Yaşam gazetesinin haberine göre, Küçükçekmece Mehmet Akif Mahallesi’nde 180 ada 11 parsel numaralı hazine arazisini işgal ederek koca bina yerleştirmişler. Ecrimisil ve gelir vergisi ödemeden yıllardır devleti zarara uğratan, şimdide yasadışı binada aynı gayriyasallıkla tadilat yapan işgalcilerin avukatı olarak CHP’nin İBB Grup Başkan vekili Doğan Subaşı’nın adı geçiyor.

Küçükçekmece Mehmet Akif Mahallesi Bahariye Caddesi üzerinde bulunan 180 ada 11 parsel numaralı 1.071,59 m²’lik Milli Emlak Genel Müdürlüğü’ne ait hazine arsasının üzerinde yapı yapan işgalcilerin kayırıldığı söylenceleri doğru mu? Hazine arsasının hemen yanı başındaki 180 ada 5-6 parsellerin sahibi Cafer Fırat’ın mirasçıları söz konusu arsa ile kendi arsalarının üzerine koca birer bina dikmişler. Oysaki resmi kayıtlarda hazine arazisinde gecekondu işgalcisi olarak görünüyorlar. Kendi tapulu arsalarına yapılan bina ile Milli Emlak arsasına yapılan kaçak binaya içeriden geçiş yaparak ruhsata bağlıyorlar. Milli Emlak üzerine kayıtlı olan arsadaki bu binadan yıllardır usulsüz kira topluyorlar. Devlet kayıtlarında gecekondu işgali göründüğü içinde devlet zarara uğruyor.

SİHİRLİ EL DEVREDE

Bu düzen gelişi güzel devam ederken bir sihirli el değiyor. Geçmişe dönük ecrimisil ödemeden, kira geliri beyan etmeden 180 ada 11 parseli işgalci Fırat ailesi adına satın almak üzere harekete geçiliyor. Bu müracaat aşaması sürerken güçlendirme ve dış cephe tadilatı için hiçbir ruhsat projesi olmayan binayı yıkmak yerine yeni bir fonksiyona kavuşturuyorlar. Oysaki arsayı önce Milli Emlak Genel Müdürlüğü’nden satın almalılar. Daha sonra ilgili belediyelere tehvid başvurusunda bulunmalılar. 5,6 ve 11 parsel birlikte tevdit edildikten sonra mevcut bina yıkılmalı. Daha sonra imar durumuna göre yeni proje ile inşaat ruhsatı başvurusu yapılmalı. Fakat bu binanın sahibi ve 11 parselin işgalcisi konumundaki şahıslar hiçbir şekilde yapı kayıt belgesi ve imar affı başvurusunda bulunmamışlar. Eskiye dönük bir ecrimisil ödemesi ve kira gelir beyannameleri yok.

SUBAŞI FAKTÖR MÜ?

“Kim bu işgalciler? Cesaretleri nereden geliyor?” derken ilginç bir isime rastlıyoruz. 180 ada 5-6 parsellerin sahibi 11 parselin işgalcisi olan kişilerin avukatı olarak karşımıza etkin bir isim çıkıyor. İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi CHP Grup Başkan Vekili ve Beylikdüzü Meclis Üyesi Doğan Subaşı’nın işgalcilerin avukatı olduğu iddia ediliyor. İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi CHP Grup Başkan Vekili ve Beylikdüzü Meclis Üyesi Doğan Subaşı Doğan Subaşı’nın Fırat ailesinin avukatı olduğu doğru mu? Subaşı’nın Fırat Ailesi’nin avukatı olduğu iddiaları doğru ise onlara bu binada imar kanunlarına aykırı uygulamalar konusunda ayrıcalık tanınmasını sağlıyor mu? Yoksa şu anda yapılan tadilat işlemleri ilgili kurumlar fark etmeden mi yapılıyor? Hali hazırda henüz satın alma takdiri ulaşmamışken, 11 parsel Milli Emlak Genel Müdürlüğü tarafından işgalcilere satılmamışken bu pervasızlık neden? Yıkım kararı çıkarılması gereken binaya nasıl oluyor da tadilat yapıyorlar? Fırat Ailesi’nin avukatı İBB Meclisi’nde nüfuslu bir isim olmasaydı bu ayrıcalık tanınır mıydı? İşgalciler bu cesareti gösterebilirler miydi?

Editör: TE Bilişim