“27 yıldır  yürekleri yakan acı: Başbağlar Katliamı.  PKK, Başbağlar’da katliam yaparken Başbağlar semalarında karanlık güç Çekiç Güç  helikopterleri uçuyordu. Çekiç Güç helikopterleri,  Başbağlar semalarında ne geziyordu?  Çekiç Güç’ün PKK’ ya lojistik destek sağladığı açık ve nettir.  PKK tarafından gerçekleştirilen başta Başbağlar olmak üzere bir çok katliamda, PKK içindeki kripto Ermeni militanlar eylemlerde yer almıştır. Mehmetçiklerimizi, polislerimizi, sivil ve masum insanlarımızı şehit eden PKK’lı hainler arasında kripto Ermenilerde vardır.”

Türkiye’nin en karanlık yılı 1993 yılında yaşananları, 93 sürecini  anlatan, çok önemli  ve belgesel bir kitap olan “1993 Örtülü Darbe” kitabının da yazarı olan Hakkı Öznur’un yazılı  açıklamasının tam metni:

43 YILDIR AYNI TEZGAH: ALEVİ- SÜNNİ ÇATIŞMASI ÇIKARIP TÜRKİYE’Yİ   İÇ SAVAŞA SÜRÜKLEMEK

Ülkemizde Sünniler ve Aleviler yüzyıllardır birlikte yaşadılar, birbirlerinin inançlarına saygı gösterdiler. Ama bu birliktelik 1970’li yılların ortalarından itibaren her türlü emperyalizmin oyunlarıyla bozulmak istendi.

17-18 Nisan 1978 Malatya, 19-26 Aralık Kahramanmaraş, 1980’in Mayıs-Temmuz aylarında Çorum vb. yerlerde, çıkan  olayları askeri vesayet, tekelci medya ve müttefikleri, sağ-sol çatışması, Alevi-Sünni çatışması olarak göstermeye çalıştı. Ancak ülkemizi acıya boğan olaylar, ne sağ ne sol ne Alevi-Sünni çatışması idi. Provokasyonların amacı, ülkeyi iç savaşa sürükleyip, ihtilal şartlarını olgunlaştırmaktı. 

ABD/NATO ile ilişkili, Gladyo’yla bağlantılı, devletin kılcal damalarına kadar girmiş ajanlar, kriptolar, uzantıları ihtilal şartlarını olgunlaştırmak için sansasyonel cinayetler, bombalı katliamlar ve kitlesel provokasyonlar meydana getirmişlerdir. Abdi İpekçi suikasti, Gün Sazak’ın şehit edilmesi, MHP Genel Merkezi baskını ve daha yüzlerce vb. olayları sıralayabiliriz.

12 Eylül dökülen kanlar üzerinden geldi. Akan kanların bizzat sorumlusu ABD ve NATO’ya bağlı, ordu içindeki derin karanlık yapı ve onların sivil iş birlikçileriydi. Cinayet, suikast, sabotaj ve katliamlar, hep darbe şartlarını olgunlaştırmak isteyen çevrelerin tezgahıdır.

Darbeleri ve ihtilal şartlarını olgunlaştırma planı, Gladyo’nun merkezi Avrupa’da yapılmıştır. Washington ve Pentagon’la beraber çalışan beşinci kol gruplar, her biri CIA elemanı olan ajanlar ve onların maşa olarak kullandığı provokatörlerle ülkemizi kan gölüne çevirmişlerdir.

CIA elemanları ve uzantıları Malatya, Sivas, Kahramanmaraş ve Çorum olaylarını tertip etmişlerdir. Bu kanlı olaylarda, CIA ve Pentagon okullarında yetişen, adlarına “barış gönüllüleri” denilen ajanların var olduğu ise yıllar sonra ortaya çıkmıştır.

12 Eylül öncesi Amerikan elçilik görevlileri,  Malatya, Amasya, Sivas  Kahramanmaraş, Çorum vb illeri gezerek  sağ-sol, Alevi-Sünni çatışmaları üzerine çalışmalar yapıyorlardı.  Kimi barış gönüllüleri adı altında, kimi de gazeteci kılığındaki CIA elemanları, yaptıkları çalışmaları ve elde ettikleri sonuçları Washington’a hemen gönderiyorlardı. Amerikalı ajanların gittiği her yerde daha sonra çatışmalar meydana geldi, olaylar çıktı.

İller ilçeler karıştı... Alevi-Sünni vatandaşlarımızın birlikte yaşadığı Malatya, Sivas, Maraş, Çorum gibi yerlerde çıkan olaylar, bunların o hassas yerleri ziyareti ve karanlık temasları sonrasındadır. Açıkçası Washington, Türkiye’nin hassas damarlarını çözmeye çalışıyordu.

SİVAS OLAYLARININ VE BAŞBAĞLAR KATLİAMININ ARKASINDA  YABANCI İSTİHBARAT SERVİSLERİ VAR

Türkiye’de 12 Eylül öncesi yaşanan olayların bir iç savaşa doğru derinleştirilmesinde Malatya-Elazığ, Sivas, Kahramanmaraş ve Çorum olayları, önemli dönemeçler oluşturdu. Bu olaylar, iç savaş tarihçileri tarafından Alevi-Sünni çatışması olarak gösterildi. Bu olayların çıkmasında, Alevi-Sünni çatışmalarının kışkırtılmasında dış odakların, uluslararası istihbarat servislerinin önemli bir rolü vardı.

Sabotajların, provokasyonların, suikastlerin merkezi, merkez üssü NATO merkezli Gladyo’dur.  Gladyo, 12 Eylül sonrasında, ülkemizde çalışmalarını aksatmadan devam ettirmiştir. 1993 sürecinin; suikastler, provokasyonlar, faili meçhul cinayetler, devlet içinde illegal yapılanmalar ve demokrasi dışı arayışlarla, 12 Eylül 1980 öncesinden farkı yoktu. Gazeteciler, yazarlar, akademisyenler, emekli ve muvazzaf subaylar, profesyonelce işlenmiş siyasi cinayetlere kurban gittiler.

1993 sürecinde karanlık suikastler, Sivas olayları (Madımak Yangını) ve Başbağlar katliamı, Gazi Mahallesi olaylarıyla Laik-antilaik, Alevi-Sünni çatışması çıkarıp, toplumu cepheleştirmek ve kamplaştırmak istemişlerdir.

BAŞBAĞLAR KATLİAMI PLANLI BİR  KATLİAMDIR

27 yıl önce 5 Temmuz 1993 yılında, Erzincan'ın Başbağlar köyünde bir katliam yaşandı. Başbağlar katliamı, 1993 yılının Temmuz ayında, bir hafta içinde gerçekleşen ve Türkiye’yi derinden sarsan iki olaydan birisidir. Sivas olaylarından üç gün sonra, 5 Temmuz 1993 günü saat 20.00 sularında, Erzincan’ın Kemaliye ilçesine bağlı Başbağlar köyüne saldıran PKK’lı militanlar, 1,5 saat örgüt propagandası yaptıktan sonra tüm erkekleri kurşuna dizdi. Burada 28 kişi öldü. Daha sonra köy ateşe verildi ve 214 ev, köy okulu, köy camii, halkevi yakıldı. Yakılan evlerde saklanan 1’i kadın 4 kişi de yanarak can verdi. Başbağlar köyünde toplam 33 sivil masum insan, PKK tarafından hunharca katledildi.

Başbağlar’ın terör örgütü tarafından seçilmesi bir tesadüf değildi. Bilerek seçilmişti. İç savaş tahrikçilerinin amacı, Alevi-Sünni çatışmasını körüklemekti. Başbağlar katliamı bilinçli bir şekilde gerçekleştirildi.. Başbağlar köyü, Sünni bir kimliğe sahipti. Çevrede yer alan Alevi köyleriyle de düşmanlık sebebi sayılan herhangi bir ilişkileri söz konusu olmamıştı.

Başbağlar’da yaşanan katliam milletimizin ortak acısıdır. Ortak yasının adıdır. Başbağlar katliamı, açık bir vahşet örneği olmasına rağmen, birtakım çevrelerce görmezlikten gelindi.

ÇEKİÇ GÜÇ HELİKOPTERLERİ BAŞBAĞLAR ÜZERİNDE NE GEZİYORDU?

Başbağlar katliamını PKK’nın yaptığı, ancak bu kanlı eylemin, kendilerine yabancı bir devlet veya devletler tarafından sipariş verildiği, PKK’nın bir “stratejik bir maşa” olarak kullanıldığı bir gerçektir.

 PKK ve benzeri Türk ve Kürt soluna mensup bazı örgütlerin, Gladyo tarafından taşeron olarak kullanıldığı bugün açık bir gerçektir. Türkiye’nin yakın tarihine kara bir leke olarak geçen, Başbağlar katliamının üzerindeki sis perdesinin bir türlü aralanmaması anlamlıdır.

Başbağlar’ın gerçek failleri, onlara katliam emrini veren Gladyonun merkezidir. Alman istihbaratı vb. Türkiye düşmanı merkezlerde Madımak olayında Başbağlar katliamında PKK vb. taşeron örgütleri kullanmıştır.

5 Temmuz 1993 günü, OHAL kapsamında olmadığı halde Başbağlar semalarında ABD helikopterleri uçuyordu.  Çekiç Güç'ün, Başbağlar semalarında ne işi vardı? Başbağlar, OHAL dışında bir köy olmasına rağmen Çekiç Güç helikopteri, olay günü Başbağlar semalarında ne geziyor?

BAŞBAĞLAR DOSYASINI KAPATTILAR.

Başbağlar katliamının ardından güvenlik güçlerinin olayı daha ayrıntılı bir şekilde araştırmak istemesi, Özellikle, koalisyon hükümetinin SHP kanadı tarafından engellenmiştir. Başbağlar dosyasının kapatılması için büyük uğraş vermişlerdir.

Başbağlar katliamın üzerinden 27 yıl geçmesine rağmen, olayın aydınlatılmasına dair hala herhangi bir adım atılmamış, esaslı bir inceleme ve araştırma yapılmamıştır. Madımak ve Başbağlar olayı birlikte ele alınmalıdır.

Sivas ve Başbağlar olayları, birlikte planlandı. Alevi ve Sünni çatışması çıkartılmak istendi.  Katliam sonrası üç bildiri bırakıldı. Bildirilerde; 'Sivas ve Dersim'in intikamı alındı' ifadeleri yer aldı.

Madımak ve Başbağlar olayları birbirinden bağımsız değildir. Başbağlar katliamı üzerindeki sis perdesinin kaldırılması, toplumsal vicdan ve barış için zorunludur. Başbağların sırları 27 yıla rağmen çözülmedi, çözdürülmedi.

TERÖRİST BAŞI ÖCALAN BAŞBAĞLAR KATLİAMINI   PKK’NIN YAPTIĞINI İTİRAF ETMİŞTİR

Katliamın ardından olay yerinde ele geçen, “Kamuoyuna duyurulur” başlıklı, 5 Temmuz 1993 tarihli ve “PKK Dersim Eyaleti ARGK Komutanlığı” imzalı bildiride ise kanlı eylem üstleniliyordu.

Başbağlar katliamı ile ilgili bir başka bildiride de “38’in, Dersim’in intikamını alıyoruz. Bu Sivas’ın karşılığıdır” yazıyordu.

PKK'nın merkezi yayın organı Serxwebun'da da eylemi örgütün gerçekleştirdiği kabul edilmişti. Madımak'tan 3 gün sonra Erzincan'daki Başbağlar köyünde gerçekleşen katliamı, PKK'nın yaptığı ortaya çıkmıştı.  PKK'nın merkezi yayın organı Serxwebun'da da eylemi örgütün gerçekleştirdiği kabul edilmişti.

Abdullah Öcalan, Başbağlar katliamını örgütün gerçekleştirdiğini savunmalarında kabul etmiştir.  Öcalan, olaydan habersiz olduğunu ve olayın sorumlusunun Dr. Baran kod adlı bir PKK sorumlusu olduğunu ifade ederek, katliamı PKK’nın düzenlediğini kabul etmişti. Olayın PKK'nın yayını Serxwebun'da da PKK'nın yaptığı şekliyle yazılmıştı. Abdullah Öcalan da savunmasında, eylemi PKK'nın yaptığını söylemiş, kendi inisiyatifi dışında eylemi gerçekleştiren Dr. Baran isimli PKK' yöneticisini suçlamıştı.

 Dr. Baran  kod adlı  Müslüm  Durgun Başbağlar katliamından uzun süre sonra başka konularda Öcalan ile ters düşerek öldürülmüştü. Murat Karayılan da örgütün tarihini anlattığı kitapta, Başbağlar katliamını yaptıklarını söylüyor.

Başbağlar katliamının emrini veren kişi olarak gösterilen, PKK’nın Tunceli ve Erzincan sorumlusu “Doktor Baran” kod adlı “Müslüm Durgun”, örgütün en acımasız yöneticilerinden biriydi. 1990’ların başında PKK MK ve ARGK askeri konsey üyeliğine seçildi. Müslüm Durgun, 12 Mart 1994 günü Tunceli ilinin kuzey batısındaki Yılan Dağı bölgesinde “Öcalan’a muhalefet etmek, örgüt talimatlarına uymamak” gerekçesiyle, PKK lideri Öcalan’ın emriyle boğdurularak öldürüldü.

MEHMETCİK KATİLİ: YÜCEL HALİS

1991-1996 yılları arasında PKK içinde yer almış, bir gizli tanığın savcıya verdiği ifadede, Sivas olaylarında PKK’lı Yücel Halis de yer almış, başrolü oynamıştı. Soruşturmaya göre; “Alişer Koçgiri (kod) Yücel Halis, Sivas olayları sonrasında meydana gelen Başbağlar katliamının ardından Sivas (Koçgiri) açılımını sağlamakla bölgede sorumlu olarak görevlendirilmiştir”

Türkiye, terör örgütü yöneticilerinden Yücel Halis’i, 12 Mehmetçiğin şehit düştüğü, Dağlıca saldırısında ve kaçırılan 8 Mehmetçiği Kuzey Irak’a giden DTP milletvekillerine tutanakla teslim eden kişi olarak tanıdı. Kod adı Alişer Koçgiri olan PKK militanı Yücel Halis’in oldukça ilginç, karanlık ve kirli bir geçmişi var. Yücel Halis, PKK içinde “Koçgiri cellâdı” olarak biliniyor.

PKK’lı Yücel Halis, terör örgütüne 1988 yılında katılmıştı. 1991-1993 yılları arasında, 2 yıl cezaevinde yattı. Cezaevinden çıktıktan sonra, PKK’nın sesi olan, İstanbul’da çıkan “Özgür Gündem” gazetesinde müessese müdürlüğü yaptı. 17 Nisan 1994’e kadar bu görevini sürdürdü.

Görünürde legal bir gazetede çalışmış olsa da illegal olarak örgütsel çalışmalarını devam ettirdi. Özellikle İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu’da PKK’nın örgütsel çalışmalarında yer aldı. 1994’ten sonra, teröristbaşı Abdullah Öcalan’ın talimatıyla, örgütün Lübnan topraklarında bulunan kampı Bekaa’ya gider.

Teröristbaşı Öcalan, 1994-1996 sürecinde örgüt içinde yeni bir yapılanmaya gider. Öcalan, 1921 yılında girişilen “Koçgiri isyanı”na atfen Koçgiri adını verdiği, sözde yeni bir eyalet daha kurmuştu. Öcalan, “Koçgiri eyaleti” olarak adlandırdığı Sivas-Zara-Divriği-Kangal ve Hafi bölgelerini kapsayan bu alanın sorumlusu olarak da 1995 yılında kripto Yücel Halis’i görevlendirdi.

Bu durum, terör örgütü PKK açısından şudur: Sivas, Erzincan ve Tunceli hattında Alevi-Sünni çatışması çıkartmak, kaosu derinleştirmekti. Öcalan, özellikle Yücel Halis’i ve  kendilerini  Kürt Alevisi olarak tanımlayan PKK militanlarını, kitlesel çatışmaların çıkması ve eylemlerin artması için görevlendirmişti.

Yücel Halis ile ilgili bir tanık, şunları söylemektedir: “Yücel Halis, Alevi kökenlidir. Örgüt içindeki Alevileri ajite ederdi. Sünni köylere yönelik eylemler gerçekleştirdi.”

Türkiye’yi iç savaşa sürüklemek, Alevi-Sünni, Türk-Kürt çatışması yaratmak için hazırlanan bu kaos planı doğrultusunda, 2 Temmuz 1993 Sivas (Madımak) olaylarından 3 gün önce, Erzincan-Sivas karayolunu kesen PKK’lı grubun içinde Yücel Halis’de vardır.

DAĞLICA, AKTÜTÜN KARAKOLLARINA YAPILAN HAİN SALDIRILARDA YER ALMIŞTIR

1994-1997 yılları arasında, güvenlik güçlerimize yönelik birçok kanlı eylemin içinde yer alan Yücel Halis, 1997 yılında terör örgütü lideri Öcalan’ın çağrısıyla Şam’a gitti. Daha sonra bir süre Ermenistan’da kaldı. Örgütün, Lübnan’daki Mahsum Korkmaz Akademisi adı verilen kampında bir süre yeni gelen PKK militanlarını eğitti. 2005 yılında PKK’nın Hakkâri bölge sorumlusu oldu.

Yücel Halis, Kandil’den aldığı emir ve talimatla, 21 Ekim 2007’de Dağlıca’da 12 askerimizin şehit edildiği, kanlı baskını planladı.  Irak’ın kuzeyinden topraklarımıza giren 250 kişilik terör örgütü militanlarının, Hakkâri’nin Yüksekova ilçesine bağlı Dağlıca beldesinde, askeri konvoyumuza kurduğu pusu ve saldırısı sonucu 12 vatan evladımız şehit düşmüş, 8 askerimiz kaçırılarak Zap Vadisi’ndeki örgüt kampına götürülmüştü.

Yücel Halis, öldürüldüğü 10 Ekim 2011 tarihine kadar birçok kanlı eylemi planladı ve eylemlerde yer aldı. Katıldığı eylemlerden biri, güvenlik güçlerine göre, 4 Ekim 2008 günü Hakkâri Şemdinli’deki Aktütün Karakolu’na yapılan saldırıydı. PKK’nın bu kanlı eyleminde, 17 Mehmetçiğimiz şehit düşmüştü.

KRİPTO ERMENİLER, BDP’LİLER YÜCEL HALİS’İN EVİNDE  TOPLANDILAR

Yücel Halis adlı vatan haini , Türk Silahlı Kuvvetleri’nin KCK’ya yönelik olarak, kuzey Irak’ta Hakurk ve Hinere kamplarına yönelik, 10 Ekim 2011 günü düzenlediği hava operasyonunda 6 PKK’lı ile birlikte öldürüldü.

Güvenlik güçlerimizce öldürülen PKK’lı militan Yücel Halis’in ailesinin Ankara Dikmen’deki evi de, dönemin BDP yöneticileri tarafından ard arda ziyaret ediliyordu.

BDP İl Başkanı Ahmet Aday ve bir grup BDP’li, teröristin ailesini ziyaret ediyordu. Burada, BDP Ankara İl Başkanı Ahmet Aday, Mehmetçiklerimizin katillerinden biri olan, PKK militanı Yücel Halis için, “Yücel Halis, tüm Kürtlerin şehididir” diyordu.

Daha sonra aile adına konuşan Yücel Halis'in amcası eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı ve Eşitlik ve Demokrasi Partisi (EDP) Kurucu Genel Başkanı Ziya Halis’te terör örgütü olan PKK’ya (KCK) adeta selam gönderircesine, ziyaretten memnuniyet duyduğunu, ifade ediyordu. Bir nevi terör örgütünün propagandasını yapıyordu.

Ziya Halis  20 Ekim 1991 yılında yapılan genel seçimlerde SHP’den Sivas milletvekili seçilmişti. SHP-CHP birleşmesi sonucu DYP-CHP hükümetinde önce Şehircilikten Sorumlu Devlet Bakanlığı daha sonra da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı görevlerinde bulunmuştu.

Kapatılan DTP’nin devamı olan BDP’nin milletvekilleri de Ankara’da PKK’lı militan Yücel Halis’in ailesinin evine taziye ziyaretine gidiyordu. BDP’liler, 19 Ekim’de 24 şehit verdiğimiz Hakkâri Çukurca’daki kanlı katliamdan dört gün sonra, Van’da meydana gelen, Türkiye’yi yasa boğan, depremin ikinci gününde, Yücel Halis denen teröristin sözde taziyesine katılıyorlardı.  Yücel Halis’in  evine  gidenler  arasında BDP’li vekiller Sırrı Süreyya Önder, Nursel Aydoğan, Akın Birdal’da vardı.

  PKK’nın azılı liderinden biri olan, HPG yöneticisi Yücel Halis için öldürülmesinden 20 gün sonra, Ankara Dikmen’deki Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı genel merkezinde, sözde bir hayır yemeği veriliyordu. Yemeğe amcası Ziya Halis, KESK Genel Başkanı, İHD Genel Başkanı ve BDP PM üyeleri ve çeşitli sol örgütlerin temsilcileri de katılmıştı. 

Ziya Halis, güvenlik güçlerimize yönelik birçok kanlı eylemleri planlayan, vatan evlatlarının hain pusularda şehit olmasına yol açan, kanlı eylemleri bizzat yöneten ve yer alan bir katil olan yeğeninden dava adamı olarak bahsediyordu.

PKK propagandasına dönüşen, sözde taziye yemeğinde, Madımak olaylarını çarpıtan, bölücü ve ayrımcı bir dil kullanan amca Ziya Halis, Başbağlar ve diğer kanlı eylemlerde şehit düşen askerlerimizden ve sivillerden tek bir söz bile etmiyor, ayrımcılık yapmaya, Alevi vatandaşlarımızı istismar etmeye, gerçekleri tahrip etmeye devam ediyordu.

Ziya Halis, terör örgütü PKK’ya gösterilen milli tepkileri ise konuşmasında şovenistlikle itham ediyordu. Ziya Halis, azılı bir katil olan yeğenine övgüler dizerken, 11 gün önce Hakkâri Çukurca’da (Kekliktepe) PKK tarafından şehit edilen Mehmetçiklerden ve 9 gün önce Van depreminde hayatını kaybeden vatandaşlarımızdan hiç bahsetmiyordu.

Editör: TE Bilişim