İletişim Başkanlığı: Orman yangınlarının yüzde 5'inden azı elektrik kaynaklı

İletişim Başkanlığı: Orman yangınlarının yüzde 5'inden azı elektrik kaynaklı
İletişim Başkanlığı, orman yangınlarının büyük çoğunluğunun insan kaynaklı olduğunu, elektrik kaynaklı yangınların ise yüzde 5'in altında kaldığını açıkladı.

İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi (DMM), son dönemde sosyal medyada yayılan orman yangınlarının elektrik kaynaklı olduğu iddialarına ilişkin açıklama yaptı. DMM, bu iddiaların asılsız ve kamuoyunu yanıltmaya yönelik dezenformasyon ürünü olduğunu belirtti.

Açıklamada, Türkiye'deki orman yangınlarının büyük kısmının insan kaynaklı hatalar, ihmaller ve doğal etkenlerden kaynaklandığı vurgulandı. Elektrik kaynaklı yangınların ise tüm yangınların yüzde 5'inden daha azını oluşturduğu ifade edildi. Tarımsal faaliyetlerdeki kontrolsüz ateş kullanımı, atılan sigara izmaritleri ve meteorolojik koşulların yangınların başlıca nedenleri arasında yer aldığı belirtildi.

Ayrıca, elektrik altyapısından kaynaklanan yangınların ilgili kurumlarca soruşturulduğu ve elektrik kaynaklı yangın oranının oldukça düşük olduğu kaydedildi. 2025 yılı hedefleri doğrultusunda orman yangınlarıyla mücadele çalışmalarının kararlılıkla sürdürüldüğü belirtilen açıklamada, 27 uçak, 105 helikopter, 1786 kara aracı ve 2 bin 742 ilk müdahale aracının aktif olarak görev yaptığı, yangın tespitinin ortalama 2 dakikada yapıldığı, 776 gözetleme kulesi, yapay zeka destekli sistemler ve 14 İHA'nın kullanıldığı, 8 bin 500 personel ve 25 bin orman gönüllüsünün görev aldığı ifade edildi. Kamuoyunun resmi kaynaklardan gelen bilgilere itibar etmesinin önemi vurgulandı.

Kaynak:DHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.