CHP İstanbul Milletvekili Avukat Mahmut Tanal, AKP Düzce Eski İl Başkanı ve Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü’nün danışmanı Saim Tut’un sosyal medyada yaptığı yorumları Bakan Özlü’ye sordu. Tanal, “Saim Tut’un sosyal medyada yaptığı yorumlar hem dinimizce hem bürokratik anlamda kabul edilemez. Bir bakan danışmanının üslubu böyle olmamalı. Bakan Özlü’den daha bilgili, ciddi danışmanlara sahip olmasını beklerdim. Devletin önemli kademelerinin seviyesi beni üzüyor” dedi.

Tanal, Bakan Özlü’ye, Saim Tut’un sosyal medya yorumlarını“ bürokrasiye ve dini değerlere yakışmayan üslub” olarak nitelendirirken şunları söyledi:

 “Saim Tut, Facebook’tan Hasan Mezarcı’ya ‘Ben izin vermeden nasıl mesih olduğunu iddia edersin? Önce gel benden (Yüce mesih ve her şeyin halıkı benden) bir icazet al mübarek. Bak bu tavırlarınla tüm tezgâhımızı bozuyorsun. Olmuyo yaneeeee……..’ şeklinde yorum yazmıştır. Türkçemizin katledilmesini geçiyorum. Tut’un yorumu haşa Allah’a şirk koşmak anlamına dahi gelir. Üslubu makamına yakışmıyor. Ayrıca ‘tüm tezgâhımızı bozuyorsun’ derken hangi tezgâhtan bahsediyor? Saim Tut’un sosyal medyada yaptığı yorumlar hem dinimizce hem bürokratik anlamda kabul edilemez. Bir bakan danışmanının üslubu böyle olmamalı. Bakan Özlü’den daha bilgili, ciddi danışmanlara sahip olmasını beklerdim. Devletin önemli kademelerinin seviyesi beni üzüyor. Tut’un zeka ve bilgi seviyesinin kat kat üstünde birçok gencimiz işsiz iken Tut gibilerin bakan danışmanı olması doğru değildir. Bu durum işsiz birçok gencimizin de hakkını yemek anlamına gelir. İşe alımlarda liyakat yerine eş dost akraba kayırmacılığı yapmanın da bir sonucudur.”

Tanal, Bakan Özlü’ye şu soruları sordu:

1. AKP Düzce Eski İl Başkanı Saim Tut’un danışmanınız olduğu doğru mudur?

2. Saim Tut’un danışmanınız olduğu doğru ise hangi kriterleri ve hünerleri sayesinde danışmanınız olmuştur? Öğrenim derecesi, mezun olduğu okul nedir? Kaç dil bilmektedir?

3. Danışmanınız Saim Tut, Facebook’tan Hasan Mezarcı’ya “Ben izin vermeden nasıl mesih olduğunu iddia edersin? Önce gel benden (Yüce mesih ve her şeyin halıkı benden) bir icazet al mübarek. Bak bu tavırlarınla tüm tezgâhımızı bozuyorsun. Olmuyo yaneeeee……..” yorumunu yaparak ne demek istemiştir?

4. Danışmanınız Saim Tut, ‘tezgâhımızı bozuyorsun’ derken ne demek istemiştir? Danışmanınızın tezgâhı nedir?

5. Danışmanınız Saim Tut’un sosyal medya hesaplarındaki yorum seviyesi bakanlığınızca uygun mudur?

6. Danışmanınız Saim Tut, ‘ben izin vermeden nasıl mesih olduğunu iddia edersin’ derken kendini yaradan olarak mı nitelendirmiştir? Allah’a şirk mi koşmuştur? Sizin bu yorumdan anladığınız nedir?

7. Danışmanınız Saim Tut’un sosyal medya hesabından Hasan Mezarcı’ya yaptığı bu yorumlardan haberdar mısınız? Değil iseniz soru önergem ile haberdar olduğunuza göre Tut hakkında herhangi bir işlem başlatacak mısınız?

 8. Türkiye Büyük Millet Meclisi personel kuralları gereği, parti üyesi olan danışman olamaz. Danışmanınız Saim Tut AKP’ye üye midir? Üye ise, nasıl danışman olmuştur? Değil ise, ne zaman istifa etmiştir?

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'ndan açıklama

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, “Bugün medyada CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal tarafından soru önergesi verildiği haberleriyle gündeme gelen Saim Tut, Bakanlığımız ilgili kuruluşu iştiraki bir şirketin idari personelidir. Medyada yer aldığı şekliyle, “Bakan Danışmanlığı” gibi bir görevi bulunmamaktadır. Söz konusu kişinin sosyal medya paylaşımları şahsına ait olup Bakanlığımızı ve Sayın Bakanımızı doğrudan veya dolaylı olarak hiçbir şeklide temsil etmemektedir” denildi. 

Hasan Mezarcı kimdir?

90’lı yıllarda Refah Partisi’nde milletvekilliği yapmış olan eski siyasetçi Hasan Mezarcı, tartışmaları nedeniyle partiden ihraç edilmişti. Kendisini “İsa Mesih” olduğunu iddia etmesinin ardından siyasetten uzaklaşmıştı. Peki, Hasan Mezarcı kimdir?

Hasan Mezarcı, 11 Mayıs 1954 tarihinde Düzce‘nin Aydınpınar Köyünde doğdu. Babası Rasim Mezarcı, annesi Fikrîye Çil; Hasan Mezarcı sekiz aylıkken boşandı. İlkokuldan sonra Düzce Merkez Kur’an Kursu’nda hafızlığını yaptı ve İmam-Hatip Okulu‘na girdi. İmam-Hatip’i bitirdikten sonra Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’ni kazandı. İlahiyat okurken medrese tahsili de aldı.

Hasan Mezarcı, öğrencilik yıllarında müezzinlik ve imamlık yaptıktan sonraki yıllarda Diyanet İşleri Başkanlığı’nda ve Tarım Bakanlığı‘nda memurluk yaptı. Müftülüğe Ağrı’nın Eleşkirt ilçesinde başladı.

Askerliğini yaparken yedek subay olarak, Adana 6. Kolordu Komutanlığı’nda Basın ve Halkla İlişkiler subayı vazifesinde bulundu.

Askerlik görevi bittikten sonra Sakarya’nın Akyazı ilçesine müftü olarak atandı. Daha sonra da İstanbul’un Ümraniye ilçesinde tayin edildi. Akyazı’da 5, Ümraniye’de ise 3,5 yıl görev yaptı.

Müftülük yaptığı bölgeden 6 Kasım 1991 tarihinde İstanbul’dan Refah Partisi milletvekili adayı olarak seçimlere girdi ve seçildi. 6 Kasım 1991 – 24 Aralık 1995 tarihleri arasında 19.dönem milletvekili olarak Türkiye Büyük Millet Meclisinde görev yaptı.

Hasan Mezarcı yakın tarihle açıklamaları ile dikkatleri çekti ve bu sebeple partisinden ihraç edildi. Daha sonra hapis cezasına çarptırıldı. Cezaevindeyken psikolojik ve biyokimyasal işkenceye maruz kalarak akıl sağlığını yitirdiği iddia edildi.

1997 yılında çıktığı cezaevinde yatarken Allah tarafından peygamber ilan edildiğini belirterek kendisini Mesih ilan etti.

Mezarcı, hapishaneden çıktıktan sonra Almanya‘ya göç etti. Üç yıl aradan sonra televizyonlarda kendisi bu sefer kulağında küpeleri, bileklerinde bilezikleri, boynunda kolyesi, sarıya boyattığı uzun saçları, elinde bastonu, tepeden tırnağa altın sarısı entarisi ile görüldü. Reha Muhtar onunla bir röportaj yaptı.

Ankara 5. Asliye Ceza Mahkemesi’nin ‘Atatürk‘ün manevi şahsiyetine hakaret’ suçundan kesinleşmiş 1 yıl hapis cezası alan Mezarcı, yaklaşık 3 yıl yaşadığı Almanya‘dan 9 Nisan 2001 tarihinde Türkiye‘ye dönünce cezasını çekmesi için gönderildiği Edirne’nin İpsala Kapalı Cezaevi’nde de 3 ay yattı. Daha sonra Ceza İnfaz Kanunu hükümlerine göre cezasını tamamlayarak 6 Mayıs 2002′de tahliye oldu.

Kitapları:

1996 – Kavgamın Perde Arkası

“Kur‘an-ı Mecîd – MÜCDE”

Editör: TE Bilişim