çıkan faaliyetleri sadece zarar vermektedir.

8-Gastronomi konusunda bir adım daha ileri gidip sadece Bodrum yöresi yiyeceklerin misafire sunulduğu GASTRONOMİ OTELİ teşvik edilmeli.

9-Bodrumda olmayan sağlık kurumu yok diyebiliriz. Bu da sağlık turizminin geliştirilmesi ve teşviki için yeterli bir sebep. Özellikle BOTAV’ın bu konuda tanıtıma turizm camiasının da sağlık turizmine yönelmesi, Bodrum turizmi için önemli bir çeşitlilik olacaktır.

Bodrum Güçbirliği Derneği Hüseyin Softa

Editör: TE Bilişim