Öncelikle Hobi Bahçeleri nedir sorusunu kısa bir cevap vermekte fayda var.

Hobi Bahçeleri isminden dolayı ekonomik seviyesi yüksek insanların yapmaktan hoşlandığı bir durummuş gibi algılanmakta. Elinde eldiven ve kesme makasıyla gül kesen birini hayal etmeyin.

Hobi Bahçeleri bu tarz yerlere verilen genel bir isim.

Aslında Hobi Bahçeleri küçük bir toprak parçasında organik sebze yetiştiriciliği yapılan yerler olarak değerlendirilmelidir.

Özellikle pandemi sürecinde oldukça popüler olan Hobi Bahçeleri çıkartılan yasa ise ya kapatılacak ya da yıkılacak.

Bu yasasın çıkarılmasındaki gerçekçe ise Tarım arazilerinin hobi bahçeleri için satılmasına ve bölünmesi olarak açıklanıyor.

2020 yılında AK Parti grubu tarafından taslak halinde meclise sunulan yasa tasarısında hobi bahçesi yapmak için tarım arazilerinin bölünerek satılmasının önüne geçilmesi gerektiği belirtilmiş, arazi sahiplerinin bu satışı karlı bulduğu, ancak bunun tarımsal üretime hiçbir katkısının olmadığı, tarım arazilerinin parçalandığı aktarılmıştı. Tarım alanlarının hobi bahçeleriyle yok edildiğini, beton zemin dökülüp prefabrik evler yapıldığı, bunların zamanla konuta dönüştürülerek, tarım arazilerinin yok edildiğini dile getirmişlerdi.

Düzenlemeye, tarım arazilerini hobi bahçesi için bölünerek satılmasına engelleyen hüküm konulmuştu.

YASALAŞTI

TBMM Genel Kurulu'nda, tarım arazilerini 'hobi bahçeleri' gibi uygulamalarla satan ve pazarlayanlara hapis ile idari para cezası getiren ve gıda, tarım ile orman alanında düzenlemeler içeren yasa teklifi kabul edilerek yasalaştı.

Kanuna göre tarım arazilerini hobi bahçeleri aracılığıyla bölüp satan ve pazarlayanlara bir yıldan 3 yıla kadar hapis cezası getirildi.

HABERERK YARAYA PARMAK BASTI

Habererk.com’un youtube kanalı Habererk TV’de İsmail Türk’ün hazırlayıp sunduğu “Bunu da konuşalım” programının konukları Toplum Bahçeleri ve Hobi Bahçeleri Derneği Başkanı Neşe Öztürk ve Başkan Vekili Menderes Özcan oldu.

Toplum Bahçeleri ve Hobi Bahçeleri Derneği Başkanı Neşe Öztürk programda “Hobi kelimesini duymak bile istemiyoruz. Bizi bile rahatsız ediyor. Biz oralarda tarıma zarar vermek için bulunmuyoruz.  Oralarda hiçbir kondisyonu olmayan insanların akşama kadar çapa yapması, hobi olamaz. Biz oralara ihtiyaç bahçeleri diyoruz.” dedi.

Öte yandan Toplum Bahçeleri ve Hobi Bahçeleri Derneği Başkan Vekili Menderes Özcan ise “Ekilen biçilen o kadar şeye rağmen bizim yaptığımızın tarım olmadığını iddia ediyorlar. Tarım yapmak traktörle yapılan iş değildir. Traktör yoksa tarım da yok denilebilir mi? Biz çapa ile tarım yapıyoruz” ifadelerini kullandı.

Youtube’de canlı yayınlanan programa binler yorum gelmesi durumun ne kadar ciddi olduğunun göstergesi oldu.

Editör: TE Bilişim