1) Portredeki genç adam, Fatih Sultan Mehmet'in kendisi olabilir mi?

Portrede Fatih Sultan Mehmet 1479 yılındaki hali ile 21 yaşındaki haline, yani İstanbul'u fethetmiş Fatih'e bakıyor. Gentile Bellini bu tabloyu yaparken böyle bir mesaj vermiş olabilir mi?

2) Portredeki genç adam, Venedik Balyosu'nun oğlu olabilir mi?

Bugün bazı kaynaklar da bu tabloyu "Fatih ve Cem Sultan Portresi" olarak adlandırdı. Lakin tablodaki kişi Cem Sultan ile hiçbir şekilde uyuşmuyor. 

Fatih Sultan Mehmet'in 3 oğlu vardı: Beyazıt, Mustafa ve Cem.

Şehzade Mustafa, Bellini'nin İstanbul'a gelmesinden çok önce vefat etmiş. Şehzade Beyazıt ise tablo yapıldığında 32-33 yaşlarındaymış. Yani tablodaki genç adam (20-21 yaşlarında) Beyazıt olamaz.

"Sultan 2. mehmet, mevki sahibi genç ile birlikte..."

Cem Sultan'a gelirsek, Cem Sultan'ın yaşı bu tarihe uyuyor ama yukarıda belirttiğimiz üzere Cem Sultan'ın bilinen görüntüsü ile bu tablodaki genç adamın alakası yok. Zaten sanatçı tablodaki genç adam hakkında not düşmüş ve tablo şu not ile satışa çıktı:

"Sultan 2. mehmet, mevki sahibi genç ile birlikte..."

Yani tablodaki Fatih Sultan Mehmet'in karşısındaki genç adam, genç yaşta makam mevki sahibi olan biri. 

Venedik Balyosu'nun oğluna gelirsek de, Gentile Bellini, sarayda çalışırken Venedik Balyosu'nun oğlu da kendisini yardımcı oluyormuş hatta tercümanlık yapıyormuş. Bellini'nin Fatih Sultan Mehmet ile birlikte olduğu tüm zamanlarda Venedik Balyosu'nun oğlu da Fatih Sultan Mehmet ve Bellini'nin yanında oluyormuş. Yani genç adam Venedik Balyosu'nun oğlu olabilir mi?

3) Cem Sultan olma ihtimali nedir?

Tablo çizildiğinde Cem Sultan 24-25 yaşlarındaydı. İtalyan Ressam Bellini'nin Cem Sultan'ı tasvir ettiği bir eser daha var...

Bu tabloda Fatih Sultan Mehmet'in yanındakinin kim olduğu halen bilinmemektedir.  

Londra’daki Christie’s Müzayede Salonu'nda islam ve hindu sanat eserleri sorumlusu Sara Plumbly şöyle demiş:

"Bu tablo, İstanbul’u fetheden sultan 2. Mehmed’in kendi döneminde ya da o döneme yakın bir zamanda yapılmış, özel koleksiyoncuların elinde olan ve günümüze kadar ulaşmış üç portesinden biri. Bu özellikle olağandışı bir portre.

Padişah’ın yanında başka bir figür görüyoruz. Bu kişinin kim olduğunu hala bilmiyoruz. Bu kişinin üç oğlundan biri olduğu söyleniyor ancak her ikisi arasında yaş farkının az olması bu teoriyi pek doğrulamıyor. Başka bir görüş ise bu kişinin tıraşlı ve beyaz tenli olmasından dolayı bir avrupalı olabileceği. Ayrıca diğer kişinin Osmanlı görgü kuralları çerçevesinde padişah ile aynı boyutta tasvir edilebilmesi de oldukça olağan dışı. Fatih Sultan Mehmed’in sanata ve batıdaki sanata saygı duymakla tanındığı biliniyor. Kendisi benzer portreler de yaptırdı. Ancak bunların nerede olduğunu bilmiyoruz. Bu portre günümüze kadar ulaşan nadir tablolardan biri."

Editör: TE Bilişim