Belki de şimdiye kadar kimsenin aklına gelemeyecek kadar ilginç proje ilk defa İtalya’da hayat buldu. Yaşlılarla çocukları aynı ortamda buluşturan her iki taraf için mutluluk veren bu proje İtalya’nın Piacenza kentinde başladı.

Kimsesiz kalan yaşlıların yada kendi isteğiyle kimseye yük olmak istememeleri adına sığındıkları yer olan Huzur evleri şimdilerde İtalya’da hayat bulmaya başlıyor. Diğer taraftan aile tarafından iş nedeniyle yada okul öncesi eğitim adına bırakılan çocuklar, kendileriyle bu kadar gönülden istekli oyun oynayan kimseleri nereden bulacaklar!

Yaşlı kimselerin çocuk sevgisinden mahrumiyetini ortadan kaldıran bu proje ile çocuklar hem bilgilerini güçlendiriyor, hemde yuvada insan sevgisini öğreniyorlar.

Aynı zamanda kuşaklar arasındaki bağı güçlendiriyor

İtalya’nın Piacenza kentinde ABI (Anziani e Bambini Insieme) ismindeki proje, huzur evleri ile çocuk yuvalarını birleştiriyor. ABI’nin bir ortak buluşma merkezleri var. Sadece burada huzur evinde kalan yaşlılar değil, çevredeki yaşlı insanlarda buralara geliyor. ABI merkezlerinde okul öncesi çocuklar bulunmakta. Yaşlı kimseler bu çocuklarla hem oyun oynuyor hemde onlara masallar okuyor. Çocuklar kendilerinde 80 yaş büyük insanlarla arkadaş oluyor. Beraber çok mutlular.

Yaşlı kimseler kendilerini dışlanmış hissetmeleri de böylece engelleniyor. Onlara zamanında kendi çocuklarına yada küçük kardeşlerine gösterdikleri ilginin aynısını göstermeye çalışıyorlar.

Bu düşünce nasıl ortaya çıktı?

ABI (Anziani e Bambini Insieme) merkezinin koordinatörü Elena Giagosti, hem huzur evi hemde çocuk yuvası işlettiğini söylüyor. Arada sırada özel günlerde buluşma tertipleniyordu ve bu buluşmada her iki tarafın ne kadar mutlu olduğunu gözlemledi. Elena Giagosti hayatlarının farklı dönemlerindeki insanları neden aynı yerde buluşmasın?  diyerek kendine sormuş ve bu proje aklına gelmiş. İyi ki gelmiş. Çünkü bu gerçekten çok saygın ve başarılı bir proje olmuş.

Her iki tarafında çok mutlu olduğunu söyleyen Giagosti, gördükleri karşısında çok duygulandığını da belirtiyor.

ABI (Anziani e Bambini Insieme) Merkezin pedagoji sorumlusu Valentina Suzzani, çocuklarda bilgi ve becerinin arttığını söylüyor. Yaşlılar için çocuklar neşe kaynağı tıpkı bir anne gibi gönülden onlarla oynadıklarını, çocukların ise bu ilgiden çok memnun olduğunu belirtiyor. Her iki tarafta mutlu olduğu için oluşan pozitif enerji iyi yönde giderek artıyor.

Çocuklar kitap okunmasını çok seviyorlar!

84 yaşındaki Franco Campolongi buraya gelen yaşlı kişilerden biri. Her perşembe ABI’ye geldiğini ve buradaki çocuklara masal okuduğunu söylüyor. Kitaplara olan sevgimden dolayı beni buranın kütüphane sorumlusu yaptılar diyor. Çocuk gibi sevindiğini söylüyor. Ufaklıklara masal okuduğunu, eğer masala ara verirsem ceketimi çekmeye başladıklarını söyleyip ne kadar keyif aldığını anlatıyor.

94 yaşındaki Giacomo Scaramuzza ABI merkezinde kalan bir yaşlı. Hayatında hiç çocuğu olmamış ama burada çocuklarla kalmaktan çok mutlu olduğunu söylüyor. Çocuklarla çok eğlendiklerini ve yaşlılığın gizlenmesi gereken bir şey olmadığını burada anladığını söylüyor.

Türkiye’nin en çok ihtiyacı olan bir sosyal proje!

Bu projenin ülkemizde olması gerekiyor. Çünkü çocuklar artık yaşlı kimseler ile belki bayramlarda bir araya geliyorlar. Eski jenerasyon ile yenilerin birbirleriyle buluşup tecrübenin aktarılacağı organik bir bağ gibi düşünülebilir. Hem yaşlılar hemde çocuklar için bulunmaz bir nimet.

Umarız Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bu haberi görüp ona göre bir uygulama başlatır. Yada çocuk yuvası sahipleri ile huzur evi yöneticileri bir araya gelip ortak bir projeye imza atarlar.Her iki taraf içinde kaybedecek hiç bir şey yok.

Editör: TE Bilişim